Co dělat, když dítě dostane vši?
Co dělat, když dítě dostane vši?
MUDR. Petr Tláskal, CSc. MUDR. Petr Tláskal, CSc.
3 minuty čtení

Rozšíření vší v kolektivu malých dětí je naprosto běžným jevem. Zjistěte, jak vši diagnostikovat a jak je účinně léčit. Co byste neměli zanedbat?

Do oblíbených

Co dělat, když dítě dostane vši?

MUDR. Petr Tláskal, CSc. MUDR. Petr Tláskal, CSc.
3 minuty čtení

Rozšíření vší v kolektivu malých dětí je naprosto běžným jevem. Zjistěte, jak vši diagnostikovat a jak je účinně léčit. Co byste neměli zanedbat?

Do oblíbených

Dětský kolektiv je místem, kde se děti setkávají s ostatními vrstevníky a učí se s nimi vzájemně vycházet a navazovat první přátelské vztahy. Je však bohužel také místem, kde si děti nejčastěji předávají i dětské nemoci a parazity. Mezi takové patří například i vši.

Proč se vši množí tak rychle?

Vši jsou parazitujícím hmyzem, který se usídluje na těle savců, tedy i člověka, a živí se jeho krví. U dětí se nejčastěji vyskytuje veš dětská (vlasová), která se uchytí ve vlasech dítěte, zde se množí a způsobí zavšivení neboli pedikulosu (latinsky se tato veš jmenuje Pediculus humanus capitis).

Veš dětská má 2 – 4mm a její samička klade u kořínků vlasů vajíčka (hnidy), ze kterých se líhnou larvy a během tří až šesti týdnů je cyklus završen výskytem dalších vší. Během tří týdnů naklade samička asi 100–140 vajíček a vši se tak ve vlasech dítěte množí geometrickou řadou.

Hlavní příznak? Škrábání

Vši se živí krví, kterou sají z kůže vlasaté části hlavy dítěte nebo samozřejmě i dospělého člověka, pokud i zde dojde k zavšivení. Bodnutí vší svědí, což vyvolá hlavní příznak tohoto postižení – škrábání. Do kůže se snadno může zanést infekce, mohou se tak objevit hnisavá ložiska, projevy ekzému.

Vši nejsou známkou špatné hygieny v rodině

Vši se šíří zejména v kolektivech dětí – ve školce, škole, na ubytovnách a podobně. Veš se snadno přenáší, a tak může postihovat nejen děti, v jejichž rodinách nejsou hlavní zásadou některé hygienické návyky, ale postihuje samozřejmě i děti, které mají například svůj vlastní hřeben a dobře pečují o svou hygienu. Ve škole i v rodině se tak vši mohou snadno rozšířit, což předurčuje způsob léčby. Ta se často musí dotýkat i ostatních dětí a dospělých, kteří jsou ve styku s postiženým člověkem.

Jak již bylo řečeno, pedikulózu mohou mít děti i z rodin s přísnými hygienickými návyky, a proto se nikdy nestydíme a výskyt pedikulózy dítěte ohlásíme ve škole či jiném kolektivu, ve kterém se pravděpodobně pedikulóza dále roznesla, a kde je nutná léčba i u ostatních postižených. Jinak se vší u dětí budeme těžko zbavovat. 

Je nutný lékař?

Zavšivené dítě nemusí být vyšetřeno lékařem. Svědění hlavy je prvním signálem. Následné vyčesání vlasů hustým hřebínkem nejlépe ukáže, zda vši dítě má. Nejlépe je patrné vyčesání vlasů na bílý papír, kde vši nalezneme. Následovat by měla prohlídka hlavy dítěte. Stříbřitě bílá vajíčka (hnidy) nacházíme nejčastěji u kořínků vlasů, zvláště za ušima a v zátylku.

Jak probíhá léčba?

Zavšivení dítěte se léčí poměrně obtížně, protože dostupné chemické nebo přírodní přípravky, které jsou nejčastěji ve formě šampónů, sprejů nebo olejů, působí pouze na dospělý hmyz a neničí jeho vajíčka – hnidy. Přípravek k léčbě dětských vší volíme dle rady v lékárně. Postupně se objevují nové a nové přípravky a není proto žádoucí zde jejich názvy uvádět. Aplikaci těchto přípravků je nutné opakovat po celou dobu rozmnožovacího cyklu vší. Tento způsob léčby vždy doplňujeme pravidelným vyčesáváním vlasů a péčí o jejich hygienu.

Dohola?

V některých případech je jediným řešením ostříhání vlasů dítěte, kdy tak základní léčba může být snadnější a tím i účinnější.

Pomohl vám článek?
Související témata
Vývoj batolete a péče o něj
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Vývoj batolete a péče o něj
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU