8 pravidel pro dovolenou s dětmi
8 pravidel pro dovolenou s dětmi
Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
3 minuty čtení

  • Chystáte se v létě s dětmi na dovolenou? 
  • Základem je plánovat a dodržovat jednoduchá pravidla, zvláště pokud vyrážíte na cesty s kojenci a batolaty.

Do oblíbených

8 pravidel pro dovolenou s dětmi

Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
3 minuty čtení

  • Chystáte se v létě s dětmi na dovolenou? 
  • Základem je plánovat a dodržovat jednoduchá pravidla, zvláště pokud vyrážíte na cesty s kojenci a batolaty.

Do oblíbených

1. Příprava

Zaměřte se na výběr destinace, její vzdálenost a  čím budete cestovat. Jako první byste měli mít na paměti pohodlí dítěte – nikoli vaše. Proto dobře zvažte, kam vycestovat, zda dáte přednost exotice, nebo raději zůstanete u nás v České republice. Informujte se předem, jak to v konkrétní zemi vypadá se stravováním, pitnou vodou a ubytováním, aby vás nic nezaskočilo.

2. Co zabalit

Předem si připravte seznam věcí, které budete potřebovat (určitě nemusíte vozit vše, co jinak využíváte každý den). Určitě nezapomeňte na lékárničku! Podívejte se, jestli jste si zabalili skutečně vše.

3. Očkování

Zkontrolujte, zda má dítě všechna povinná očkování za sebou. A pouvažujte o očkování nepovinném, například proti klíšťové encefalitidě apod. Cestujete-li do exotických zemí, poraďte se i o dalších očkováních.

4. Pozor na nevolnost

Cestovní nevolnost, tzv. kinetóza, se u kojenců projevuje neklidem a pláčem, u větších batolat pocity na zvracení či zvracením, bolestmi bříška. Trpí-li dítě cestovní nevolností, před jízdou mu dejte sníst něco lehčího (nejsou vhodná tučná jídla, čokoláda a podobně). Většímu dítěti už můžete nabídnout lék proti nevolnosti, o vhodnosti použití se poraďte s lékařem.

Pokud přece jen dojde k nevolnosti, zastavte a použijte navlhčený ručník či plenu na osvěžení. Pro jistotu mějte po ruce i mikrotenové sáčky na zvracení.

5. Kdo si hraje, nezlobí

Nezapomínejte na to, že o dovolené byste měli zajistit zábavu pro děti. Někdy je to obtížné, ale není nic horšího, než nudící se a kňourající dítě. Zabalte mu proto oblíbené hračky, DVD přehrávač, knížky a hry. S oblíbenou hračkou i cesta uběhne rychleji.

6. Jídelníček o dovolené

Zdravá a vyvážená strava má být samozřejmostí také o dovolené. Správný jídelníček má obsahovat dostatek obilovin (zejména v podobě kaší), masa, ovoce, zeleniny a také mléka. Speciální batolecí mléka obohacené o LCP mastné kyseliny a prebiotika GOS a FOS nejen dodají vašemu dítku všechny potřebné živiny, ale také podporují zdravou střevní mikroflóru, která je základem pro silnou imunitu. Na co si dát pozor při stravování o dovolené?

7. Koupání

Koupejte se s dětmi jen v kvalitní vodě, pozor na rybníky se sinicemi, chlorované bazény apod., které škodí citlivé dětské pokožce. Abyste předešli úrazům, nenechávejte dítě nikdy u vody samotné a do moře vstupujte jen ve speciální obuvi.

8. Péče o pokožku

Dětská kůže je citlivější než pokožka dospělých. Do 3 let děti nevystavujte přímému slunci a neopalujte je, při pobytu u vody je mažte vhodným opalovacím přípravkem. Chcete vědět víc o tom, jak se správně starat o dětskou pokožku v létě?

Cestujete autem?

Plánování trasy

Trasu si naplánujte předem, abyste se vyvarovali neočekávaných situací. Máte-li navigaci, zkontrolujte si, jestli funguje. Připravte si mapu i popis cesty, bude vše snazší. Vždy buďte připraveni na všechny možné eventuality, například zpoždění, nehodu na dálnici a podobně.

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Kdy cestovat

Cestujete-li v letních měsících s malým dítětem, pak je vhodnější zvolit cestování přes noc, kdy je chladněji a dítě obvykle spí. Cestujete přes den? Pak často zastavujte a dělejte přestávky. Určitě nedoporučujeme během cesty autem větrat, dítě by mohlo nastydnout.

Pozor na klimatizaci

Teplotu seřiďte tak, aby byla maximálně 4 až 5 stupňů Celsia pod venkovní teplotou. Chladný vzduch by nikdy neměl foukat na dítě, a to ani v případě, že sedí na zadním sedadle.

Pomohl vám článek?
Související témata
Vývoj batolete a péče o něj Péče o novorozence a kojence Cestování s dětmi
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Vývoj batolete a péče o něj Péče o novorozence a kojence Cestování s dětmi
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU