Mléko pro batolata: Mýty vs. Realita
Mléko pro batolata: Mýty vs. Realita
 K. Vondrová K. Vondrová
4 minuty čtení

Zdraví a výživa kojenců a batolat jsou nezbytnou prioritou pro všechny rodiče. Z tohoto důvodu jsme se spojili se spolupracujícími pediatry a odborníky v oblasti výživy, abychom prověřili tři nejběžnější mýty, které se v této oblasti nejčastěji objevují.

Do oblíbených

Mléko pro batolata: Mýty vs. Realita

 K. Vondrová K. Vondrová
4 minuty čtení

Zdraví a výživa kojenců a batolat jsou nezbytnou prioritou pro všechny rodiče. Z tohoto důvodu jsme se spojili se spolupracujícími pediatry a odborníky v oblasti výživy, abychom prověřili tři nejběžnější mýty, které se v této oblasti nejčastěji objevují.

Do oblíbených

Výživa kojenců a batolat je přirozenou prioritou všech rodičů. Mléko (mateřské, pokračovací i batolecí) je alfou a omegou správného vývoje nejmladších členů naší rodiny. Pokud nás dřív limitovaly omezené zdroje informací, dnes se topíme v jejich přebytku. Ve spletité džungli internetových diskuzí a dobře míněných rad starších generací občas narážíme na polopravdy nebo lži ohledně batolecího mléka a jeho podávání dětem. Proto jsme se s našimi spolupracujícími pediatry a nutričními specialisty podívali na zoubek tří mýtů, které slýcháme z úst nejistých tazatelů nejčastěji.

1) Kojenecké mléko je lepší než to mateřské.

Kojení představuje u novorozenců a kojenců tu nejpřirozenější a nejvhodnější stravu, jakou jim můžete v prvních týdnech a měsících poskytkout. Kromě základních makroživin jako jsou cukry, tuky a bílkoviny, které zajišťují správný růst, obsahuje mateřské mléko ještě bioaktivní látky.

Mezi tyto bioaktivní látky patří hlavně oligosacharidy mateřského mléka, pro jejich označení se používá anglická zkratka HMO (human milk oligosaccharides). Ty se v tlustém střevě stávají pro novorozené děti prvním prebiotikem.

Proto Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradní kojení mateřským mlékem do 6 měsíců, pokud je to možné. Zároveň WHO radí pokračovat v kojení až do dvou let dítěte.

2) Batolecí mléka vůbec nepotřebujete.

Od samotného narození má výživa dítěte zásadní dopad na jeho budoucí zdravotní stav v dospělosti. Proto považujeme prvních 1000 dní života za klíčové období. Už během něj probíhá tzv. metabolické programování. Pod tímto termínem si představte proces, kdy složky výživy aktivují (programují) metabolické procesy v organismu.

Z rozsáhlé studie z roku 2013 (provedené organizací Společnost pro výživu ve spolupráci s Odbornou společností praktických dětských lékařů) vyplynulo, že výživa batolat ve vztahu k jejím imunologickým a fyziologickým potřebám často neobsahuje dostatečný příjem nejdůlležitějších živin. Studie zkoumala 30 nutričních složek a prokázala, že u sledovaného vzorku dětí chyběly ve stravě vitamíny a minerální látky.

Sušená mléka s označením 3 – jako je Nutrilon 3 Advanced – tento nedostatek kompenzují. Jsout totiž obohacená o některé vitaminy, stopové prvky, mastné kyseliny a další látky, které mají pro zajištění správné funkce imunitního systému1 a normálního růstu2 svůj nepostradatelný význam. Dva hrnečky tohoto batolecího mléka denně obsahují denní dávku vitamínu D.

3) Kravské mléko funguje jako plnohodnotná nahrážka dětských mlék.

Batole není malý dospělý. Pořád má odlišné výživové potřeby a jeho zažívací systém se stále vyvíjí. Podíl bílkovin obsažených v kravském mléce může dětský organismus (zejména ledviny) zatěžovat. Přesto se uvádí, že až 29 % dětí vyzkouší kravské mléko během prvního roku života. V následujícím půl roce (do 18 měsíců) tohle procento vzroste na 55 %.

Výzkumný tým značky Nutrilon studuje kravské mléko už 50 let a inspiruje se jeho nejlepšími vlastnostmi při vývoji svých mlék. Navíc ho ale obohacuje o vitamíny, minerály, prebiotika, mastné kyseliny a další složky, ze kterých benefituje například imunitní systém batolat. V doporučovaných dvou lahvičkách na den dodá speciální mléko pro batolata až 93 % doporučené denní dávky vitamínu D, zatímco kravské mléko jen 2 %. Markantní rozdíl je i u železa, kde naše mléka Nutrilon pokryjí 66 % doporučeného denního příjmu prvku. zatímco kravské mléko jen 25 %.

Znáte jiné tvrzení, o jehož pravdivosti pochybujete? Obraťte se na svého pediatra, který vám určitě odpoví i na ty nejzapeklitější otázky. Nebo můžete vyzkoušet naši careline! Každý den jsme členům Nutriklubu k dispozici na telefonu, chatu i e-mailu.


1 Vitamíny C a D přispívají k normální funkci imunitního systému.

2 Vápník a vitamín D jsou důležité pro normální růst kostí u dětí.

Důležité upozornění:

Kojení je nejlepším způsobem výživy dětí. Kojenecká výživa by měla být používána na doporučení lékaře. Batolecí mléka mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy. Způsob použití a další informace na obalech. Potravina pro zvláštní výživu. 02/2023.


Pomohl vám článek?
Související témata
Strava batolete
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Strava batolete
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU