5. týden těhotenství
5. týden těhotenství
Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
3 minuty čtení

  • Některé ženy v pátém týdnu těhotenství už tuší, že jsou těhotné, a pozorují na sobě těhotenské příznaky. 
  • Mnoho žen ale o svém těhotenství zatím neví a přesto se už teď jejich děťátko rychle vyvíjí.

Do oblíbených

5. týden těhotenství

Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
3 minuty čtení

  • Některé ženy v pátém týdnu těhotenství už tuší, že jsou těhotné, a pozorují na sobě těhotenské příznaky. 
  • Mnoho žen ale o svém těhotenství zatím neví a přesto se už teď jejich děťátko rychle vyvíjí.

Do oblíbených

Co se děje uvnitř vašeho těla?

Stejně jako ve 4. týdnu těhotenství se i každý další týden stále zvyšuje hladina progesteronu a v 5. týdnu těhotenství by měla být už tak vysoká, že těhotenský test ukáže pozitivní výsledek . Jak se vaše děloha přizpůsobuje rostoucímu dítěti, můžete pociťovat lehké křeče a občasné špinění. Dalšími příznaky v této rané fázi bývá únava, citlivá prsa, nevolnost a bolesti hlavy.

Nemáte podobné pocity? Nevadí, mnoho žen necítí v této fázi žádné těhotenské příznaky, takže se nemusíte bát, pokud jste si dosud nevšimla žádné změny.

Pátý týden těhotenství - příznaky a pocity

Některé maminky již cítí, že je něco jinak, a že se uvnitř jejich těla děje něco krásného, přichází dobrá nálada, která se může rychle měnit v přecitlivělost až podrážděnost. Většinou však jde o pocity štěstí. 

Jiné maminky mohou změny pozorovat díky prvním příznakům, kterými jsou obvykle nevolnosti až zvracení, únava.či citlivější prsy.

Mohou se prohlubovat pocity jako střídání nálad, plačtivost nebo naopak radost, větší spavost, únava.. Velká část maminek však v tuto chvíli stále netuší, že se uvnitř nich rodí a rozvíjí nový život. Napoví to až vynechání menstruačního krvácení a pozitivní těhotenský test.

Pokud těhotenství plánujete, je v tuto dobu velmi důležité začít se správně stravovat a dodržovat vhodné návyky. 1. trimestr je z pohledu vývoje dítěte velmi důležitý a vnější negativní vlivy (léky, kouření, alkohol) mohou mít negativní dopad na jeho budoucí vývoj.

Zajímá vás, jak sama můžete pozitivně ovlivnit vývoj vašeho dítěte? Stáhněte si naši aplikaci Nutrimimi, kde najdete rady a tipy na správnou a pestrou stravu v době těhotenství.

5. týden těhotenství - ultrazvuk a velikost plodu 

Plod je veliký asi jako jadérko kiwi – cca 2 mm a váha je menší než 1 gram. Na ultrazvuku může být vidět, ale nemusí být zřetelný. 

Vyšel-li vám těhotenský test pozitivně a navštívíte svého gynekologa, nejspíše vás pošle na krevní testy, aby těhotenství potvrdil. Zároveň si domluvíte i první návštěvu na ultrazvuku, která obvykle proběhne mezi 7. a 8. týdnem těhotenství (bráno od prvního dne vaší poslední menstruace).  

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Vývoj vašeho dítěte v 5. týdnu těhotenství

Od 5. týdne těhotenství je už váš budoucí potomek embryem (zárodkem), které začíná dostávat podobu člověka . Tvaruje se do podlouhlého tvaru, jeho hlava rychle roste, formuje se mozek, mícha, svaly a kosti. Hlavní orgány nadále rostou a plod je nyní velký asi 1,25 mm. I když to nepotvrdí ultrazvuk, srdce vašeho dítěte už bije a pumpuje krev. Rozvíjejí se i ruce a nohy dítěte.

Zároveň je potřeba dbát na to, jaké živiny vaše dítě přijímá v průběhu těhotenství, neboť už teď jsou důležité pro jeho budoucí zdraví. Tento poznatek tvoří základ nutričního programování v raném věku, které můžete využít už teď pro to, abyste zajistila dítěti zdravý vývoj.

Jak můžete děťátku pomoci ke zdraví

To, co jíte, je nyní velmi důležité, protože poskytujete stravu nejen sobě, ale i vašemu dítěti. I když jíte zdravě, měla byste dodat tělu základní a nezbytné živiny pro zdárný vývoj dítěte. Najdete je v těhotenských doplňcích stravy, které mimo jiné obsahují doporučené množství kyseliny listové, což je základní živina pro správný neurologický vývoj vašeho dítěte.

Váš průvodce těhotenstvím

Mějte informace o vývoji vašeho miminka vždy po ruce s naší aplikací Nutrimimi.

Pomohl vám článek?
Související témata
Těhotenství týden po týdnu
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Těhotenství týden po týdnu
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU