Léčba a odstranění bradavic: jaké jsou možnosti?
Léčba a odstranění bradavic: jaké jsou možnosti?
MUDR. Petr Tláskal, CSc. MUDR. Petr Tláskal, CSc.
4 minuty čtení

  • Ať už věříte na rady vašich babiček, nebo se zajímáte o možnosti dnešní medicíny - tento článek vám odpoví na záludnou otázku, jak na bradavice?

Do oblíbených

Léčba a odstranění bradavic: jaké jsou možnosti?

MUDR. Petr Tláskal, CSc. MUDR. Petr Tláskal, CSc.
4 minuty čtení

  • Ať už věříte na rady vašich babiček, nebo se zajímáte o možnosti dnešní medicíny - tento článek vám odpoví na záludnou otázku, jak na bradavice?

Do oblíbených

Není bradavice, jako bradavice...

Bradavice představují častou virovou infekci kůže, která je způsobena lidským papilomavirem. Postihují asi 10 % celkové populace, častěji děti. Viry se přenášejí přímým kontaktem nebo z kontaminovaných předmětů, na kterých přežívají v teplém a vlhkém prostředí (šatny, bazény, sprchy). Do kůže vstupují obvykle drobnými oděrkami a trhlinkami. Inkubační doba od nakažení virem do vytvoření bradavice je 1 – 6 měsíců, někdy i déle.

A nejčastějšími typy bradavic jsou:

  • Běžné (obecné) bradavice vídáme hlavně na hřbetu rukou, prstů a kolem nehtů, ale mohou se objevit kdekoliv, vzácně i na sliznici rtů nebo nosu. Vypadají jako hrbolaté nádorky barvy kůže s drsným povrchem. Kolem nehtů a pod nehty bývají často podrážděné, infikované a hůře reagují na léčbu.
  • Ploché bradavice bývají hlavně na obličeji, krku, rukou a nohou. Jsou to většinou mnohočetné hladké, ploché pupínky barvy kůže až světle růžové či hnědé, velikosti 2 – 5 mm.
  • Bradavice na ploskách nohou jsou často bolestivé a náročné na léčbu. Vyskytují se hlavně v místech maximální zátěže chodidla a tlakem při chůzi zarůstají hluboko do kůže. Rodiče je někdy zaměňují za kuří oka nebo mozoly.

  • Moluska není bradavice - jde o drobné, mnohočetné puchýřky s hladkým povrchem a centrální vkleslinou, které jsou způsobené jiným typem viru (poxvirus). I když i u molusek existuje možnost spontánního vyhojení, spíše dochází k množení a šíření po kůži, a proto je nutné je opakovaně chirurgicky odstraňovat ostrou lžičkou.

Léčba bradavic

Podle některých studií až 2/3 bradavic spontánně mizí v průběhu 2 let, nicméně přetrvávající, mnohočetné nebo bolestivé bradavice vyžadují často zdlouhavou léčbu, která spočívá v celkovém zničení bradavice. Vzhledem k tomu, že papilomavirus může v kůži přetrvávat, někdy dochází k recidivám – k návratu onemocnění. 

NEŠKRÁBAT!

Pozor na škrábání - škrábáním totiž dochází k šíření brdavic do okolí.

Léčba kyselinou salicylovou a mléčnou

Na počátku onemocnění lze využít bezbolestnou aplikaci prostředků s kyselinou salicylovou nebo kyselinou mléčnou, které postupně odlučují vrstvy zrohovatělé kůže na bradavici. Nutná je pravidelná aplikace 1x denně, nejlépe večer po koupeli v teplé vodě, kdy bradavice změkne a lokální přípravky do ní lépe pronikají. Pokud není zaznamenán žádný efekt během 6 týdnů, nelze očekávat další zlepšení a je vhodné zvážit jiný druh terapie.

Mražení tekutým dusíkem

Mražení tekutým dusíkem (kryalizace) vede ke vzniku puchýře, jehož obsah (někdy s příměsí krve) odloučí bradavici od spodiny. Do druhého dne po zákroku se nedoporučuje kontakt s vodou. Puchýř se odhojí během 7 – 10 dní. U bradavice kolem nehtů a na ploskách je třeba aplikaci dusíku několikrát opakovat v intervalech 3 – 4 týdny, dokud bradavice zcela nezmizí.

Volně prodejné prostředky

Podobně jako ošetření tekutým dusíkem působí i volně prodejný prostředek Bradavičník, i když efekt je podle zkušeností pacientů výrazně menší. Na nejnovější volně prodejné prostředky na léčbu bradavic se zeptejte svého lékárníka.

Léčba laserem

Laserová centra nabízejí ošetření bradavic pulsním barvivovým laserem nebo CO2 laserem. Při lokalizaci na rukou jsou obvykle potřebná 3 – 4 ošetření, na ploskách je nutné provést zákrok vícekrát. Je třeba počítat s tím, že 1 ošetření stojí kolem 1 000 Kč.

Chirurgická léčba

Chirurgické odstranění v lokální anestézii vyžadují některé bradavice na ploskách. Hojení rány je však zejména v této lokalitě náročné a zdlouhavé a recidivy jsou poměrně časté.

Lidové léčitelství

V lidovém léčitelství je oblíbený lokálně aplikovaný česnek či cibule v octě, šťáva z natě vlaštovičníku nebo olej z australského čajovníku. Homeopatie využívá výtažky thuje. Při domácí léčbě je vhodné diagnózu potvrdit u lékaře, je však nutné pamatovat na to, že do vyléčení nesmí děti do bazénu.

Podpora léčby bradavic

Protože bradavice často vzniká jako odpověď na sníženou imunitu, doporučují se jako doplněk výše uvedené léčby multivitaminové a multiminerálové přípravky nebo echinacea na podporu obranyschopnosti organizmu.

Přečtěte si další články týkající se zdraví dětí a dětských nemocí.

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!
Pomohl vám článek?
Související témata
Zdraví batolete Vývoj batolete a péče o něj Zdraví novorozence a kojence
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Zdraví batolete Vývoj batolete a péče o něj Zdraví novorozence a kojence
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU