Třetí trimestr těhotenství

Za dva trimestry těhotenství vám možná váš stav stačil přirůst k srdci a snad se stal i přirozenou součástí vašeho každodenního života. Druhý trimestr často uteče rychle jako voda a vy se najednou chystáte do cílové rovinky. Co vás v ní čeká? Připravili jsme pro vás přehled toho nejdůležitějšího.

Příznaky třetího trimestru

Vaše miminko prochází rychlým růstem a vy už začínáte cítit zvýšenou fyzickou zátěž. Děťátko o sobě dává také často vědět a cítíte kopání a silné pohyby. Rostoucí bříško může komplikovat noční spánek.

Screening 3. Trimestr

U gynekologa jste možná už jako doma. I třetí trimestr s sebou nese velký screening, na kterém se opět sleduje množství plodové vody, stav placenty a srdíčko miminka, stejně tak jako změření jeho hmotnosti a sledování vývoje dalších orgánů. Občas bývá součástí screeningu také vyšetření takzvaným “dopplerem”, při kterém je slyšet tok krve cévami plodu nebo v pupečníku. Kromě screeningu se ve třetím trimestru odebírá stěr z pochvy pro zjištění přítomnosti streptokoka skupiny B.

Jídelníček a strava v těhotenství 3. trimestr

Volba vhodných a kvalitních potravin a pestrý jídelníček by stále měly být nedílnou součástí vašeho aktuálního životního stylu. Snažte se jíst trochu častěji a v menších porcích než dříve. I v poslední fázi těhotenství platí, že živiny, které přijímáte, mohou ovlivnit budoucí život vašeho děťátka. Kromě vitamínů a minerálů je dobré zajistit také doporučenou dávku omega-3 mastných kyselin. Obecně se doporučuje konzumovat minimálně 200 mg DHA denně, v těhotenství spíše 450 mg DHA + EPA denně. Takový příjem významně ovlivňuje vývoj nervové soustavy plodu a do značné míry stabilizuje těhotenství před potratem. Přirozeným zdrojem jsou ryby, lněné semínko nebo vlašské ořechy.

DHA = kyselina dokosahexaenová, EPA = kyselina eikosapentaenová

Virózy a nevolnosti ve 3. trimestru těhotenství

Přestože na své tělo dáváte pozor a dbáte pečlivě na prevenci, může se stát, že dostanete virózu nebo chřipku. Pokud k tomu dojde, neztrácejte hlavu a dopřejte si dostatek odpočinku. Ve vašem stavu je vždy nutné se poradit se svým gynekologem, které léky na snížení horečky vám neuškodí. Pozor na konzumaci bylinkových čajů, ale i třeba zázvoru v čaji, větší množství zázvoru se v těhotenství totiž nedoporučuje. Za vhodné se považuje nejvýše 1 gram sušeného nebo 4 gramy čerstvého zázvoru denně.

Aktivity

Cvičení a cviky ve 3. trimestru těhotenství

Udržovat vaše tělo v aktivním režimu se v cílové rovince určitě hodí. Cvičení může pomoci v přípravě na porod, ulevuje od bolesti zad a hodí se i pro psychickou pohodu. Dobrou volbou je cvičení zaměřené přímo pro těhotné ženy nebo těhotenská jóga. Ta vás navíc připraví na porod i správným způsobem dýchání. Vhodné je kombinovat cviky, které podporují pevnost i pružnost především pánevního dna, se cviky, které se zaměřují na relaxační a dýchací techniky.

Obtíže

Krvácení ve 3. trimestru těhotenství

Ve druhé polovině těhotenství může slabé krvácení znamenat potíže spojené s placentou, například její nesprávné uložení. Pro váš klid je určitě vhodná konzultace s vaším gynekologem.

Přibírání v těhotenství ve 3. trimestru

U žen, které mají těhotenství bez komplikací a mají průměrnou váhu, lékaři obecně doporučují celkový váhový přírůstek v době těhotenství mezi 10 a 16 kilogramy. Ve třetím trimestru to bývá zpravidla 4 až 7 kilogramů a váha se může v tomto období pomalu stabilizovat. Důležité je přibírat rovnoměrně s tím, že v prvním trimestru bývá váhový nárůst malý nebo žádný.

Výtok ve 3. trimestru těhotenství

Výtok bez svědění a pálení je poměrně běžnou součástí těhotenství a bývá hormonálního původu nebo souvisí s překrvením poševních sliznic. Na konci těhotenství se vaše tělo začíná připravovat na porod a to může doprovázet růžový výtok. Ten většinou signalizuje, že se blížíte do finále. Spolu s ním může dojít i k odchodu hlenové zátky, která chránila během těhotenství miminko před bakteriemi. V případě potíží nebo nejistoty je vhodné se poradit s vaším lékařem.


Vaše časté Otázky:

Kdy začíná 3. trimestr těhotenství?

Třetí trimestr začíná ukončeným 27. týdnem a trvá od 28. do 40. týdne těhotenství.


Jaký je vývoj dítěte ve třetím trimestru?

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 8:30 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x