Kašel a rýma u dětí? Myslete i na prevenci
Kašel a rýma u dětí? Myslete i na prevenci
3 minuty čtení

  • Vaše dítě je v batolecím věku v ohrožení a jeho imunita musí právě v tomto období obstát v mnoha zkouškách. 
  • Navíc se nadále vyvíjí i po prvním roce.

Do oblíbených

Kašel a rýma u dětí? Myslete i na prevenci

3 minuty čtení

  • Vaše dítě je v batolecím věku v ohrožení a jeho imunita musí právě v tomto období obstát v mnoha zkouškách. 
  • Navíc se nadále vyvíjí i po prvním roce.

Do oblíbených

Vzhůru do světa

Sfoukli jste první svíčku na narozeninovém dortu a nadšeně přihlížíte, jak se vaše děťátko stále více pouští do prozkoumávání okolí, ochutnává, co se dá a užívá si radost z prvních her s kamarády. Nezapomeňte ale, že právě to klade obrovské nároky na imunitní systém. Výsledkem může být zvýšená náchylnost k infekcím s opakovanou aplikací antibiotik, které mohou imunitní systém batolete dále oslabit. Pokuste se proto zabránit uzavření bludného kruhu infekcí a léčby antibiotiky, který je v batolecím a následně předškolním věku tak častý.

Určitě nezanedbejte i dálší nástroje prevence, například při procházkách na čerstvém vzduchu. Přečtěte si více o procházkách s miminkem .

Jak podpořit imunitu malých dětí

Dbejte pečlivě na to, aby jídelníček děťátka splňoval veškeré nutriční nároky rostoucího organismu a navíc aktivně podporoval rozvoj jeho imunitního systému. Podstatnou úlohu v ovlivňování imunitní reaktivity si totiž i v batolecím věku ponechává slizniční imunitní systém střeva. Přestože je naše současná potrava bezpečná s ohledem na přítomnost patogenních mikroorganismů a je také nutričně dostatečná, není často zcela přirozená s ohledem na stimulaci střevního imunitního systému.

Kvůli vysokým hygienickým požadavkům na výrobu a zpracování potravin v ní totiž chybí přirozené podněty, které poskytují živé mikroorganismy charakteru probiotik a především velmi málo látek charakteru prebiotik, které přirozeně stimulují fyziologickou střevní mikroflóru a bez nichž by ani probiotika nemohla efektivně působit.

Co tedy můžete jako rodiče udělat proto, aby vaše batole mělo prebiotik dostatek?

Ideální volbou jsou speciálně upravená batolecí mléka. Nejenže nabízí spoustu výhod oproti „klasickému“ kravskému mléku, ale některá z nich právě díky jedinečné kombinaci prebiotik a mastných kyselin prokazatelně podporují imunitu dítěte. Nedávná studie dokonce prokázala, že děti konzumující batolecí mléka obohacená prebiotiky GOS a FOS a LCP mastnými kyselinami stonaly na běžná infekční onemocnění jako například rýma a kašel podstatně méně ve srovnání s dětmi, které konzumovaly standardní batolecí mléko.

Podáváním takto obohacených batolecích mlék můžete účinně podporovat imunitní systém vašeho dítě přirozenou a snadno aplikovatelnou formou bez nutnosti podávat speciální doplňky stravy.

Prebiotika  

Hrají zásadní roli  v růstu a aktivitě střevní mikroflóry a podporují tak správnou funkci zažívacího traktu, potažmo imunitního systému. Patří mezi ně např. oligosacharidy. Mezi jejich nejvhodnější zdroje v batolecím věku patří zelenina a ovoce, případně luštěniny, ve vyšším věku také celozrnné výrobky.

Výborným zdrojem je ale i batolecí mléčná strava. Stačí jen sledovat složení na obalech a pečlivě vybírat. Díky vhodné kombinaci prebiotik a nenasycených mastných kyselin (LCP mastné kyseliny, ke kterým patří např. omega 3 a omega 6 mastné kyseliny) nabízí některá batolecí mléka výbornou volbu pro podporu imunity batolat. V klinické studii bylo prokázáno, že konzumace batolecího mléka obohaceného o prebiotickou směs scGOS/lcFOS a LCP mastné kyseliny má pozitivní účinek na imunitní systém i v batolecím věku.

 1. Lee W Setal, Effect of Growing Up Milk (GUM) containing scGOS/lcFOS/LCPUFA on the Occurrence of Infections in Young Children attending Day Care Centers, 2011 Abstract: A-352-0006-00466.

Pomohl vám článek?
Související témata
Zdraví batolete Vývoj batolete a péče o něj Dětská imunita
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Zdraví batolete Vývoj batolete a péče o něj Dětská imunita
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU