Průvodce mléčnou výživou dětí ve věku 1-3 roky

Stáhněte si odborného průvodce výživou pro batolata, který vás provede všemi specifiky a upozorní, na co si dát pozor. Elektronická brožura splňuje přísné nároky nutričního programování.

Ukázka z průvodce

Jak zjistíte, že vašemu děťátku chybí důležité živiny?

To, že dítěti chybí některé ze zmíněných živin, je často špatně rozeznatelné od podzimní únavy, nachlazení nebo jen špatné nálady dítěte. Své dítě ale znáte nejlépe vy sami, a tak se v případě podezření na nedostatek některých živin neváhejte poradit s lékařem.

V tabulce najdete nejčastější příznaky nedostatku železa a vitaminu D.


Příznaky nedostatkuNásledky dlouhodobého nedostaku
ŽelezoZvýšená únava, slabost, závratě, zimomřivost, snížená chuť k jídluChudokrevnost
Vitamin DApatie nebo naopak zvýšená dráždivost, svalová slabost, sklon k častým respiračním onemocněnímKřivice, Zpomalení růstu

Víte ale, že výše zmíněným nedostatkům můžete předcházet? Základním předpokladem je vyvážený jídelníček a pravidelná konzumace mléka pro batolata. Pediatry doporučená denní dávka mléka je pro děti v batolecím věku 300-330 ml. Dále je vhodné zařazovat červené maso, tučné ryby (jako například losos) a vajíčka.

STÁHNĚTE SI BROŽURU ZDE

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 8:30 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x