Třetí trimestr těhotenství
Třetí trimestr těhotenství
Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
4 minuty čtení

Za dva trimestry těhotenství vám možná váš stav stačil přirůst k srdci a snad se stal i přirozenou součástí vašeho každodenního života. Druhý trimestr často uteče rychle jako voda a vy se najednou chystáte do cílové rovinky. Co vás v ní čeká? Připravili jsme pro vás přehled toho nejdůležitějšího.

Do oblíbených

Třetí trimestr těhotenství

Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
4 minuty čtení

Za dva trimestry těhotenství vám možná váš stav stačil přirůst k srdci a snad se stal i přirozenou součástí vašeho každodenního života. Druhý trimestr často uteče rychle jako voda a vy se najednou chystáte do cílové rovinky. Co vás v ní čeká? Připravili jsme pro vás přehled toho nejdůležitějšího.

Do oblíbených

Příznaky třetího trimestru

Vaše miminko prochází rychlým růstem a vy už začínáte cítit zvýšenou fyzickou zátěž. Děťátko o sobě dává také často vědět a cítíte kopání a silné pohyby. Rostoucí bříško může komplikovat noční spánek.

Screening 3. Trimestr

U gynekologa jste možná už jako doma. I třetí trimestr s sebou nese velký screening, na kterém se opět sleduje množství plodové vody, stav placenty a srdíčko miminka, stejně tak jako změření jeho hmotnosti a sledování vývoje dalších orgánů. Občas bývá součástí screeningu také vyšetření takzvaným “dopplerem”, při kterém je slyšet tok krve cévami plodu nebo v pupečníku. Kromě screeningu se ve třetím trimestru odebírá stěr z pochvy pro zjištění přítomnosti streptokoka skupiny B.

Jídelníček a strava v těhotenství 3. trimestr

Volba vhodných a kvalitních potravin a pestrý jídelníček by stále měly být nedílnou součástí vašeho aktuálního životního stylu. Snažte se jíst trochu častěji a v menších porcích než dříve. I v poslední fázi těhotenství platí, že živiny, které přijímáte, mohou ovlivnit budoucí život vašeho děťátka. Kromě vitamínů a minerálů je dobré zajistit také doporučenou dávku omega-3 mastných kyselin. Obecně se doporučuje konzumovat minimálně 200 mg DHA denně, v těhotenství spíše 450 mg DHA + EPA denně. Takový příjem významně ovlivňuje vývoj nervové soustavy plodu a do značné míry stabilizuje těhotenství před potratem. Přirozeným zdrojem jsou ryby, lněné semínko nebo vlašské ořechy.

DHA = kyselina dokosahexaenová, EPA = kyselina eikosapentaenová

Virózy a nevolnosti ve 3. trimestru těhotenství

Přestože na své tělo dáváte pozor a dbáte pečlivě na prevenci, může se stát, že dostanete virózu nebo chřipku. Pokud k tomu dojde, neztrácejte hlavu a dopřejte si dostatek odpočinku. Ve vašem stavu je vždy nutné se poradit se svým gynekologem, které léky na snížení horečky vám neuškodí. Pozor na konzumaci bylinkových čajů, ale i třeba zázvoru v čaji, větší množství zázvoru se v těhotenství totiž nedoporučuje. Za vhodné se považuje nejvýše 1 gram sušeného nebo 4 gramy čerstvého zázvoru denně.

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Aktivity

Cvičení a cviky ve 3. trimestru těhotenství

Udržovat vaše tělo v aktivním režimu se v cílové rovince určitě hodí. Cvičení může pomoci v přípravě na porod, ulevuje od bolesti zad a hodí se i pro psychickou pohodu. Dobrou volbou je cvičení zaměřené přímo pro těhotné ženy nebo těhotenská jóga. Ta vás navíc připraví na porod i správným způsobem dýchání. Vhodné je kombinovat cviky, které podporují pevnost i pružnost především pánevního dna, se cviky, které se zaměřují na relaxační a dýchací techniky.

Obtíže

Krvácení ve 3. trimestru těhotenství

Ve druhé polovině těhotenství může slabé krvácení znamenat potíže spojené s placentou, například její nesprávné uložení. Pro váš klid je určitě vhodná konzultace s vaším gynekologem.

Přibírání v těhotenství ve 3. trimestru

U žen, které mají těhotenství bez komplikací a mají průměrnou váhu, lékaři obecně doporučují celkový váhový přírůstek v době těhotenství mezi 10 a 16 kilogramy. Ve třetím trimestru to bývá zpravidla 4 až 7 kilogramů a váha se může v tomto období pomalu stabilizovat. Důležité je přibírat rovnoměrně s tím, že v prvním trimestru bývá váhový nárůst malý nebo žádný.

Výtok ve 3. trimestru těhotenství

Výtok bez svědění a pálení je poměrně běžnou součástí těhotenství a bývá hormonálního původu nebo souvisí s překrvením poševních sliznic. Na konci těhotenství se vaše tělo začíná připravovat na porod a to může doprovázet růžový výtok. Ten většinou signalizuje, že se blížíte do finále. Spolu s ním může dojít i k odchodu hlenové zátky, která chránila během těhotenství miminko před bakteriemi. V případě potíží nebo nejistoty je vhodné se poradit s vaším lékařem.


Vaše časté Otázky:

Kdy začíná 3. trimestr těhotenství?

Třetí trimestr začíná ukončeným 27. týdnem a trvá od 28. do 40. týdne těhotenství.


Jaký je vývoj dítěte ve třetím trimestru?

Přečtěte si co vás čeká v konkrétních týdnech:

Vyberte si týden
28. Týden těhotenství 29. Týden těhotenství 30. Týden těhotenství 31. Týden těhotenství 32. Týden těhotenství 33. Týden těhotenství 34. Týden těhotenství 35. Týden těhotenství 36. Týden těhotenství 37. Týden těhotenství 38. Týden těhotenství 39. Týden těhotenství 40. Týden těhotenství
Pomohl vám článek?
Související témata
Příprava na porod
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Příprava na porod
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU