Jak pečovat o atopickou pokožku dětí
Jak pečovat o atopickou pokožku dětí
Barbara B.
3 minuty čtení

  • Atopický ekzém je onemocnění týkající se převážně kojenců a dětí. 
  • Typickými příznaky jsou suchost kůže a zánět provázené úporným svěděním, které výrazně snižují kvalitu života. 
  • Co dělat, když se ekzém objeví?

Do oblíbených

Jak pečovat o atopickou pokožku dětí

Barbara B.
3 minuty čtení

  • Atopický ekzém je onemocnění týkající se převážně kojenců a dětí. 
  • Typickými příznaky jsou suchost kůže a zánět provázené úporným svěděním, které výrazně snižují kvalitu života. 
  • Co dělat, když se ekzém objeví?

Do oblíbených

Jedná se o chronické onemocnění, střídají se tedy fáze klidu a fáze akutního vzplanutí ekzému. Zhoršení se typicky objevuje na jaře a na podzim v důsledku klimatických podmínek.

Atopickým ekzémem trpí přibližně 15 - 30 % dětí . Asi 80 % případů se vyskytuje během prvních 6-ti let života, přičemž vysoký výskyt je už v prvním roce po narození. Atopický ekzém může být vyprovokován a udržován mnoha faktory ze zevního či vnitřního prostředí, proto mají velký význam preventivní opatření.

Co je příčinou atopického ekzému?

V současné době jsou známy dvě vnitřní příčiny rozvoje atopického ekzému. Vrozená zvýšená vnímavost kůže k alergenům a porucha kožní bariéry . Ta je u atopického ekzému narušená a pokožka se chová, jako by byla děravá. Postrádá totiž dostatečné množství bariérových lipidů, zejména ceramidů. Voda pak uniká narušenou kožní bariérou z kůže ven do okolního prostředí.

Tato nadměrná ztráta vody je příčinou suchosti a svědění . Do pokožky naopak pronikají alergeny z vnějšího prostředí, které v kůži vyvolávají zánět . Kůže svědí ještě více a dítě se škrábe, čímž opět narušuje a poškozuje kožní bariéru. Dítě s atopickým ekzémem se tak ocitá v tzv. bludném kruhu, kdy se neustále střídají fáze svědění, zánětu a suchosti.

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Velmi významným patogenem, zhoršujícím průběh atopického ekzému, je bakterie zlatý stafylokok . Ten produkuje dráždivé látky, které zhoršují zánět a vyvolávají/prodlužují fázi akutního vzplanutí ekzému.

Jak by měla vypadat správná péče o atopickou pokožku dítěte?

Základem je šetrně omývat kůži tak, aby se předešlo opětovnému vzplanutí ekzému a vyhýbat se spouštěcím faktorům. Výživný čisticí gel speciálně určený pro pokožku se sklonem k atopii je Atoderm Intensive Gel Moussant . Nejenom že pokožku šetrně čistí bez vysušení, ale díky výtažku z kokosového oleje a vitamínu PP obnovuje a posiluje kožní bariéru. Celkově pokožku zklidňuje a zmírňuje pocity pnutí a svědění. Připravuje tak pokožku na ošetření zvláčňujícím balzámem Atoderm Intensive Baume . Jak už název napovídá, tyto dva produkty patří k sobě a dohromady poskytují ideální řešení v péči o pokožku se sklonem k atopii.

Atoderm Intensive Baume  představuje novou generaci zvláčňujících krémů. Používá se jak v klidové fázi, tak ve fázi vzplanutí ekzému. Atoderm Intensive Baume obsahuje revoluční patent Skin Barrier Therapy ® , který přirozeně a trvale obnovuje zdravou kožní bariéru. Je výsledkem 5 let trvajícího výzkumu, na kterém se podílelo více než 50 expertů na atopickou dermatitidu. Mezi další přednosti tohoto obnovujícího balzámu patří okamžitá úleva od svědění a zklidnění podráždění.

Pravidelným používáním se snižuje spotřeba léčiv (kortikosteroidy, topické imunomodulátory) a oddaluje se fáze vzplanutí ekzému. Zabraňuje také přítomnosti zlatého stafylokoka, působí tak proti dalšímu podráždění a svědění. Díky lehce vstřebatelné krémové textuře nezanechává mastný pocit a zajišťuje maximální komfort používání. Zlepšuje tak kvalitu života atopických dětí i celé jejich rodiny.

Kdy děťátko namazat krémem?

Nezapomeňte, že pokožku je potřeba ošetřit krémem do 3 minut po koupání, dokud je ještě vlhká. Jinak se voda odpaří a pokožka se opět vysuší.

Tip pro vás!

Na zklidnění můžete použít Atoderm Intensive Baume od značky Bioderma. Jedná se o intenzivní protisvědivou obnovující péči pro velmi suchou a podrážděnou kůži je k dostání ve vybraných lékárnách za doporučenou cenu 299 Kč (75 ml) a 589 Kč (500 ml).

V dalším článku se dozvíte, jestli jde atopickému ekzému předejít.

Pomohl vám článek?
Související témata
Péče o novorozence a kojence Zdraví batolete Zdraví novorozence a kojence
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Péče o novorozence a kojence Zdraví batolete Zdraví novorozence a kojence
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU