Druhý trimestr těhotenství

Máte za sebou bouřlivý první trimestr těhotenství plný změn i nových pocitů a říkáte si, co vás a vaše tělo čeká dál? V následujícím článku si o tom můžete udělat obrázek. 

Příznaky druhého trimestru

Druhý trimestr bývá považován za nejkrásnější období nastávající maminky a vaše tělo vám připravuje podmínky k tomu, abyste si ho mohla užít. Nevolnosti pomalu ustávají, zvyšuje se i množství energie a pro ty z vás, které v prvním trimestru spíše odpočívaly, to může znamenat návrat do aktivního života. Hormonální změny se stabilizují a právě hormony mohou mít za následek také vítané účinky jako jsou lesklejší a silnější vlasy nebo pevnější nehty.

Druhotrimestrální screening

Pravidelné návštěvy gynekologa pokračují i nadále a kromě standardního monitorování vašeho stavu a testu na těhotenskou cukrovku, vás čeká také screening ve 2. trimestru. Ten se provádí zpravidla kolem 20. týdne těhotenství a zjišťuje se během něj množství plodové vody, umístění placenty v děloze, činnost srdce miminka a odhad jeho váhy a přesného stáří. Během vyšetření byste se měla dozvědět také pohlaví, pokud vám ho váš lékař nepotvrdil už dříve.

Jídelníček a strava v těhotenství 2. trimestr

I nadále platí, že alfou omegou vašeho stravování je kvalita potravin. Živiny, které vaše dítě dostane během doby těhotenství a v prvních třech letech jeho života, mohou významně ovlivnit jeho budoucí zdraví. V tomto období dochází k růstovému spurtu, plod roste intenzivně a narůstá i váha budoucí maminky.

Vitamíny pro těhotné ve 2. trimestru

Během druhého trimestru budete potřebovat více energie a je vhodné příjem energie zvýšit zhruba o 255 kcal denně a zvýšit i příjem bílkovin a tuků, zejména pak omega-3 mastných kyselin. Dbejte také na zajištění vitamínů a minerálních látek, které bude potřebovat miminko, a vaše tělo tak může pocítit jejich nedostatek. Jedná se především o vápník, hořčík, železo, jód, zinek a vitamíny D, C a kyselinu listovou.

Obtíže spojené s druhým trimestrem

Poměrně běžnou součástí druhého trimestru jsou křeče v nohou, které vás v noci mohou probouzet ze spánku. Nejčastěji se objevují náhle ve stehně, lýtku nebo chodidle. Mohou být způsobeny buď narůstající hmotností, ale také nízkou hladinou vápníku a hořčíku. Pokud jimi trpíte, zkuste zvýšit příjem mléčných výrobků pro vyšší dávku vápníku a také luštěnin, celozrnného pečiva, ovoce i zeleniny pro zajištění hořčíku. Nezapomínejte pít také hodně vody, dehydratace je totiž další možnou příčinou křečí.

Mezi další běžné obtíže spojené s druhým trimestrem můžeme řadit i přecitlivělé dásně, bolest zad, hemoroidy, zácpu nebo krvácení z nosu. Pro snadnější překonání těchto obtíží si zkuste vzpomenout na to, že v tom nejste samy a s koncem těhotenství pominou.

Rizika ve 2. trimestru

Pokud vás během druhého trimestru začnou trápit křeče v podbřišku, krvácení nebo závratě, je lepší na nic nečekat a poradit se o obtížích s vaším gynekologem.

Nejčastější otázky spojené s druhým trimestrem

Kdy začíná a končí druhý trimestr těhotenství?

Do druhého trimestru těhotenství vstupujete ukončeným třináctým týdnem a uzavíráte ho ukončeným 27. týdnem. Druhý trimestr trvá tedy od 14. týdne do 27. týdne těhotenství.

Jak dlouho trvá druhý trimestr?

Délka druhého trimestru je 13 týdnů a je tedy totožná s délkou prvního trimestru těhotenství.


Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 8:30 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x