12. týden těhotenství
12. týden těhotenství
Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
4 minuty čtení

  • Vaše dítě v bříšku stále roste a už to na vás může být vidět. 
  • Zjistěte, jak můžete pozitivně ovlivnit budoucí zdraví dítěte ve dvanáctém týdnu těhotenství, a to především vyhýbáním se nevhodným potravinám.

Do oblíbených

12. týden těhotenství

Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
4 minuty čtení

  • Vaše dítě v bříšku stále roste a už to na vás může být vidět. 
  • Zjistěte, jak můžete pozitivně ovlivnit budoucí zdraví dítěte ve dvanáctém týdnu těhotenství, a to především vyhýbáním se nevhodným potravinám.

Do oblíbených

Co se děje uvnitř vašeho těla v posledním týdnu 1. trimestru?

Vaše tělo se postupně připravuje na náročnou cestu celým těhotenstvím, proto na sobě můžete postupně sledovat různé změny, a to nejen nálad, ale třeba i prsou, která se zvětšují a spolu s nimi i dvorce a bradavky, které již mohou tmavnout. U některých žen se také mohou objevit v oblasti obličeje a krku nepravidelné pigmentové skvrny, či pigmentová čára označována někdy jako tzv. linea negra, která se táhne od pupku směrem dolů. Obvykle tato pigmentová zbarvení krátce po porodu zmizí, nebo zesvětlají a v době těhotenství se mohou objevit prakticky kdykoliv. 

Ve 12. týdnu můžete také pociťovat bolesti zad, které mohou přecházet i do sedacích partií. Tyto bolesti jsou způsobeny tím, jak se vaše tělo přizpůsobuje růstu vašeho miminka v bříšku a mění se jeho celkové rozložení. Proto, pokud máte sedavé zaměstnání, myslete i na to, abyste si dělala vždy pravidelné přestávky, během nichž se projděte a doplňte tekutiny. Pomoci vám mohou i různé pomůcky, jako např. gymnastický míč na sezení. Pokud vám to čas umožní, udělejte si po práci příjemnou procházku. Chůze je skvělý pohyb, který se doporučuje nejen v těhotenství.


12. týden těhotenství a vaše bříško

Kolem 12. týdne těhotenství se vaše děloha stále zvětšuje a stoupá nad stydkou kost. . Pokud jste v předchozích týdnech v důsledku nevolností a zvracení zhubla, nemusí na vás pomaličku se zvětšující bříško být stále vidět. Přesto už ale můžete mít pocit, že své kalhoty nedopnete a že v určité denní hodiny na vás bříško pomalu vykukuje. Je to dáno tím, jak se děloha posouvá a tlačí na pánevní a břišní orgány. Na jiných maminkách už může být ve 12. týdnu těhotenské bříško vidět. Nastává pomalu čas, kdy byste se měla zamyslet nad pořízením vhodného těhotenského oblečení, díky kterému se budete cítit mnohem pohodlněji

V tomto týdnu už mohou také odeznívat nevolnosti a vy se postupně můžete radovat ze svého těhotenství. Nastává tak čas, kdy nezapomeňte věnovat pozornost i tomu, co si dopřejete k jídlu. Díky zdravému a vyváženému jídelníčku pomáháte svému miminku ke správnému vývoji nejen v bříšku, ale pokládáte tím i základy pro jeho zdravý vývoj do budoucna.


Jak můžete děťátku pomoci ke zdraví

Buňky vašeho dítěte jsou vysoce adaptabilní, takže je snadné je správně naprogramovat. To znamená především to, že jim budete poskytovat stabilní přísun správných vitaminů a živin právě v této fázi. Podle vědy o nutričním programování v raném věku má správná strava pozitivní vliv na dlouhodobé zdraví dítěte v dospělosti. Správně se stravovat ale znamená i vědět, jakým potravinám se vyhnout.

Potraviny, které se v těhotenství nedoporučují:

  • Nedostatečně tepelně upravená nebo syrová vejce, či potraviny, do kterých se vejce přidává (například majonéza apod.)
  • Nedostatečně tepelně upravené maso (kuřecí i rybí)
  • Syrové maso nebo pokrmy typu sushi, tatarský biftek či uzený losos
  • Nepasterizované mléko, sýry či jogurty
  • Měkké sýry, jako je camembert, ricotta či sýry s modrou plísní
  • Játra a výrobky z jater , jako je například játrová paštika. Ty mohou obsahovat nadměrné množství vitaminu A, který by mohl poškodit vaše dítě.
  • Mečoun, žralok či tuňák mohou obsahovat rtuť, která je ve zvýšeném množství pro plod nebezpečná. Neznamená to ovšem, že nemůžete ryby jíst – postačí ale 1 - 2 porce týdně.

Velikost plodu ve 12. TT, pohyby a ultrazvuk

Miminko ve vašem bříšku dělá každým dnem velké pokroky. Ve 12. týdnu těhotenství už měří neuvěřitelných 5 - 5,5 cm a váží něco mezi 8–15 g. Zároveň je pohybově velmi aktivní, dokáže si již například cucat palec, zatínat svou malou dlaň v pěst či otevírat ústa. Přesto má kolem sebe stále mnoho prostoru, a tak si budete muset ještě několik týdnů počkat, až jeho pohyby poprvé ucítíte. V tomto týdnu by vás vyšetření na ultrazvuku ještě nemělo čekat. Jedno vyšetření ultrazvukem by již mělo být za vámi, kde se obvykle určí počet plodů, jejich vitalita a rozměry. První velké ultrazvukové vyšetření obvykle probíhá až ve 13. týdnu, ne však později než v týdnu 14., kde se na základě jasně daného rámce zjišťuje, zda vaše miminko nebude mít nějakou z vrozených vad. V tuto chvíli byste na ultrazvuku mohla spatřit čilé pohyby vašeho miminka.

Vývoj vašeho dítěte v 12. týdnu těhotenství

Jeho tvář začíná vypadat jako tvář člověka, jak ho známe. Uši jsou dotvořeny a mají své místo po stranách hlavy. Začínají růst vlasy a na prstech, na rukách a nohách se tvoří měkké nehty. V ústech jsou již základy mléčného chrupu. Utvářejí se hlasivky, dozrávají chuťové buňky a začínají se zpevňovat kosti. Vyvíjí se i nervový systém vašeho miminka a ledviny začínají pomalu pracovat

Váš průvodce těhotenstvím

Mějte informace o vývoji vašeho miminka vždy po ruce s naší aplikací Nutrimimi.

Pomohl vám článek?
Související témata
Těhotenství týden po týdnu
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Těhotenství týden po týdnu
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU