4 výhody kojení pro miminko i pro vás

  • Kojení se z mnoha oprávněných důvodů pokládá za nejvýhodnější formu stravování kojence. 
  • Zjistěte proč je mateřské mléko tou nejlepší výživou dětí.
Mother holds her baby head while he is breastfed. Closeup

1) Mateřské mléko je kompletní a přirozenou stravou hned od narození, posiluje imunitní systém vašeho dítěte.

Mateřské mléko obsahuje kombinaci ochranných látek včetně protilátek a prebiotických oligosacharidů, které pomáhají děti chránit proti nemocem. Prebiotické oligosacharidy, které se přirozeně nacházejí v  mateřském mléce, jsou speciální živiny, které podporují růst užitečných bakterií v zažívacím systému. Přiměřené množství těchto bakterií pomáhá tělu bojovat se škodlivými bakteriemi a posilují tak zevnitř přirozenou obranyschopnost.

Vaše dítě potřebuje neustálou zásobu polynenasycených mastných kyselin, kterou od narození dostává z vašeho mateřského mléka, protože ty pomáhají vývoji jeho mozku, zraku a nervového systému. Měla byste tedy i nadále jíst například ryby, které jsou na polynenasycené mastné kyseliny bohaté. Jestliže z jakýchkoli důvodů kojit nemůžete, vyberte pro své dítě stravu s přidanými polynenasycenými mastnými kyselinami označovanými jako AA a DHA.

tip

Chcete se dozvědět více o tom, jak spolu souvisí kojení a budování dětské imunity? Přečtěte si článek Kojení, výživa kojence a vliv na imunitu dětí a zjistěte, co na toto téma říká přední český imunolog!

2) Vaše tělo produkuje tolik mateřského mléka, kolik jej vaše dítě potřebuje.

Objem mateřského mléka, které produkuje vaše tělo, se plně přizpůsobuje hladu vašeho dítěte, a jeho složení se v průběhu doby přizpůsobuje jeho výživovým potřebám. A to nejen během měsíce, ale také ze dne na den a také v době od začátku do konce kojení.

3) Kojení pomáhá upevnění citového vztahu

Samotný akt toho, že držíte při kojení vlastní dítě v náručí, je způsob, jakým vás příroda nabádá ke kontaktu, jako je mluvení, oční kontakt a houpání. Tato blízkost matky a dítěte poskytuje teplo a pohodlí a zároveň stimuluje všech pět smyslů vašeho miminka – dotyk, zrak, čich, sluch i chuť.

Když se dítě narodí, dokáží se jeho oči zaostřit na vzdálenost pouhých 20 - 37 cm. Kojení jej k vám přiblíží natolik, aby mohlo sledovat vaše rysy a výrazy ve tváři.

4) Kojení má zdravotní výhody i pro vás

Kojení stimuluje uvolňování hormonu známého jako oxytocin. Když se vaše dítě poprvé přisaje, tento hormon spustí odtékání mléka a zároveň začne stahovat dělohu. Toto stahování vás chrání proti poporodnímu krvácení a napomáhá tomu, aby se vaše děloha vrátila ke své původní velikosti. Hormon oxytocin – někdy také známý jako hormon lásky – má také pozitivní vliv na vaše pocity díky němu se cítíte při kojení uvolněná a spokojená, takže kojení je pro vás oba klidný okamžik. Kojení je zároveň přirozeným a zdravým způsobem, jak se můžete zbavit části tuků, které si vaše tělo během těhotenství ukládalo. Postupný úbytek hmotnosti je nejpřirozenější a výzkumy prokázaly, že kojící matky se vrací na svou předtěhotenskou hmotnost dřív a pravděpodobněji si ji také udržují.

Nedávné studie zjistily, že kojení má pro vaše tělo i další výhody. Kromě psychologických výhod, jako je například snížená úroveň stresu, kojení zlepšuje metabolismus a snižuje riziko vzniku osteoporózy (řídnutí kostí), nebo rakoviny prsu či vaječníků. Kojení také oddálí návrat menstruačního cyklu, což znamená, že se vaše zásoby železa nesníží a s daleko menší pravděpodobností během období kojení otěhotníte (ačkoli zdůrazňujeme, že se to nepokládá za účinnou metodu antikoncepce).

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 8:30 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x