Co jsou GOS a FOS?
GOS (galaktooligosacharidy) a FOS (fruktooligosacharidy) jsou nejvíce prozkoumané a využívané druhy prebiotik v dětské výživě. Jde o přirozený zdroj potravy pro dobré bakterie ve střevech. Jedná se v podstatě o ve vodě rozpustnou vlákninu, která je získávána z laktózy (GOS), případně z rostlinných zdrojů, jako je čekanka (FOS).
Pro naše mléčné formule Nutrilon jsme zvolili unikátní poměr směsi GOS/FOS 9:1, která se svým účinkem podobá prebiotikům v mateřském mléce.
Jak GOS a FOS fungují?
Procházejí trávicím traktem nestrávené až do střev, kde slouží jako potrava pro dobré bakterie. Podporují jejich růst a pomáhají vytvořit zdravé střevní prostředí.
Výsledkem je lepší trávení, podpora imunity a celková pohoda dítěte. Zároveň brání přemnožení škodlivých bakterií, což je klíčové pro zdravý vývoj organismu.4-6
Proč jsou prebiotika důležitá od narození?
Zdravý střevní mikrobiom se buduje především v prvních měsících života. Právě tehdy se vyvíjí trávicí i imunitní systém. Dobré bakterie pomáhají bránit se infekcím, zlepšují trávení7 a podporují vstřebávání živin.
Výhody GOS a FOS pro vaše dítě
1. Zdravé trávení a spokojené bříško1
Prebiotika podporují lepší trávení a vstřebávání živin, což může snížit nepohodlí spojené s nadýmáním či kolikou.
2. Silnější imunitní systém3,6,8
Střeva jsou důležitou součástí imunity. Podpora dobrých bakterií pomáhá chránit organismus před škodlivými vlivy a podporuje vývoj imunitního systému.
3. Měkčí stolice a méně problémů se zácpou5
Výživa s obsahem GOS/FOS podporuje přirozenou činnost střev a snižuje riziko zácpy. Stolice má svou konzistencí blíže ke stolici kojených dětí.
4. Dlouhodobé pozitivní účinky 5,9
Zdravý mikrobiom v prvních měsících života ovlivňuje celkové zdraví, včetně nižšího rizika vzniku alergií, ale ukazuje se i možný vliv na obezitu či metabolické onemocnění v dospělosti.
---
Zdraví miminka začíná v bříšku Podpora střevního mikrobiomu prebiotiky jako jsou GOS a FOS je přirozený způsob, jak dítěti pomoci budovat silné trávení, imunitu a celkovou pohodu už od prvních dnů života. Pokud nemůžete kojit, nebo potřebujete doplňkovou výživu, výběr produktu obohaceného o GOS a FOS může být správným krokem.
Zdroje:
1. Scholtens, P.A., D.A. Goossens, and A. Staiano, Stool characteristics of infants receiving short-chain galacto-oligosaccharides and long-chain fructo-oligosaccharides: a review. World Journal of Gastroenterology: WJG, 2014. 20(37): p. 13446.
2. Bruzzese E, Volpicelli M, Squeglia V, Bruzzese D, Salvini F, Bisceglia M, et al. A formula containing galacto- and fructo-oligosaccharides prevents intestinal and extra intestinal infections: an observational study. Clin Nutr. 2009:156-61.
3. Arslanoglu S, Moro G, Schmitt J, Tandoi L, Rizzardi S, Boehm G. Early dietary intervention with a mixture of prebiotic oligosaccharides reduces the incidence of allergic manifestations and infections during the first two years of life. J Nutr. 2008:1091-5.
4. Knol, J., et al., Colon microflora in infants fed formula with galacto-and fructooligosaccharides: more like breast-fed infants. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition, 2005. 40(1): p. 36-42.
5. Moro, G., et al., Dosage-related bifidogenic effects of galacto-and fructooligosaccharides in formula-fed term infants. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition, 2002. 34(3): p. 291-295
6. Arslanoglu S, Moro Guido E, Boehm G. Early supplementation of prebiotic oligosaccharides protects formula-fed infants against infections during the first 6 months of life. J Nutr. 2007:2420–4
7. Maciel-Fiuza MF, Muller GC, Campos DMS, et al. Role of gut microbiota in infectious and inflammatory diseases. Front Microbiol. 2023;14:1098386. Published 2023 Mar 27. doi:10.3389/fmicb.2023.1098386.
8. Scholtens P, Alliet P, Raes M, Alles M, Kroes H, Boehm G, et al. Fecal secretory immunoglobulin A is increased in healthy infants who receive a formula with short-chain galactooligosaccharides and long-chain fructo-oligosaccharides. J Nutr. 2008:1141-7.
9. Arslanoglu S, Moro G, Schmitt J, Tandoi L, Rizzardi S, Boehm G. Early dietary intervention witha mixture of prebiotic oligosaccharides reduces the incidence of allergic manifestations and infections during the first two years of life. J Nutr. 2008:1091-5.