4. týden těhotenství
4. týden těhotenství
Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
3 minuty čtení

  • Ve čtvrtém týdnu těhotenství se ve vašem těle zvyšuje hladina hormonu progesteronu a začínají se již tvořit orgány vašeho dítěte. 
  • Zjistěte, jak můžete dítěti vytvořit ty nejlepší podmínky pro jeho budoucnost už v takto raném stádiu vývoje.

Do oblíbených

4. týden těhotenství

Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
3 minuty čtení

  • Ve čtvrtém týdnu těhotenství se ve vašem těle zvyšuje hladina hormonu progesteronu a začínají se již tvořit orgány vašeho dítěte. 
  • Zjistěte, jak můžete dítěti vytvořit ty nejlepší podmínky pro jeho budoucnost už v takto raném stádiu vývoje.

Do oblíbených

Co se děje uvnitř vašeho těla?

Zatímco ve 2. týdnu těhotenství a ve 3. týdnu těhotenství se vaše tělo připravovalo na nošení děťátka zcela nenápadně, v tuto chvíli už se hladina progesteronu výrazně zvyšuje, takže je nejvhodnější čas pro použití těhotenského testu , jehož výsledek bude průkazný. Ne všechna těhotenství ovšem mohou být takto brzy odhalena a někdy se vyplatí ještě chvíli s testem počkat.

Měnící se hormony ve vašem těle zároveň způsobují, že se začíná měnit děloha a mohou být narušeny drobné cévy. To může vyvolat špinění a lehké křeče, které se jeví jako menstruační.

Čtvrtý týden těhotenství - příznaky a pocity

Ke konci 4. týdne těhotenství může již část žen pociťovat některé z příznaků těhotenství. Obvykle se objevují pocity podobné jako před příchodem menstruace – bolest v podbřišku, pocit plného břicha, plynatost, citlivější prsa a dokonce i v určitých případech nevolnost až pocity na zvracení.

Mezi příznaky pak patří také pocit únavy (příčinou je nízký krevní tlak), větší spavost, bolesti zad, bolesti hlavy.

Pozitivní / negativní těhotenský test ve 4. tt

Ve 4. týdnu těhotenství se zvyšuje již hladina hormonů, a pokud se nedostavila menstruace, je vhodné uvažovat o těhotenském testu, ten by již měl ve většině případů zobrazit pozitivní výsledek. Záleží však také na citlivosti testu. 

Pokud by test v tomto týdnu ukázal negativní výsledek a menstruace se stále neobjevila, počkejte ještě pár dnů a test zopakujte. Spolehlivost výsledku testů se výrazně zlepšuje přibližně týden po vynechání menstruace. U většiny testů se také doporučuje je dělat ráno, kdy je hodnota hormonu hCG v moči vyšší než pak během zbytku dne.

4. týden těhotenství - ultrazvuk a velikost plodu

K oplodnění vejce dochází většinou 2. - 3. týden menstruačního cyklu. 4. týden se pak vejce uhnízdí v děloze a je veliké cca 1 mm, váží méně než 1 gram, velikostí by se dalo připodobnit zrnku máku. Začíná se vyvíjet. Na ultrazvuku může vypadat jako maličké zrníčko, ale také nemusí být vidět na ultrazvuku vůbec. 

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Pokud vám těhotenský test potvrdil pozitivní výsledek, můžete se již obrátit na svého gynekologa a konzultovat s ním další postup. V tomto týdnu těhotenství vás pravděpodobně ještě ultrazvuk nečeká, neboť plod je hodně maličký. Proto vás nejspíše gynekolog pošle na krevní testy, které těhotenství potvrdí. Na první ultrazvuk, kde můžete spatřit svého drobečka, se můžete těšit již v 7. týdnu, to je již možné i slyšet srdíčko.

Vývoj vašeho dítěte ve 4. týdnu těhotenství

Během 4. týdne těhotenství se začínají tvořit hlavní orgány vašeho dítěte, jako jsou mozek, játra, ledviny, slinivka, brzlík a slezina. Vaše dítě roste prostřednictvím procesu imprintingu, kdy dochází k dělení buněk. Každá buňka obsahuje genetický marker neboli epigenetický spínač. Tyto přepínače jsou vysoce přizpůsobivé svému prostředí, a proto se podle něj „zapínají“ nebo „vypínají“, v důsledku čehož je daná buňka více či méně aktivní.

A právě živiny, které vaše dítě přijímá během těhotenství a prvních třech let života, ovlivňují to, jak budou tyto buňky naprogramovány pro život – jestli se genetické markery správně zapnou nebo vypnou. Tato fakta tvoří základ tzv. nutričního programování v raném věku. Toto programování můžete použít pro potřeby svého dítěte a umožnit mu tak ten nejlepší start do zdravé budoucnosti. V těhotenství totiž nemusíte jíst za dva, ale jíst dvakrát tak zdravěji.

Jak můžete děťátku pomoci ke zdraví

Během čekání na potvrzení těhotenství byste měla jíst zdravou stravu, vyhnout se alkoholu a kouření. Nezapomínejte také na přísun potřebných vitaminů a minerálů, zejména kyseliny listové , která hraje důležitou roli ve vývoji nervové soustavy vašeho dítěte. Tak vytvoříte optimální podmínky pro nynější zdravý vývoj vašeho dítěte i jeho zdraví v dospělosti.

Váš průvodce těhotenstvím

Chcete mít informace o vývoji vašeho miminka vždy po ruce? Stáhněte si naši bezplatnou a maminkami velmi oblíbenou aplikaci Nutrimimi.

Pomohl vám článek?
Související témata
Těhotenství týden po týdnu
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Těhotenství týden po týdnu
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU