4 výhody kojení pro miminko i pro vás
4 výhody kojení pro miminko i pro vás
3 minuty čtení

  • Kojení se z mnoha oprávněných důvodů pokládá za nejvýhodnější formu stravování kojence. 
  • Zjistěte proč je mateřské mléko tou nejlepší výživou dětí.

Do oblíbených

4 výhody kojení pro miminko i pro vás

3 minuty čtení

  • Kojení se z mnoha oprávněných důvodů pokládá za nejvýhodnější formu stravování kojence. 
  • Zjistěte proč je mateřské mléko tou nejlepší výživou dětí.

Do oblíbených

1) Mateřské mléko je kompletní a přirozenou stravou hned od narození, posiluje imunitní systém vašeho dítěte.

Mateřské mléko obsahuje kombinaci ochranných látek včetně protilátek a prebiotických oligosacharidů, které pomáhají děti chránit proti nemocem. Prebiotické oligosacharidy, které se přirozeně nacházejí v  mateřském mléce, jsou speciální živiny, které podporují růst užitečných bakterií v zažívacím systému. Přiměřené množství těchto bakterií pomáhá tělu bojovat se škodlivými bakteriemi a posilují tak zevnitř přirozenou obranyschopnost.

Vaše dítě potřebuje neustálou zásobu polynenasycených mastných kyselin, kterou od narození dostává z vašeho mateřského mléka, protože ty pomáhají vývoji jeho mozku, zraku a nervového systému. Měla byste tedy i nadále jíst například ryby, které jsou na polynenasycené mastné kyseliny bohaté. Jestliže z jakýchkoli důvodů kojit nemůžete, vyberte pro své dítě stravu s přidanými polynenasycenými mastnými kyselinami označovanými jako AA a DHA.

tip

Chcete se dozvědět více o tom, jak spolu souvisí kojení a budování dětské imunity? Přečtěte si článek Kojení, výživa kojence a vliv na imunitu dětí a zjistěte, co na toto téma říká přední český imunolog!

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

2) Vaše tělo produkuje tolik mateřského mléka, kolik jej vaše dítě potřebuje.

Objem mateřského mléka, které produkuje vaše tělo, se plně přizpůsobuje hladu vašeho dítěte, a jeho složení se v průběhu doby přizpůsobuje jeho výživovým potřebám. A to nejen během měsíce, ale také ze dne na den a také v době od začátku do konce kojení.

3) Kojení pomáhá upevnění citového vztahu

Samotný akt toho, že držíte při kojení vlastní dítě v náručí, je způsob, jakým vás příroda nabádá ke kontaktu, jako je mluvení, oční kontakt a houpání. Tato blízkost matky a dítěte poskytuje teplo a pohodlí a zároveň stimuluje všech pět smyslů vašeho miminka – dotyk, zrak, čich, sluch i chuť.

Když se dítě narodí, dokáží se jeho oči zaostřit na vzdálenost pouhých 20 - 37 cm. Kojení jej k vám přiblíží natolik, aby mohlo sledovat vaše rysy a výrazy ve tváři.

4) Kojení má zdravotní výhody i pro vás

Kojení stimuluje uvolňování hormonu známého jako oxytocin. Když se vaše dítě poprvé přisaje, tento hormon spustí odtékání mléka a zároveň začne stahovat dělohu. Toto stahování vás chrání proti poporodnímu krvácení a napomáhá tomu, aby se vaše děloha vrátila ke své původní velikosti. Hormon oxytocin – někdy také známý jako hormon lásky – má také pozitivní vliv na vaše pocity; díky němu se cítíte při kojení uvolněná a spokojená, takže kojení je pro vás oba klidný okamžik. Kojení je zároveň přirozeným a zdravým způsobem, jak se můžete zbavit části tuků, které si vaše tělo během těhotenství ukládalo. Postupný úbytek hmotnosti je nejpřirozenější a výzkumy prokázaly, že kojící matky se vrací na svou předtěhotenskou hmotnost dřív a pravděpodobněji si ji také udržují.

Nedávné studie zjistily, že kojení má pro vaše tělo i další výhody. Kromě psychologických výhod, jako je například snížená úroveň stresu, kojení zlepšuje metabolismus a snižuje riziko vzniku osteoporózy (řídnutí kostí), nebo rakoviny prsu či vaječníků. Kojení také oddálí návrat menstruačního cyklu, což znamená, že se vaše zásoby železa nesníží a s daleko menší pravděpodobností během období kojení otěhotníte (ačkoli zdůrazňujeme, že se to nepokládá za účinnou metodu antikoncepce).

Pomohl vám článek?
Související témata
Výživa novorozence a kojence Šestinedělí Strava batolete Mateřské mléko Dětská imunita Vše o kojení
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Výživa novorozence a kojence Šestinedělí Strava batolete Mateřské mléko Dětská imunita Vše o kojení
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU