Zácpa u dětí
Zácpa u dětí
MUDR. Petr Tláskal, CSc. MUDR. Petr Tláskal, CSc.
3 minuty čtení

Zácpa může trápit děti napříč všemi věkovými kategoriemi. Existuje pro ni několik příčin a stejně tak i několik změn, které by vám mohli pomoci.

Do oblíbených

Zácpa u dětí

MUDR. Petr Tláskal, CSc. MUDR. Petr Tláskal, CSc.
3 minuty čtení

Zácpa může trápit děti napříč všemi věkovými kategoriemi. Existuje pro ni několik příčin a stejně tak i několik změn, které by vám mohli pomoci.

Do oblíbených

Za zácpu označujeme stav, kdy se dítě nemůže vyprázdnit po dobu delší než 48 hodin, stolice je při vyprazdňování nadměrně tvrdá a vyprazdňování je pro dítě obtížné. Podle této definice tedy za zácpu nepovažujeme stav, kdy je interval mezi vyprazdňováním delší, i několikadenní, ale stolice odchází bez obtíží a má normální konzistenci. 

Příčiny zácpy

Příčina zácpy je v podstatě buď organická (podložená nějakým onemocněním) a nebo funkční.

Organické příčiny

Mezi organické příčiny zácpy patří některá střevní, metabolická, hormonální nebo nervosvalová onemocnění. Některé z těchto nemocí se projeví zácpou již krátce po narození, i bez závislosti na způsobu výživy dítěte. Jsou to především nemoci střevní. Organická onemocnění musí vždy potvrdit nebo vyloučit lékař.

Funkční příčiny

Pod označením funkční zácpa si představíme situaci, kdy se za obtížemi neskrývá nějaké jiné konkrétní onemocnění, ale funkce střeva k vyprázdnění je zhoršená. Tato situace se objevuje buď akutně a nebo má dlouhodobý (chronický) charakter.

U malých dětí se na rozvoji zácpy může podílet například změna jejich stravy. Často náhlý přechod z kojení na umělou výživu může být jednou z příčin. Přečtěte si článek o zácpě u kojenců.

U větších dětí předškolního a školního věku reagují funkční zácpou především na různé psychogenní faktory zevního prostředí (zaneprázdnění hrou u menších dětí, stud u větších dětí a podobně). Obtíže při defekaci (vyprazdňování stolice) často vedou k poranění sliznice či kůže v okolí konečníku a dítě se tak dále obává vyprázdnit. Odchod stolice je pro dítě bolestivý, nepříjemný. Tyto stavy přechází do chronické zácpy a mohou se tak paradoxně projevovat i umazáváním spodního prádla a podobně.

Co dělat při zácpě dítěte?

Je nutné rozlišit, zda se zácpa objevila již krátce po narození dítěte, nebo až později v batolecím či vyšším věku.

U malých dětí (novorozenci, kojenci) bychom měli zácpu konzultovat s ošetřujícím lékařem. 

U větších dětí se můžeme nejdříve sami pokusit o odstranění obtíží úpravou životních podmínek, stravy, pohybového a pitného režimu.

Pokud jsme dále neúspěšní v řešení zácpy u dětí, kontaktujte lékaře, který provede další vyšetření a opatření.

Řešení opakované zácpy u větších dětí:

  • Dopřejte mu dostatečný časový prostor k vyprázdnění při ranním vstávání.
  • Nezanedbávejte snídani. První potrava, která po nočním lačnění přijde do trávicího traktu, podpoří peristaltiku střevní (pohyb střeva od horní k dolní části trávicího traktu) a je to tak vhodný impuls k rannímu vyprázdnění dítěte.
  • Dítě by mělo v případě potřeby mít vždy přístupnou toaletu a nezadržovat tak zbytečně a opakovaně stolici. Tento stav může vést společně se studem dítěte k rozvoji chronické zácpy.
  • Strava dítěte by vždy měla obsahovat dostatek zeleniny a ovoce. Je to z důvodů přívodu vlákniny, která podporuje střevní peristaltiku. Významné je podávání i zakysaných mléčných výrobků, které obsahují probiotické bakterie, s příznivým účinkem na střevní peristaltiku.
  • Dostatečný příjem tekutin v průběhu dne pomáhá ve změkčení stolice, i když významnou funkcí tlustého střeva, kde se stolice hromadí, je zvláště vstřebávání vody a zahuštění odcházející stolice. Působení pohybu na střevní svalovinu rovněž pomáhá k lepšímu zvládnutí vyprázdnění trávicího traktu. Svalovina zde působí jako střevní lis, který má významnou roli při vyprazdňování. Přečtěte si také článek o tom, co dělat, když dítě nechce pít.
Pomohl vám článek?
Související témata
Zdraví batolete
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Zdraví batolete
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU