9 problémů s kojením a jejich řešení
9 problémů s kojením a jejich řešení
6 minut čtení

  • Když maminka ještě kojí, mohou nastat potíže jak u děťátka, tak u ní samotné. 
  • Příkladem by mohl být nedostatek mléka, popraskané bradavky či dokonce zánět prsní žlázy.

Do oblíbených

9 problémů s kojením a jejich řešení

6 minut čtení

  • Když maminka ještě kojí, mohou nastat potíže jak u děťátka, tak u ní samotné. 
  • Příkladem by mohl být nedostatek mléka, popraskané bradavky či dokonce zánět prsní žlázy.

Do oblíbených

Mateřské mléko vašemu dítěti zprostředkovává nejen potřebné živiny a posiluje imunitu, ale pomáhá i vašemu tělu k návratu do stavu před těhotenstvím. Nicméně, někdy se mohou při kojení vyskytnout problémy. V tomto případě se ihned obraťte na vašeho dětského lékaře, který vám pomůže najít řešení.   

TIP : Chcete zjistit více o vlivu mateřského mléka na imunitu dítěte? V článku  Kojení, výživa kojence a vliv na imunitu dětí se dozvíte, co na toto téma říká přední český imunolog!

1. Málo mléka (laktační krize) 

Maminkám se často zdá, že mají pro své dítě málo mléka, nebo že je mléko málo vydatné a pochybují o jeho správném složení. Nejčastěji je to v období tzv. růstových spurtů (zrychleného růstu), mezi 3. a 6. týdnem věku a také kolem 3. a 6. měsíce věku, kdy dítě najednou vyžaduje více mléka. Určitou dobu však trvá, než se tvorba mléka přizpůsobí potřebám dítěte. Pokud tuto dobu překonáte bez přikrmování, pak dalšímu plnému kojení již většinou nic nebrání.

řešení

Dítě kojit dle jeho chuti 12 i vícekrát za den, z toho 2-3x v noci, protože v nočních hodinách je sekrece prolaktinu (hormonu ovlivňujícího tvorbu mléka) nejvyšší. Během každého kojení nabízejte oba prsy a můžete je i několikrát vystřídat. 

Podání dokrmu není v tomto období vhodným řešením, neboť ve svém důsledku snižuje počet a zkracuje dobu přiložení a tím vede ke snížení tvorby mateřského mléka. Mezi jednotlivými kojeními prsy stimulujte pomocí odsávačky nebo odstříkáváním – podpoříte tak zvýšení laktace. Zaměřte se na bezchybnou techniku kojení a zvolte pohodlné a nestresující prostředí. Zvýšená tvorba mléka se projeví asi po 2 - 3 dnech po zavedení těchto opatření. Je důležité mít ve svém okolí někoho, kdo Vás bude ve vaší snaze kojit podporovat a převezme za vás část domácích povinností, abyste mohla mezi kojením odpočívat.

2. Popraskané bradavky

Drobné praskliny (ragády) vznikají většinou jako důsledek nesprávné techniky kojení.

řešení

Zkontrolujte, zda má dítě při kojení v pusince i větší část dvorce a ne pouze bradavku. Pokud jsou prsy velmi naplněny mlékem a dítě se kvůli tomu špatně přisává, odstříkejte trošku mléka těsně před začátkem kojení. Po kojení ponechte bradavky asi 10 minut oschnout na vzduchu, mateřské mléko z nich nestírejte. Naopak několik kapek mléka rozetřete po dvorci a bradavce a ponechte zaschnout, neboť mateřské mléko působí hojivě. Je možné použít krém s hojivým efektem, který není nutné před kojením smývat. Často měňte vložky do podprsenky. Ochranu povrchu bradavek a prádla před prosakujícím mlékem lze zajistit také použitím tzv. chráničů bradavek nebo sběračem mateřského mléka.

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

3. Ucpaný mlékovod (retence mléka)

Ucpaný mlékovod se projevuje jako bolestivé zduření v jednom místě prsu, někdy pocitem ztuhnutí celého prsu, často doprovázené ložiskovým zarudnutím kůže. Příčinou ucpání mlékovodu je většinou nesprávná technika sání, omezování kojení, nebo nesprávný způsob odsávání mléka odsávačkou.

řešení

Mezi kojeními používejte chladivé obklady, tvarohový obklad, nebo obklad z čerstvých zelných listů. při teplotě i vhodné léky na snížení horečky. Před kojením můžete postižené zatvrdlé místo nahřát teplou vodou, lehce rozmasírovat směrem k bradavce a mlékovod tak pomoci uvolnit.

pozor

Ucpaný mlékovod může přejít i do zánětu prsní žlázy! 

4. Zánět prsní žlázy (mastitida)

Na rozdíl od ucpaného mlékovodu je pro mastitidu typická vysoká horečka, zimnice, bolestivé, zarudlé a při dotyku teplé místo v postiženém prsu.  

řešení

Tento stav vyžaduje léčbu antibiotiky, klidový režim a přiměřený přívod tekutin. Je třeba pokračovat v častém kojení i z postiženého prsu nebo z něj mléko odstříkávat. Mezi kojeními na prs přikládáme chladivé obklady nebo tvaroh (pozor, aby se nedostal do oblasti poranění - ragád), před kojením prs prohřejeme vlhkým teplým obkladem. Než dítě přiložíme, několik kapek mléka odstříkáme a tím uvolníme dvorec.

5. Kvasinková infekce

Bílé skvrny v ústech dítěte, které připomínají zbytky mléka a nelze je snadno ze sliznice odstranit, jsou příznakem plísňového onemocnění, které se nazývá soor (moučnivka). Moučnivka může vzniknout používáním dudlíků a saviček, stejně tak i jako následek léčby antibiotiky. Moučnivka je často při kojení přenášena z úst dítěte na prs matky - celý dvorec a bradavka jsou pak zarudlé, lesklé, olupují se, svědí a pálí.  

řešení

Lékem první volby je genciánová violeť, kterou vytíráme ústa dítěte a potíráme dvorec a bradavku. Tento léčivý roztok Vám dle uvážení předepíše pediatr. Pokud toto opatření nevede úspěchu, používáme po radě s lékařem léky, tzv. antimykotika. Dbejte též na hygienu rukou a často měňte vložky do podprsenky, aby byla prsa v suchu. Vlhké a teplé prostředí naopak množení kvasinek podporuje.

6. Slabý vypuzovací reflex, problémy s uvolněním mléka

Někdy se mléko hůře uvolňuje a dítě je u prsu neklidné, odtahuje se a pláče. Na vině může být zhoršený vypuzovací reflex. Vypuzovací reflex je ovlivněn hlavně psychikou matky a může ho tak narušit stres, bolestivé kojení, dokrmování nebo používání dudlíku.  

řešení

Pomáhají teplé obklady, masáže, odstříkávání, ale hlavně dobrá pohoda maminky. O tom, že reflex funguje správně, se přesvědčíte i tím, že při kojení mléko odkapává i z druhého prsu.

7. Silný vypuzovací reflex

Kojení komplikuje i příliš silný vypuzovací reflex. Dítě se mlékem zalyká, ublinkává a po kojení má stále v koutcích úst viditelné mléko. Mohou ho též trápit koliky, neboť při hltavém způsobu kojení spolyká velké množství vzduchu.  

řešení

Před kojením trochu mléka odstříkejte, aby mléko nevytékalo proudem. Zvolte takovou polohu, kdy budete při kojení mírně zakloněná, aby tok mléka nebyl podpořen gravitací. Dítě držte při kojení ve vzpřímené poloze. Vždy, když začne mléko téci silným proudem, kojení na chvíli přerušte a mléko odstříkejte. 

8. Dítě při kojení prs kouše 

Větší děti se zoubky někdy maminku při kojení kousnou, což je samozřejmě velmi bolestivé.  

řešení

Dítěti je třeba naznačit, že kousání prsu matku bolí a že by to nemělo dělat. Nejlépe toho dosáhnete, když dítě ihned po kousnutí od prsu odtáhnete a to tak, že mu zasunete prst do koutku úst a donutíte jej, aby prs pustilo. Dítě také upozorníte jednoduchými slovy, kterým již rozumí, na nepatřičné chování a po chvilce ho necháte znovu přisát. Pokud dítě při kojení kousnutí zopakuje, můžete ho opět od prsu odtáhnout.  

9. Zelená stolička

Maminky si často myslí, že zelená stolička je takzvaná „hladová stolice“ a začínají dítě přikrmovat. Zelená stolička s malou příměsí hlenu je ale většinou známkou toho, že dítě pije hodně předního mléka, které obsahuje větší množství laktózy a málo tuku.  

řešení

Nechte dítě při kojení pít pouze z jednoho prsu, aby se dostalo i k tučnějšímu zadnímu mléku. Zelené zbarvení stolice může být způsobena i některými potravinami ve stravě matky.

Pokud se vám nedaří vyřešit některý z výše uvedených problémů, tak se neváhejte zeptat našich odborníků. Jsou vám k dispozici i v online poradně.

 

Pomohl vám článek?
Související témata
Výživa novorozence a kojence Šestinedělí Péče o novorozence a kojence Vše o kojení
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Výživa novorozence a kojence Šestinedělí Péče o novorozence a kojence Vše o kojení
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU