35. týden těhotenství

Vaše dítě ve 35. týdnu přibírá na váze neuvěřitelnou rychlostí. Zjistěte, co se u vás a vašeho dítěte v tomto období mění.


Co se děje uvnitř vašeho těla?

V důsledku váhového přírůstku se budete cítit unavená a těžká. Není to ale nic překvapujícího. Vaše děloha dosahuje až pod hrudní koš.  Znova se mohou objevit změny nálad, například podrážděnost a obavy z budoucnosti. Z vašich prsou může vytékat kolostrum , vodnatá kapalina, která je v podstatě prvním mlékem, jež vaše prsa produkují. Kolostrum je velmi bohaté na živiny, ale způsobuje tu nepříjemnost, že si musíte dávat do podprsenky vložky, které absorbují přebytečnou tekutinu.

Vývoj vašeho dítěte ve 35. týdnu těhotenství

Miminko nyní váží kolem 2,4 kg a měří asi 46 cm. Jak roste, objem plodové vody se zmenšuje. Vaše dítě nyní zaplňuje téměř celý prostor v děloze. Pohyby plodu mohou být méně frekventované, ale mohou být o to silnější. Podkožní tuk začíná pomalu regulovat tělesnou teplotu dítěte, které se tak připravuje na pobyt mimo lůno matky. Plíce už jsou obvykle také zralé. Střeva vašeho dítěte vyplňuje nazelenalá látka zvaná mekonium (smolka), která je „vyrobená“ z odpadu z jater a střev. Tuto smolku zřejmě uvidíte jako první po porodu v plence.

Jak můžete děťátku pomoci ke zdraví

Živiny, které dítě dostává v průběhu těhotenství a v prvních 3 letech, ovlivňují nejen momentální zdravotní stav plodu a dítěte, ale i to jak budou geny dítěte naprogramovány po celý život. Tyto znalosti tvoří základ nutričního programování v raném věku, díky kterému zjistíte, jak využít kvalitní a pestrou výživu pro co nejzdravější život vašeho potomka v dospělosti.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 8:30 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x