Imunitní systém by měl svého nositele chránit před patogenními organismy a zánětlivým onemocněním. Těhotenství, kojenecké období a období, během něhož začínáme podávat umělou výživu a pevnou stravu, znamenají časový úsek, v jehož průběhu může výživa ovlivnit imunologický vývoj plodu a malého dítěte. První 3 roky života jsou pro tvorbu imunitního systému nejdůležitější.
MECHANICKÉ BARIÉRY
Posílená střevní bariéra brání průniku infekcí do organismu. Škodlivé bakterie mohou pronikat do organismu přes nedokonale chráněnou střevní stěnu.
Trávením prebiotických oligosacharidů se ve střevech tvoří správný profil SCFA (mastných kyselin s krátkými řetězci), které dokážou posilovat mechanickou bariéru střevní sliznice. Neustálé posilování této mechanické bariéry významně snižuje riziko průniku škodlivých bakterií střevem do organismu.
Škodlivé bakterie způsobující infekce se vyskytují všude kolem nás stejně tak jako dobré bakterie. Ústy pronikají do trávicí soustavy, kde zůstávají díky střevní bariéře zaizolovány, neškodí a nakonec jsou bezpečně vyloučeny.
BIOLOGICKÝ SYSTÉM OCHRANY
Častou otázkou je, zda je potřeba podávat dítěti živé probiotické bakterie , aby bylo střevo dostatečně chráněno? Odpověď je ne, mateřské mléko neobsahuje žádné bakterie a přesto mají kojené děti prospěšných bakterií ve svých střevech nejvíce. To díky prebiotickým oligosacharidům, které dostatečně vyživují vlastní střevní mikroflóru a posilují tak její ochrannou funkci.
Mateřské mléko obsahuje prebiotické oligosacharidy , které slouží jako potrava prospěšných bakterií. Ty se mohou množit a tvoří až 90 % všech bakterií. Prospěšných bakterií jsou desítky druhů.
Dodáváním živých bakterií nedosáhnete stejného (přirozeného) stavu jako kojením . To proto, že nebudete schopni podpořit či dodat všechny prospěšné bakterie. Ve výživě (např. jogurtech) se obvykle vyskytuje jen jeden či dva druhy prospěšných bakterií!
Přečtěte si, jaké jsou zásady po podporu odolnosti dětí
CHEMICKÉ BARIÉRY
Bakterie pronikají do organismu z našeho okolí. Ovšem vnitřní prostředí organismu ovlivňuje jejich další vývoj. Díky nízkému pH je dítě chráněno před škodlivými bakteriemi.
Nízké pH je zdraví prospěšné. V tomto prostředí se nedaří škodlivým bakteriím a naopak prospěšným bakteriím se daří velmi dobře. Kojené děti mají díky trávení prebiotických oligosacharidů pH střevního obsahu výrazně nižší než nekojené děti.