Zácpa u kojenců
Zácpa u kojenců
2 minuty čtení

Zácpa u kojenců může mít několik příčin a není lehké je vždy odhalit. Existuje však několik rad, jak miminku od zácpy ulevit.

Do oblíbených

Zácpa u kojenců

2 minuty čtení

Zácpa u kojenců může mít několik příčin a není lehké je vždy odhalit. Existuje však několik rad, jak miminku od zácpy ulevit.

Do oblíbených

Protože každé dítě je jiné, nelze zácpu diagnostikovat podle frekvence stolice dítěte, ale spíše podle její velikosti a konzistence. Pokud vaše dítě trpí zácpou, bude jeho stolice suchá a tuhá nebo také nezvykle malá či velká. Průchod takové stolice může způsobovat namáhání nebo bolest. Ve snaze zabránit bolesti při vylučování takto tuhé stolice se některé děti snaží podvědomě zastavit pohyb svých střev, což pokračování zácpy jen podporuje.

Zácpa může také způsobit ztrátu chuti k jídlu, nevolnost a zejména páchnoucí stolici nebo větry. Kojené děti mají obvykle mnohem měkčí stolici než děti krmené kojeneckým mlékem, takže pokud jste v poslední době přešli z kojení na kojenecké mléko, můžete si povšimnout změny. Takový přechod je pro organismus dítěte velkou změnou a může trvat i delší dobu, než se na tuto změnu plně adaptuje.

Příčiny zácpy

Změna stravy, dehydratace nebo lehčí nemoci jako je nachlazení mohou způsobit vašemu dítěti zácpu, ale v mnoha případech je obtížné určit přesnou příčinu. Kojené děti trpí zácpou mnohem méně, protože mateřské mléko je snadněji stravitelné než mléko kojenecké.

Jak zmírnit obtíže miminka?

  • Pokud dítě krmíte z lahve, dejte mu napít převařené studené vody mezi krmením, ale kojenecké mléko neřeďte.

  • Pokud používáte kojenecké mlékoujistěte se, že jej připravujete správně podle návodu (obvykle 1 odměrka na 30ml vody) – více prášku znamená příliš koncentrovanou stravu.

  • Použijte dětský olej k jemné masáži bříška vašeho dítěte po směru hodinových ručiček – ale předtím se ujistěte, že je vaše dítě uvolněné a spokojené.

  • Pohybujte nožičkami svého dítěte jako při jízdě na kole, abyste odstranili případné blokády.

  • Teplá koupel může podpořit pohyby střev. Po usušení použijte krém nebo vazelínu na zadeček pro zmírnění a prevenci bolesti.

Můžete také zkusit kojenecké mléko s obsahem prebiotik, které mohou přispět ke změkčení konzistence stolice vašeho dítěte. 

Zjistěte, co doopravdy děťátko trápí a jak mu pomoci díky aplikaci Test dětských potíží zde na Nutriklubu nebo se podívejte na stránku s často kladenými dotazy, kde se o zácpě způsobené přechodem na umělé mléko píše.

Pomohl vám článek?
Související témata
Zdraví novorozence a kojence Péče o novorozence a kojence
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Zdraví novorozence a kojence Péče o novorozence a kojence
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU