Z miminka akčním batoletem: jak podpořit imunitu dětí po jejich 1. narozeninách?

Některé pocity a zážitky blednou rychleji než letní opálení. Jenže vzpomínka, jak poprvé držíte v náruči svoje miminko, k nim nepatří. Jeho křehkost a nevinnost vás odzbrojí. I teď, když si po (více než) roce prohlížíte fotky z porodnice. Vybavíte si i zvuky a vůně, co se do snímku nevešly.

Portrait of cute little caucasian boy having fun in garden with mother. Child crawling on green grass lawn during walk with mom in yard. Happy childhood and baby healthcare.

Nová fáze vývoje, nové potřeby v oblasti výživy

Když zvednete hlavu od telefonu, koukáte na úplně jiného tvorečka. Z miminka vám před očima roste malá osobnost. Ta se batolí, olizuje celý svět a aktivně se seznamuje s prvními kamarády. A vás staví před novou výzvu: jak podpořit její imunitu, aby se cítila silná a odolná? V dětském kolektivu i mimo něj… Právě obranyschopnost jde ruku v ruce s tím, jak se vaše dítko bude v nových podmínkách adaptovat.

Co nesmí chybět v batolecím mléku?

Kojení představuje to nejlepší, co může maminka svému miminku dát. Ale jak je to u větších batolat (tedy u dětí od ukončeného 12. měsíce)? Čím kojení doplnit nebo jakou výživu dítěti dát, když už není kojené?

Až 7 % malých dětí vyzkouší už v prvním roce života na popud svých rodičů kravské mléko.3 Jenže rodiče při této volbě zapomínají na specifický obsah bílkovin v kravském mléce, které pro dětský organismus mohou představovat zátěž.

Alternativní volbou jsou proto po 1. narozeninách tzv. batolecí mléka (podávána dětem starším 12 měsíců). Co by nemělo chybět ve složení batolecího mléka, například k zajištění správné funkce imunitního systému?

Vitamín C a D. Přispívají k normální funkci imunitního systému.*

Vitamín D a vápník. Nejdůležitější pomocníci pro normální růst a vývin kostí u dětí2. Sami nejlépe vidíte, o jak zběsilý sprint se v případě růstu batolat jedná!

Prebiotika. Často se skrývají pod záhadnými zkratkami GOS, FOS a LCP. Jejich význam si pamatovat nemusíte, ale hodí se vědět, že jde o polynenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem.

Omega 3 mastné kyseliny. Ty přispívají k rozvoji mozku a nervové soustavy2.

Jedním z osvědčených produktů je batolecí mléko Nutrilon Advanced 3. Jeho receptura je inspirovaná výživou dětí v raném věku. Pečlivě vybrané ingredience Nutrilonu Advanced 3 se speciální směsí prebiotik podporují imunitní systém1 a správný vývoj vašeho dítětě2. Už 1 malý hrneček (166 ml) zajistí děťátku téměř celou denní dávku vitamínu D. Kromě výše zmíněných složek v tomto batolecím mléce najdete také:

železo. I když je v lidském organismu zastoupeno stopově, podílí se na celé řadě činností – přispívá k normálnímu rozvoji poznávacích funkcí nebo normálnímu přenosu kyslíku v těle.

jód. Ovlivňuje správnou funkci štítné žlázy. Přispívá k normálnímu růstu dětí.

Produkt naopak neobsahuje palmový olej.

Jak si poradit s dávkováním?

Jako minimální doporučenou denní dávku, která vychází z více než 120 let zkušeností značky Nutricia s dětskou výživou, se uvádí 2 hrnečky denně (1 hrneček = 166 ml). Ty obsahují denní dávku živin pro podporu imunity, včetně zmíněného vitamínu D. Nezapomínejte ovšem na to, že každé děťátko je jedinečné a má jiné potřeby. Proto je konzultujte se svým pediatrem.

Batolecí mléko Nutrilon 3 Advanced seženete v několika baleních. Nejoblíbenější je 800 gramové balení v praktické dóze. To má navíc odměrku pro správné dávkování s úchytkou pro její hygienické uložení. Příprava mléka je tak jednoduchá, že ji bez problémů zvládnete jednou rukou, pokud na druhé nosíte svého broučka!


1. Vitamíny A, C a D přispívají k normální funkci imunitního systému. 2. Železo přispívá k normálnímu rozvoji poznávacích funkcí u dětí. Vápník je potřebný pro normální růst a vývoj kostí u dětí. Jód přispívá k normálnímu růstu dětí. Kyselina alfa-linolénová podporuje rozvoj mozku a nervové soustavy 3. Nutricheq Czech Republic, červenec 2023.

Denní dávka podle hodnot referenčního příjmu podle vyhlášky č. 54/2004 Sb

Důležité upozornění: Kojení je nejlepším způsobem výživy dětí. Kojenecká výživa by měla být používána na doporučení lékaře. Batolecí mléka mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy. Potravina pro zvláštní výživu. Způsob použití a další informace na obalech. 11/2023.


Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 8:30 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x