Popáleniny u dětí
Popáleniny u dětí
MUDR. Petr Tláskal, CSc. MUDR. Petr Tláskal, CSc.
2 minuty čtení

Základní ochranou před zraněním dítěte je prevence. To platí i pro popálení a opaření. Když ale k úrazu dojde, měli byste vědět několik pravidel.

Do oblíbených

Popáleniny u dětí

MUDR. Petr Tláskal, CSc. MUDR. Petr Tláskal, CSc.
2 minuty čtení

Základní ochranou před zraněním dítěte je prevence. To platí i pro popálení a opaření. Když ale k úrazu dojde, měli byste vědět několik pravidel.

Do oblíbených

Jak při popálení dítěte postupovat?

U menších dětí dochází nejčastěji k opařeninám, u těch větších pak k popáleninám. Na prvním místě je nutné odstranit zdroj úrazu . Při opaření je třeba opatrně odstranit část oděvu, která je prosáklá vařící tekutinou. Při hoření oděvu je nutné zabránit přístupu kyslíku k ohni za použití nehořlavých materiálů (nikdy však ne z umělých hmot). Další postup závisí na stupni závažnosti postižení kůže, na velikosti postižené plochy tělesného povrchu a na celkovém klinickém stavu dítěte.

Pomatujte, že v odborné ambulanci by mělo být ošetřeno každé popálené dítě do dvou let věku, nezávisle na velikosti a rozsahu popálení, dále dítě starší dvou let věku s popálením v obličeji, na hýždích, genitálu a s popálením končetin.

První pomoc při menším popálení nebo opaření

  • má-li dítě oblečení prosáklé vařicí tekutinou, rychle ho opatrně vysvlečte tak, abyste se pokud možno nedotkli zdravé kůže jinde na těle
  • popáleninu rychle a krátce ochlaďte studenou (nikoli ledovou) vodou
  • máte-li tu možnost, postižené místo sterilně zakryjte a vyhledejte lékařskou pomoc
  • pozor na šok, ke kterému může u dítěte dojít - stále ho sledujte, udržujte v teple, aby neprochladlo a v případě ztráty vědomí postupujte jako při resuscitaci

Popáleniny – jak o ně pečovat?

Popálenou plochu byste měli chladit obklady namočenými do studené (nikoli však ledové) a čisté vody nebo přímo pod proudem studené pitné vody (např. končetiny). To však pouze v případě, že velikost popálené plochy není větší než 5 % celkového tělesného povrchu a pozor si dejte na dobu chlazení, u dětí může jinak dojít k prochlazení, které by mohlo vyvolat šok.
U závažnějších popálenin neochlazujte, mohlo by to vyvolat nebo prohloubit šok a další nežádoucí reakce organizmu. Odstraňte pouze zdroj úrazu a zajistěte co nejrychlejší odbornou pomoc.

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Jak se orientovat ve velikostech míry popálení?

Velikost dlaně dítěte odpovídá přibližně 1 % povrchu kůže . Doma můžete léčit jen menší popáleniny, nebo opařeniny, jejichž plocha odpovídá právě jednomu procentu a nedošlo u nich ke vzniku puchýřků, jen k začervenání kůže. V případě, že k menší popálenině došlo na krku nebo v obličeji, lékařskou pomoc vyhledejte vždy. Stejně tak vyhledejte lékařskou pomoc pokud je plocha větší než 1 % povrchu kůže.

Jak provádět chlazení a čím ránu překrýt?

Chlazení provádějte ihned po úrazu a spíše v kratších intervalech studenou vodou, aby nedošlo k prochladnutí. Plochu se pokuste zakrýt sterilním zdravotnickým materiálem. Na postižené kožní plochy byste jinak neměli nic aplikovat (zásyp, krém atd.), neměli byste propichovat případné puchýře nebo odstraňovat z poraněných míst případné nečistoty. To vše patří do rukou zdravotnického pracovníka.

Pomohl vám článek?
Související témata
Zdraví batolete
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Zdraví batolete
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU