Nástřih hráze, aneb když hrozí porodní poranění

  • Během porodu a intenzivního tlačení může hrozit poranění porodních cest a někdy je třeba udělat nástřih hráze. 
  • Důležitá je spolupráce s porodníkem.
A smiling, happy woman in labor prepares to give birth in a clean white hospital setting.  A depiction of a positive pregnancy and delivery. Horizontal with copy space.

Spolupracujte s porodníkem

Přestože je rodička při tlačení plně soustředěná na to, že už brzy bude po všem, je důležité, aby netlačila bezhlavě  a  spolupracovala s porodníkem nebo porodní asistentkou, kteří porod vedou. Intenzitu tlačení je totiž třeba regulovat, protože nejvíce a nejsilněji nemusí nutně znamenat nejlépe. Při rychlém průchodu miminka porodními cestami hrozí větší poranění porodních cest.

Nástřih zabrání vzniku větších poranění

Když se začne hlavička objevovat v poševním vchodu (prořezává), napíná při tom hráz . To je místo mezi zevními rodidly a konečníkem. Tu sice porodník či porodní asistent­ka při porodu chrání, ale pokud je hráz příliš vysoká nebo příliš křehká, bývá nutné provést nástřih (epiziotomii) , aby se zabránilo vzniku větších poranění. Epiziotomie se pro­vádí v době, kdy rodička intenzivně tlačí, hráz je tedy silně napjatá a rodička její provedení obvykle nevnímá.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 8:30 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x