6 nejčastějších problémů s batolaty
6 nejčastějších problémů s batolaty
Barbara B.
2 minuty čtení

  • Batole ještě stále potřebuje, abyste ho při hraní vedli a byli jeho jistotou. 
  • Vyžaduje spoustu pozornosti a setkáte se i s problémy pro ně typické.

Do oblíbených

6 nejčastějších problémů s batolaty

Barbara B.
2 minuty čtení

  • Batole ještě stále potřebuje, abyste ho při hraní vedli a byli jeho jistotou. 
  • Vyžaduje spoustu pozornosti a setkáte se i s problémy pro ně typické.

Do oblíbených

1. Problémy se spaním

Většina batolat ještě po obědě spí, ale už nepotřebuje spánek 2x denně. Pokud dítě nechce v noci usnout a neustále se budí , zrušte dopolední spánek. Večer se pak pokuste nastolit určitá pravidla spánkové hygieny – rituály by se neměly měnit, takže koupel, úklid hraček, pohádka, klid v pokoji, zhasnuto. Rozhodně se nevracejte kvůli pláči, dítě by si na to zvyklo a vyžadovalo by to po vás. Jestliže se vaše děťátko probouzí hladem, vyzkoušejte sytivá mléka, které zabrání rychlému nástupu hladu.

2. Strach ze tmy

Mívá ho spousta batolat, pokud ho má i vaše dítě, večer ho uložte, ale nezhasínejte zcela, nechte svítit třeba malé světýlko v zásuvce, nebo s ním chvíli zůstaňte a zklidněte ho. Ovšem některé děti se bojí stínů, takže zpola osvětlený pokoj může vypadat strašidelněji, než zcela zhasnutý. Nechte do pokojíčku pootevřené dvěře, ať vaše děťátko ví, kde vás najde.

3. Probouzení v noci

Velmi často jde o zlozvyk, za který můžete vy. Dítě, které se naučí usínat v tmavém a tichém pokoji, pravděpodobně usne bez problémů i po nočím probuzení. Dítě, které to neumí, s tím bude mít problém, a bude neustále vyžadovat, abyste k němu přišli na jeho zavolání nebo zaplakání.

4. Problémy s jídlem

Máte batole, které vůbec nechce jíst ? Hlavně se uklidněte, žádné dítě ještě dobrovolně hlady nezemřelo. Nestrachujte se o to, co jí, zda toho sní málo, nebo že nechce pít ráno mléko – pokud je aktivní, normálně roste, pak to s jeho jídlem nebude tak horké. Myslete ale na to, zda si dítě vytváří správné stravovací návyky – neučte ho mlsat mezi jídly, nedávejte mu zbytečně sladkosti ani tučná jídla apod.

5. Problémy s mluvením

Máte pocit, že vaše dítě zaostává v řeči? Nebo vůbec nemluví? Pak je načase nechat batoleti zkontrolovat sluch, zejména pokud například trpělo opakovaně na záněty středouší. Pokud je ale vše v pořádku a dítě rozumí všemu, co mu říkáte, jen prostě ještě nemluví, nedramatizujte.

Například děti s dyslexií začínají mluvit později, později také mluví chlapečci apod. Jednoduše řečeno, každé dítě má své tempo, a to i v rozvoji řeči. Navíc existuje řada způsobů, jak můžete přispět k rozvoji řeči vašeho dítěte. Přirozeným způsobem je podávání batolecích mlék s obsahem LCP mastných kyselin (omega 3), které prokazatelně vedou k lepšímu rozvoji řeči.

TIP: Mluvení a jeho nácviku se věnuje celá jedna sekce Nutriklubu

6. Nemotornost

Jsou děti, pro které se hodí nálepka „nešikovné“. Ovšem u řady z nich je tato nemotornost a nešikovnost způsobena tím, že jsou velmi netrpělivé a impulzivní (mohou mít poruchu pozornosti). Můžete s dětmi nacvičovat různé pohyby, podporujte fyzickou aktivitu (děti prostě potřebují dostat ven svou energii), a někdy je také nechte, ať si dělají samy, co chtějí podle sebe. Zajímavé je navštěvovat kurzy cvičení pro batolata. 

Pohybové návyky a cvičení jsou tou nejlepší prevenci vzniku obezity.

Pomohl vám článek?
Související témata
Vývoj batolete a péče o něj
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Vývoj batolete a péče o něj
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU