Co je beta-palmitát?
Beta-palmitát je specifická forma kyseliny palmitové (nasycená mastná kyselina), která je přirozenou součástí tuků v mateřském mléce. Díky speciálnímu uspořádání v molekule tuku má pro organismus miminka řadu pozitivních účinků.
Jak beta-palmitát pomáhá?
Díky přirozenému složení a struktuře pomáhá beta-palmitát lépe vstřebávat tuky¹⁻³ a vápník, které jsou důležité pro růst a vývoj. Zároveň ovlivňuje konzistenci stolice, podporuje činnost střev a může zmírnit trávicí obtíže, jako je zácpa, kolika, a dokonce může snížit epizody pláče u kojenců. ⁴⁻⁷
Výhody beta-palmitátu pro vaše miminko:
1. Podpora vstřebávání vápníku a zdravé kosti¹,⁴
Vápník je nezbytný pro správný růst a vývoj kostí. Studie ukazují, že beta-palmitát může pozitivně ovlivnit vstřebávání vápníku a tím podpořit zdravý vývoj kostí kojenců. Beta-palmitát zlepšuje jeho vstřebávání, čímž přispívá k silnějším a kvalitnějším kostem.
2. Měkčí stolice a méně problémů se zácpou¹,⁴,⁵
Beta-palmitát snižuje tvorbu tzv. vápenatých mýdel, která mohou způsobovat tvrdou stolici a zácpu. Díky tomu mají miminka krmená mlékem s obsahem beta-palmitátu měkčí stolici, podobnou kojeným dětem.
3. Lepší trávení a více energie³
Díky efektivnímu vstřebávání tuků získává organismus více energie, kterou potřebuje pro růst, vývoj a celkovou pohodu.
4. Klidnější miminko a méně pláče⁶,⁷
Některé studie ukázaly, že výživa s obsahem beta-palmitátu může snížit četnost plačtivých epizod, které bývají často spojeny s trávicími potížemi.
5. Podpora zdravé střevní mikrobioty a imunity⁸,⁹
Beta-palmitát může pozitivně ovlivnit složení střevního mikrobiomu. Zvyšuje podíl prospěšných bakterií, jako jsou bifidobakterie a laktobacily, které jsou klíčové pro zdravé trávení a odolnost organismu.
Zdraví miminka začíná v bříšku
Výživa v prvních měsících života je základem pro zdraví v dětství i dospělosti. Beta-palmitát představuje moderní a přirozenou složku, která může miminku pomoci nastartovat zdravé trávení a spokojené bříško.
Zdroje:
1.Havlicekova, Z., et al., Beta-palmitate–a natural component of human milk in supplemental milk formulas. Nutrition Journal, 2015. 15: p. 1-8.
2.Straarup, E.M., et al., The stereospecific triacylglycerol structures and fatty acid profiles of human milk and infant formulas. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition, 2006. 42(3): p. 293-299.
3. Carnielli, V.P., et al., Structural position and amount of palmitic acid in infant formulas: effects on fat, fatty acid, and mineral balance. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition, 1996. 23(5): p. 553-560.
4. Kennedy, K., et al., Double-blind, randomized trial of a synthetic triacylglycerol in formulafed term infants: effects on stool biochemistry, stool characteristics, and bone mineralization. The American journal of clinical nutrition, 1999. 70(5): p. 920-927.
5.Yao, M., et al., Effects of term infant formulas containing high sn-2 palmitate with and without oligofructose on stool composition, stool characteristics, and bifidogenicity. Journal of Pediatric Gastroenterology and Nutrition, 2014. 59(4): p. 440-448.
6. Litmanovitz, I., et al., Reduced crying in term infants fed high beta-palmitate formula: a double-blind randomized clinical trial. BMC pediatrics, 2014. 14: p. 1-6.
7. Bar-Yoseph, F., Y. Lifshitz, and T. Cohen, Review of sn-2 palmitate oil implications for infant health. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 2013. 89(4): p. 139- 143.
8. Yaron, S., et al., Effect of high β-palmitate content in infant formula on the intestinal microbiota of term infants. Journal of pediatric gastroenterology and nutrition, 2013. 56(4): p. 376-381.
9. Guo, D., et al., Effect of an infant formula containing sn-2 palmitate on fecal microbiota and metabolome profiles of healthy term infants: A randomized, double-blind, parallel, controlled study. Food & function, 2022. 13(4): p. 2003-2018.