Jak vybrat první kojenecké mléko
Jak vybrat první kojenecké mléko
3 minuty čtení

Už jste slyšeli o syndromu první lahvičky? Pokud s kojeneckým mlékem právě začínáte, zorientujte se v nabídce mlék a připravte se na přechod na umělé mléko se vším všudy.

Do oblíbených

Jak vybrat první kojenecké mléko

3 minuty čtení

Už jste slyšeli o syndromu první lahvičky? Pokud s kojeneckým mlékem právě začínáte, zorientujte se v nabídce mlék a připravte se na přechod na umělé mléko se vším všudy.

Do oblíbených

Kojenecké mléko vybírejte podle věku

Výběr kojeneckého mléka závisí na věku, stupni vývoje a zdravotním stavu dítěte. Měla byste ho tedy vždy konzultovat se svým pediatrem. V zásadě rozlišujeme 4 hlavní kategorie kojeneckých „umělých“ mlék:

1. Počáteční mléka

Pro děti od narození. Na obalech označena obvykle číslem 1. O použití počátečních mlék byste se vždy měla poradit se svým lékařem. Tato mléka jsou většinou nejvíce podobná mateřskému mléku a jsou kompletní výživou dítěte - není třeba k nim tedy přidávat jakoukoli další výživu.

2. Pokračovací mléka

Pro děti od 6 - 12 měsíců jsou mléka na obalech obvykle označena číslem 2. Na doporučení lékaře je možné začít s těmito mléky dříve (ale nejdříve po 4. měsíci), zvlášť pokud se začalo s příkrmy před ukončeným 6. měsícem.

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Složení pokračovacích mlék odpovídá tomu, že dítě již začalo být přikrmováno. Obsahují např. více železa, protože vlastní zásoby železa dítěte jsou kolem 6. měsíce vyčerpány a železo je třeba začít dodávat stravou. Mléko se tedy podává již jako součást smíšené stravy.

3. Batolecí mléka

Batolecí mléka jsou určena dětem od 12 až 36 měsíců jsou obvykle označena číslem 3 a následně 4. Ve srovnání s kravským mlékem i nadále přináší dítěti výhody pro zdravý růst – vyvážený poměr živin, nižší množství bílkovin. Bývá obohaceno o minerály a vitamíny, nenasycené mastné kyseliny a další látky, které kravské mléko obsahuje v malém množství nebo vůbec.

4. Speciální mléka

Existuje řada speciálních mlék, jako např. mléka pro nedonošené děti, antirefluxová mléka bránící návratu žaludečního obsahu zpět do jícnu - ublinkávání, mléka pro děti s prokázanou alergií na bílkovinu kravského mléka atd. O jejich použití je ale třeba se vždy poradit s lékařem.

Syndrom první lahve: buďte trpěliví

Některé děti mohou mít s přechodem na jiné mléko než od maminky potíže. Buď lahvičku odmítají vzít „na milost“ a raději budou dobrovolně hladovět, nebo sice mléko vypijí, ale mají po něm jinou barvu a frekvenci stolice, nadmuté bříško atd. Další rady pro usnadnění pití z lahve najdete v článku Jak naučit dítě na lahvičku.

Jedním z důvodů odmítání mléka je i nový způsob sání z umělé savičky, jde o tzv. syndrom první lahve a bude několik dní trvat, než si dítě sání osvojí a na změnu si zvykne. Problémem však je, že při těchto prvotních nezdarech dá mnoho maminek na radu kamarádek a začnou zkoušet různá kojeneckého mléka i bez konzultace s lékařem.

Je třeba si uvědomit, že přechod z mateřského na kojenecké mléko je pro děťátko velká změna, na kterou si musí postupně zvyknout. Rychlé střídání různých druhů a značek mléka tedy většinou nikam nevede a děťátku by mohlo i uškodit.  Naopak, je nutné vydržet zkoušet jedno vybrané mléko i déle než týden.

Potřebujete poradit?

Pokud si nejste jistá správnou přípravou a podáním mléka dle instrukcí na obale, rádi vám poradíme v naší poradně, kde na dotazy odpovídá tým nutričních odborníků. Chci se spojit s odborníky!

Důležité UPOZORNĚNÍ

Přechod z kojení na kojeneckou výživu vždy konzultujte se svým pediatrem. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradní kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí o krmení z lahve (rozhodnutí přestat kojit) může být nevratné. Přechod na kojenecké mléko má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledně dodržovat doporučených postupů přípravy a dávkování a použití.



Pomohl vám článek?
Související témata
Výživa novorozence a kojence Péče o novorozence a kojence Mateřské mléko Přechod na umělé mléko Vše o kojení
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Výživa novorozence a kojence Péče o novorozence a kojence Mateřské mléko Přechod na umělé mléko Vše o kojení
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU