ADHD: hyperaktivní děti potřebují hlavně vaši podporu
ADHD: hyperaktivní děti potřebují hlavně vaši podporu
Mgr. et Mgr. Jitka L.
3 minuty čtení

  • Neposedí ani na chvilku, vykřikují, nedokážou se soustředit a brzy se unaví. Nezlobí, mají možná ADHD - poruchu pozornosti spojenou s hyperaktivitou.

Do oblíbených

ADHD: hyperaktivní děti potřebují hlavně vaši podporu

Mgr. et Mgr. Jitka L.
3 minuty čtení

  • Neposedí ani na chvilku, vykřikují, nedokážou se soustředit a brzy se unaví. Nezlobí, mají možná ADHD - poruchu pozornosti spojenou s hyperaktivitou.

Do oblíbených

Máte-li doma dítko, které se právě chystá do školky a vy si nedokážete ani náhodou představit, že dokáže vydržet i pouhých deset minut sedět v klidu, pak je docela možné, že vaše dítě trpí ADHD (angl. Attention Deficit Hyperactivity Disorder), neboli poruchou pozornosti s hyperaktivitou. Má-li navíc potíže s hrubou motorikou, pak je namístě navštívit odborníka, i když v tomto věku je přesná diagnóza ještě nejistá.

Těžkou hlavu si z toho ale dělat nemusíte, v dnešní době postihuje až 6 % dětí – a to v nejrůznějších oblastech. Obvykle tyto děti mívají potíže s udržením pozornosti, jsou neposedné, impulzivní.

Kdy poprvé objevují problémy?

První příznaky už můžete jako rodiče pozorovat v raném věku, v předškolním období nebo na začátku školní docházky. Tyto poruchy se vyskytují současně s poruchami učení, kam patří například dyslexie, dysgrafie, dyskalkulie či dysortografie.

Není zlé, jen nemocné

Pokud se vám včas podaří příčiny problémů diagnostikovat, tím lépe pro vás všechny. Pokud se vám podaří zjistit, že dítě trpí ADHD už v raném dětství, budete ve výhodě. Není to tak nesnadné. Děti s ADHD už mívají v prvních letech života problémy zejména se spánkem a příjmem potravy. Starším dětem zase dlouho trvá, než usnou (až u 56 % dětí s ADHD ve srovnání s 23 % zdravých dětí). U spousty z nich se objevují potíže s častým probouzením. Velmi často tyto děti také trpí šilháním, špatnou motorickou koordinací, poruchami učení a podobně.

Mozek dítěte s poruchou funguje odlišně

Hyperaktivita je porucha pravděpodobně spojená s odchylkami ve stavbě mozku. Mozek sice není poškozen, ale nepracuje tak účinně, jak by měl.

Víte, jak s takovými dětmi pracovat?

Ze všeho nejdůležitější je, aby takové dítě vůbec odborník „odchytil“. Měl by to být nejprve dětský lékař, který dítě sleduje. V okamžiku, kdy se dítě začne odchylovat, by měl dítě poslat k neurologovi, fyzioterapeutovi, mezi 2,5-3 roky k logopedovi, kolem 5 let pak speciálnímu pedagogovi a psycholog by měl dítě sledovat po celou dobu jeho psychomotorického vývoje.

Co můžete udělat sami

Chce to především trpělivost, a to spousty. Připravte se na každodenní boje, které ne vždy vyhrajete. Zaměřujte se především na rozvoj hrubé motoriky a důsledně s dětmi cvičte! Je to pro jejich dobro. Rodiče mají někdy problém přijmout fakt, že jejich dítě potřebuje speciální péči, oni přece také dozráli a nepotřebovali nic cvičit a dělat navíc. Ideální metoda cvičení s dítětem by mu měla být ušitá na míru. Důležitá je také komplexnost – jeden odborník to sám nezvládne.

Koho zapojit do péče o dítě s poruchou pozornosti?

  • Fyzioterapeuta - ten se zaměřuje na správný rozvoj hrubé motoriky, senzomotoriky
  • Logopeda - pomáhá s vývojem řeči, koncentrací pozornosti a grafomotorikou
  • Speciálního pedagoga - pomáhá rozvíjet funkce percepční, motorické a kognitivní, které dítě potřebuje při psaní, čtení, počítání…
  • Psychologa - sleduje aktuální vývoj psychických funkcí a je koordinátorem, který terapii řídí, dítě by nemělo být přetěžováno
  • Neurologa - sleduje dítě po stránce neurologické
  • Ortooptika - je úzce specializovaný odborník, který se zabývá nejen léčbou šilhání a tupozrakostí, ale i screeningem očních vad u dětí
  • A později ve škole samozřejmě také učitele - spolupracuje se všemi výše uvedenými odborníky a s rodiči

A povzbuzení na závěr

Chyba není ve vašem způsobu výchovy, to si napište velkými písmeny někam na zeď!

Pomohl vám článek?
Související témata
Vývoj batolete a péče o něj Zdraví batolete
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Vývoj batolete a péče o něj Zdraví batolete
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU