Druhý trimestr těhotenství
Druhý trimestr těhotenství
Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
3 minuty čtení

Máte za sebou bouřlivý první trimestr těhotenství plný změn i nových pocitů a říkáte si, co vás a vaše tělo čeká dál? V následujícím článku si o tom můžete udělat obrázek. 

Do oblíbených

Druhý trimestr těhotenství

Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
3 minuty čtení

Máte za sebou bouřlivý první trimestr těhotenství plný změn i nových pocitů a říkáte si, co vás a vaše tělo čeká dál? V následujícím článku si o tom můžete udělat obrázek. 

Do oblíbených

Příznaky druhého trimestru

Druhý trimestr bývá považován za nejkrásnější období nastávající maminky a vaše tělo vám připravuje podmínky k tomu, abyste si ho mohla užít. Nevolnosti pomalu ustávají, zvyšuje se i množství energie a pro ty z vás, které v prvním trimestru spíše odpočívaly, to může znamenat návrat do aktivního života. Hormonální změny se stabilizují a právě hormony mohou mít za následek také vítané účinky jako jsou lesklejší a silnější vlasy nebo pevnější nehty.

Druhotrimestrální screening

Pravidelné návštěvy gynekologa pokračují i nadále a kromě standardního monitorování vašeho stavu a testu na těhotenskou cukrovku, vás čeká také screening ve 2. trimestru. Ten se provádí zpravidla kolem 20. týdne těhotenství a zjišťuje se během něj množství plodové vody, umístění placenty v děloze, činnost srdce miminka a odhad jeho váhy a přesného stáří. Během vyšetření byste se měla dozvědět také pohlaví, pokud vám ho váš lékař nepotvrdil už dříve.

Jídelníček a strava v těhotenství 2. trimestr

I nadále platí, že alfou omegou vašeho stravování je kvalita potravin. Živiny, které vaše dítě dostane během doby těhotenství a v prvních třech letech jeho života, mohou významně ovlivnit jeho budoucí zdraví. V tomto období dochází k růstovému spurtu, plod roste intenzivně a narůstá i váha budoucí maminky.

Vitamíny pro těhotné ve 2. trimestru

Během druhého trimestru budete potřebovat více energie a je vhodné příjem energie zvýšit zhruba o 255 kcal denně a zvýšit i příjem bílkovin a tuků, zejména pak omega-3 mastných kyselin. Dbejte také na zajištění vitamínů a minerálních látek, které bude potřebovat miminko, a vaše tělo tak může pocítit jejich nedostatek. Jedná se především o vápník, hořčík, železo, jód, zinek a vitamíny D, C a kyselinu listovou.

Obtíže spojené s druhým trimestrem

Poměrně běžnou součástí druhého trimestru jsou křeče v nohou, které vás v noci mohou probouzet ze spánku. Nejčastěji se objevují náhle ve stehně, lýtku nebo chodidle. Mohou být způsobeny buď narůstající hmotností, ale také nízkou hladinou vápníku a hořčíku. Pokud jimi trpíte, zkuste zvýšit příjem mléčných výrobků pro vyšší dávku vápníku a také luštěnin, celozrnného pečiva, ovoce i zeleniny pro zajištění hořčíku. Nezapomínejte pít také hodně vody, dehydratace je totiž další možnou příčinou křečí.

Mezi další běžné obtíže spojené s druhým trimestrem můžeme řadit i přecitlivělé dásně, bolest zad, hemoroidy, zácpu nebo krvácení z nosu. Pro snadnější překonání těchto obtíží si zkuste vzpomenout na to, že v tom nejste samy a s koncem těhotenství pominou.

Rizika ve 2. trimestru

Pokud vás během druhého trimestru začnou trápit křeče v podbřišku, krvácení nebo závratě, je lepší na nic nečekat a poradit se o obtížích s vaším gynekologem.

Nejčastější otázky spojené s druhým trimestrem

Kdy začíná a končí druhý trimestr těhotenství?

Do druhého trimestru těhotenství vstupujete ukončeným třináctým týdnem a uzavíráte ho ukončeným 27. týdnem. Druhý trimestr trvá tedy od 14. týdne do 27. týdne těhotenství.

Jak dlouho trvá druhý trimestr?

Délka druhého trimestru je 13 týdnů a je tedy totožná s délkou prvního trimestru těhotenství.


Jaký je vývoj dítěte ve druhém trimestru?

Přečtěte si, co vás čeká v konkrétních týdnech:

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!


28. Týden těhotenství 29. Týden těhotenství 30. Týden těhotenství 31. Týden těhotenství 32. Týden těhotenství 33. Týden těhotenství 34. Týden těhotenství 35. Týden těhotenství 36. Týden těhotenství 37. Týden těhotenství 38. Týden těhotenství 39. Týden těhotenství 40. Týden těhotenství

Pomohl vám článek?
Související témata
Příprava na porod
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Příprava na porod
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU