Kdy očkovat děti proti meningokokům?
Kdy očkovat děti proti meningokokům?
4 minuty čtení

  • Nastudujte si vše důležité o meningokokových onemocněních (meningitida a sepse) a o očkování proti nim. 
  • Kdy a jak očkovat? 
  • Na co si dát pozor? 
  • Jak se nemoc přenáší a projevuje?

Do oblíbených

Kdy očkovat děti proti meningokokům?

4 minuty čtení

  • Nastudujte si vše důležité o meningokokových onemocněních (meningitida a sepse) a o očkování proti nim. 
  • Kdy a jak očkovat? 
  • Na co si dát pozor? 
  • Jak se nemoc přenáší a projevuje?

Do oblíbených

Invazivní meningokokové onemocnění je způsobeno bakterií Neisseria meningitidis. Tato bakterie se vyskytuje v 13 séroskupinách, přičemž skupiny B, C a Y jsou v České republice nejrozšířenější. Bakterie se přenáší kapénkově a zdrojem nákazy je výhradně člověk. Inkubační doba je poměrně krátká: 1 – 7 dní. Nemoc může vypuknout v jakémkoliv věku, ale pro dvě věkové skupiny je riziko větší – děti do 4 let a mládež ve věku 15 – 20 let. Pro dospívající se jako rizikové faktory uvádějí zvýšená fyzická a psychická námaha (tábory, sportovní soustředění) a zakouřené a přeplněné místnosti (např. diskotéky).

Jak se meningokokové onemocnění projevuje?

Nemoc probíhá velmi rychle, i když potíže začínají často zcela nenápadně. První příznaky (únava, bolest hlavy, břicha, svalů) se podobají chřipce, trvají ale většinou jen několik hodin. Potom se na kůži mohou vysévat červené skvrnky až malé modřiny, pacient přestává komunikovat, je apatický a dezorientovaný. Tento stav je příznakem otravy krve (sepse) a v tom případě je nutný rychlý transport do nemocnice. Kožní projevy se nemusejí vždy vyskytnout. Vodítkem pro rodiče, že se děje něco neobvyklého, může být rychlý rozvoj celkového těžkého stavu dítěte. Pacient i přes rychlou pomoc může zemřít, příčinou je septický šok – selhání orgánů. Úmrtnost se pohybuje okolo 10 – 15%. Meningokokové onemocnění však může zanechat i trvalé následky – postižení svalů, nutná amputace prstů nebo částí končetin, ztráta sluchu, zraku, poškození mozku, epilepsie atd.

O záchraně člověka v případě meningokokové infekce vždy rozhoduje rychlost, s jakou je mu poskytnuta lékařská péče. Interval mezi začátkem nemoci a úmrtím je u invazivních meningokokových onemocnění v průměru 24,6 hodin.

Vakcíny

Vakcíny proti meningokoku dostupné v České republice:

  • Meningococcal Polys. A+C,

  • Menjugate (konjugovaná vakcína proti typu C),

  • NeisVac C (konjugovaná vakcína proti typu C),

  • Memveo,

  • Nimenrix.

První jmenovaná je proti meningokokové nákaze skupin A a C, další dvě jsou proti onemocněním způsobeným meningokokem skupiny C. Vakcíny Menveo a Nimenrix jsou proti 4 skupinám: A, C, Y, W135. Vakcína Bexsero je proti skupině B  a je k dispozici od dubna 2014..

Očkovací schéma

Vakcínou Meningococcal Polys. A+C se mohou očkovat děti od 2 let. Přeočkování se doporučuje po 2 – 4 letech. Po opakovaném očkování však ztrácí tato vakcína účinnost.

Vakcínou NeisVac C se mohou očkovat již kojenci od 2 měsíců. Do 1 roku věku jsou potřeba 2 dávky s minimálním intervalem dva měsíce mezi dávkami. Dětem od 12 měsíců a dospělým stačí jedna dávka. Společné očkování Infanrixu Hexa (tzv. hexavakcína) a NeisVacu C neprokázalo žádný významný rozdíl v imunitní odpovědi.

Vakcínou Menjugate se očkuje stejně jako NeisVac C. Čtyřvalentní vakcína MENVEO je registrována pro očkování od 2 let věku a stačí jedna dávka. Čtyřvaletní vakcína Nimenrix je určena pro děti od 1 roku věku a také stačí 1 dávka.

U všech těchto vakcín je doporučeno přeočkování po 5 – 7 letech – čím mladší byla osoba při prvním očkování, tím kratší má být interval přeočkování. Před přeočkováním není potřeba zjišťovat stav protilátek proti meningokokům.

V jakém případě očkování odložit?

Očkování není vhodné pro ty, kdo měli někdy v minulosti alergickou reakci na některou ze složek vakcíny (včetně tetanického toxoidu).

Očkování odložte v případě, máte-li infekční onemocnění (teplotu, bolest v krku atd.).

Jestliže trpíte nějakou nemocí, která může snížit srážlivost krve (hemofilie) nebo máte z jakéhokoliv důvodu oslabený imunitní systém, rozhodnutí nechte na vašem lékaři.

Očkování v těhotenství a při kojení

Těhotným ženám se doporučuje s očkováním počkat, stejně jako u dalších očkování. Pokud však existuje definované nebezpečí nákazy, je možné očkovat. Kojení není kontraindikací pro očkování, přesto někteří výrobci doporučují také pečlivě zvážit možná rizika (posoudí lékař) a očkovat jen v ojedinělých případech.

Jaké mohou být nežádoucí účinky očkování?

Jako velmi časté reakce (≥ 10%) jsou uváděny tyto:

  • zarudnutí v místě vpichu,

  • bolest paže,

  • podrážděnost,

  • ospalost,

  • průjem,

  • zvracení,

  • nevolnost,

  • ztráta chuti k jídlu u kojenců.

Všechny tyto reakce brzy samy odezní. Jsou častější u malých dětí než dospělých a záleží také na tom, která vakcína byla konkrétně použita.

Pro aktuální informace týkající se očkování se podívejte na oficiální web státního zdravotnického ústavu.

Pomohl vám článek?
Související témata
Zdraví batolete Zdraví novorozence a kojence Dětská imunita
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Zdraví batolete Zdraví novorozence a kojence Dětská imunita
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU