Co dělat, když dítě bolí ucho?

Příčinou bolesti ucha u dítěte může být mnoho. Zjistěte, jak vůbec rozpoznat, že příčinou bolesti je ucho a jak správně v tomto případě postupovat.

close-up of baby body parts

Bolest ucha se v dětském věku objevuje relativně často. Nejčastěji je vyvolána zduřením sliznice zevního zvukovodu nebo středoušní dutiny při zánětu.

Zánět středního ucha

Anatomické uspořádání ucha je v dětském věku trochu jiné, což například usnadňuje průstup infekce z nosohltanu do oblasti středního ucha, a tak rozvoji infekce a následných obtíží. Kojenci takto způsobenou bolest ucha nedovedou slovně vyjádřit, ale často nevysvětlitelný neklid dítěte, případně pláč a zvýšená teplota nebo horečka ve spojení s infekcí horních cest dýchacích (rýma se zvýšenou sekrecí z nosu) může mít příčinu v rozvíjejícím se zánětu středního ucha a tím i bolestí.

Při údajích o bolesti ucha dítěte vždy pátráme po dalších současných problémech:

  • výtok z ucha
  • zvýšená teplota (případně horečka)
  • zjišťujeme schopnost přijímat zvukové signály

Které části ucha prohlížíme?

  • viditelnou část zevního zvukovodu
  • chrupavčitou část ucha i jeho okolí

Sledujeme přitom, zda zde není něco neobvyklého.

Čím může být zánět vyvolán?

  • viry
  • bakteriemi
  • plísněmi
  • protržením bubínku
  • úrazem
  • barotraumatem (vysoký tlak vzduchu)

Vysoké teploty, bolest ucha a otok nad kostěnou částí za uchem je způsoben zánětem kostních sklípků, kde došlo k rozšíření zánětu ze středního ucha.

V rámci průběhu nervových drah se do oblasti ucha mohou promítat i bolesti způsobené postižením ostatních okolních tkání, např. zubů, hlavičky dolní čelisti a podobně.

Důležité

Příčin bolestí ucha dítěte může být celá řada, a proto je vždy vhodné poradit se s lékařem.


Cizí těleso v uchu

Jednou z příčin bolestí ucha může být uvíznutí cizího tělesa, které si dítě do ucha samo zasune, nebo které se do ucha dostalo jiným způsobem. Může dojít k poranění ucha, zvláště zevního zvukovodu, případně s projevem zánětu a následnou bolestivostí.

Jak odstranit cizí těleso v uchu?

Cizí těleso z ucha sami odstraňujeme pouze v případě, je-li dostupné a viditelné v zevním zvukovodu. Nejvhodnější je použití pinzety.

Kdy navštívit lékaře?

Při neklidu, zvláště malého dítěte, hrozí při použití pinzety další zasunutí cizího tělesa hlouběji nebo poranění zvukovodu a bubínku. Proto je vhodnější vyhledat lékařské ošetření.

Jak tlumit bolest?

Tlumení bolesti ouška dítěte souvisí se zjištěním a léčbou jeho příčiny. Mezi nejvhodnější přípravky, které zmírňují i bolest ucha dítěte, patří paracetamolový čípek, tabletka nebo sirup. Tyto přípravky je však nutné podávat v množství přesně podle schválených doporučení. Přikládání teplých nebo studených obkladů, rovněž případnou aplikaci jiných léků nebo pomocných přípravků, konzultujte s lékařem.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 8:30 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x