Šestinedělí po porodu císařským řezem
Šestinedělí po porodu císařským řezem
MUDr. Jana Contreras Šklíbová MUDr. Jana Contreras Šklíbová
5 minut čtení

Do oblíbených

Šestinedělí po porodu císařským řezem

MUDr. Jana Contreras Šklíbová MUDr. Jana Contreras Šklíbová
5 minut čtení

Do oblíbených

Šestinedělí po porodu císařským řezem komplikuje navíc pooperační stav ženy. Vlastní operace je zákrok bezbolestný.

Co se děje bezprostředně po porodu císařským řezem?

Jakmile anestezie odezní, dostaví se pooperační bolest. Bolest z poměrně velké operační rány je násobena i bolestivými stahy dělohy při a po kojení, což je dáno vyplavením oxytocinu (nejvýrazněji první dva dny po porodu).

První pooperační dny žena dostává analgetika i opiátového typu, aby tento stav mohla zvládnout. Miminko těmito analgetiky není ovlivněno, neboť se jedná o první, maximálně druhý pooperační den, kdy kojení ještě není zahájeno. Pro hojení pooperační rány je důležité věnovat zvýšenou pozornost osobní hygieně a to bez ohledu na operační ránu, kterou první pooperační den ošetří lékař a dál je nutno 2x denně mýt mýdlem a sprchovat vlažnou až studenou vodou .

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Při zarudnutí rány přikládat led nebo studené obklady z dubové kůry nebo řepíku lékařského.

Jak dlouho se hojí operační rána?

Hojení rány trvá týdny, ale nejdůležitější v celém procesu hojení je právě ten první pooperační týden .

Z důvodů hojení rány je nutno upravit i cvičení po porodu císařským řezem - posilování přímých břišních svalů odsunout na období 6 - 8 týdnů po porodu. Je možno posilovat svaly hráze a pánevního dna a zaměřit se na cviky vhodné pro prevenci trombózy žil dolních končetin.

Neméně důležitá je péče o pravidelné vyměšování. Po operaci je nařízen pro první 3 pooperační dny dietní režim, stolice nemusí být, dál je nutno dbát na přiměřenou pohybovou aktivitu, dostatek tekutin (i vzhledem ke kojení) - 3 až 3,5 litru denně a pokud stolice stávkuje, pak Lactuloza sirup, glycerinové čípky či malé klyzma určitě pomohou.

Z nemocnice se odchází přibližně 6 dnů po porodu císařským řezem. Přechod na domácí stravu a větší pohybová aktivita většinou obtíže se stolicí upraví.

Jaké komplikace mohou nastat?

Poporodní komplikace u žen, které rodily císařským řezem, jsou 6x častější.

1. Hojení rány

Nejčastěji se jedná o komplikace s hojením rány otok, hnisání, zarudnutí, krvácení z operační rány. O této problematice jsem se již zmínila výše - prevencí je hygiena - sprcha + mýdlo od začátku, lokálně led a obklady dubovou kůrou.

Lékařské ošetření nastupuje v případě, že nastoupí teplota a další celkové příznaky. Pak je nutno ránu pravidelně vyplachovat peroxidem, převazovat sterilním krytím a nasadit antibiotika.

2. Zánět děložní sliznice

Vážnou komplikaci představuje zánět děložní sliznice (endometritis) - dříve horečka omladnic. Většinou cca 24 hodin po porodu nastupuje vysoká teplota, třesavka, zimnice, bolest v podbřišku, hnisavý zápach očistků a zesílí krvácení .

V tomto stavu jsou antibiotika jedinou a správnou volbou, jinak hrozí sepse a následné selhání životně důležitých orgánů.

3. Krvácení

Krvácení po porodu císařským řezem bývá průměrně delší než po spontánním porodu, někdy krvavé očistky odchází až do konce šestinedělí. Toto samo o sobě nepředstavuje zdravotní problém. Maminka se však může cítit více unavená, vyčerpaná. Je nutno dbát na dostatečný spánek, v případě nočního nevyspání z důvodu kojení, je potřeba vše dohnat odpočinkem přes den.

Mohlo by vás také zajímat: Srůsty po císařském řezu

Dalšími komplikacemi mohou být:

1) Zánět prsu

Pprojeví se zarudnutím kůže prsu, lokálním bolestivým otokem a vysokou teplotou.

Nejúčinnější prevencí je snaha o řádné vyprázdnění prsu po kojení (odstříkáváním, odsátím). Dále pak promazáváním bradavek po kojení k zabránění vzniku trhlinek, které jsou vstupní branou infekce.

Při nálezu zarudlé bolestivé bulky na prsu ihned ledovat či přikládat studené obklady.

2) Zánět žil a trombóza

Žilní komplikace představují další procento pooperačních a poporodních komplikací. Abychom jim účinně předcházeli, při každém císařském řezu má rodička elastické punčochy či bandáž dolních končetin. Zároveň se aplikují injekčně léky na ředění krve jako prevence trombózy.

Po porodu císařským řezem může vést zvýšená srážlivost krve ke vzniku thrombu (krevní sraženiny), která pak krevním oběhem doputuje do plic a způsobí plicní embolii.

V případě zarudnutí, otoku a bolesti v oblasti lýtka se neprodleně podávají antibiotika a léky na ředění krve .

3) Hemorrhoides

Křečové žíly v oblasti konečníku mohou také nepříjemně komplikovat období šestinedělí.

Důležitý je odpočinek s podloženými dolními končetinami, vyvarovat se zácpy (strava, pohyb, Lactuloza sirup), studené obklady z dubové kůry a zvýšená hygiena (Proktis M čistící pěna apod).

VÍTE, ŽE?

Možným rizikem porodu císařským řezem je i snížená obranyschopnost novorozence. Je to proto, že dítě neprošlo porodními cestami matky. Podle vědců má právě kontakt novorozence s matčinými tělesnými tekutinami vliv na to, jak se budou vyvíjet bakterie na jeho kůži, ale také ve střevech. Právě bakterie ve střevech mají velký vliv na náš imunitní systém. Podívejte se, jak můžete sami budovat zdravou imunitu dítěte.

Chtěla byste mít užitečné rady a tipy ohledně péče o novorozence stále při ruce? Stáhněte si naší  aplikaci Nutriklub+ která vám usnadní prvních 1000 dní života děťátka od početí po batole. Díky užitečným nástrojům budete mít výživu a péči o dítě vždy pod kontrolou. Aplikace pro moderní maminky vznikla ve spolupráci s předními českými odborníky a maminkami a je bezplatná. 


>> Stáhnout z Google Play

>> Stáhnout z Apple Store

>> Stáhnout z AppGallery


Pomohl vám článek?
Související témata
Šestinedělí Příprava na porod
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Šestinedělí Příprava na porod
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU