3 složky imunitního systému a jejich vývoj u kojenců a batolat

3 složky imunitního systému a jejich vývoj u kojenců a batolat

 Jitka Jitka
3 minuty čtení

Věděli jste, že první 3 roky života dítěte jsou pro tvorbu jeho imunitního systému nejdůležitější? A že existují zlé a hodné bakterie?

Do oblíbených

3 složky imunitního systému a jejich vývoj u kojenců a batolat

 Jitka Jitka

Věděli jste, že první 3 roky života dítěte jsou pro tvorbu jeho imunitního systému nejdůležitější? A že existují zlé a hodné bakterie?

Do oblíbených

Imunitní systém by měl svého nositele chránit před patogenními organismy a zánětlivým onemocněním. Těhotenství, kojenecké období a období, během něhož začínáme podávat umělou výživu a pevnou stravu, znamenají časový úsek, v jehož průběhu může výživa ovlivnit imunologický vývoj plodu a malého dítěte. První 3 roky života jsou pro tvorbu imunitního systému nejdůležitější.

MECHANICKÉ BARIÉRY

Posílená střevní bariéra brání průniku infekcí do organismu. Škodlivé bakterie mohou pronikat do organismu přes nedokonale chráněnou střevní stěnu. 

Trávením  prebiotických oligosacharidů  se ve střevech tvoří správný profil SCFA (mastných kyselin s krátkými řetězci), které dokážou posilovat mechanickou bariéru střevní sliznice.  Neustálé posilování  této mechanické bariéry významně  snižuje riziko průniku škodlivých bakterií střevem do organismu.   

Škodlivé bakterie způsobující infekce se vyskytují všude kolem nás stejně tak jako dobré bakterie. Ústy pronikají do trávicí soustavy, kde zůstávají díky střevní bariéře zaizolovány, neškodí a nakonec jsou bezpečně vyloučeny.

BIOLOGICKÝ SYSTÉM OCHRANY

Častou otázkou je, zda je potřeba podávat dítěti živé probiotické bakterie , aby bylo střevo dostatečně chráněno? Odpověď je ne, mateřské mléko neobsahuje žádné bakterie a přesto mají kojené děti prospěšných bakterií ve svých střevech nejvíce. To díky prebiotickým oligosacharidům, které dostatečně vyživují vlastní střevní mikroflóru a posilují tak její ochrannou funkci.

Mateřské mléko obsahuje prebiotické oligosacharidy , které slouží jako potrava prospěšných bakterií. Ty se mohou množit a tvoří až 90 % všech bakterií. Prospěšných bakterií jsou desítky druhů.

Dodáváním živých bakterií nedosáhnete stejného (přirozeného) stavu jako kojením . To proto, že nebudete schopni podpořit či dodat všechny prospěšné bakterie. Ve výživě (např. jogurtech) se obvykle vyskytuje jen jeden či dva druhy prospěšných bakterií! 

Přečtěte si, jaké jsou zásady po podporu odolnosti dětí

CHEMICKÉ BARIÉRY

Bakterie pronikají do organismu z našeho okolí. Ovšem vnitřní prostředí organismu ovlivňuje jejich další vývoj.  Díky nízkému pH je dítě chráněno před škodlivými bakteriemi.

Nízké pH je zdraví prospěšné.  V tomto prostředí se nedaří škodlivým bakteriím a naopak prospěšným bakteriím se daří velmi dobře.  Kojené děti  mají díky trávení  prebiotických oligosacharidů  pH střevního obsahu  výrazně nižší  než nekojené děti. 

TIP:   To, že nízké pH nedá kvasinkám a škodlivým bakteriím šanci, poznáte i podle toho, že vaše miminko (pokud je plně kojené) krásně miminkovsky voní.
Pomohl vám článek?
Související témata
Vývoj novorozence a kojence Vývoj batolete a péče o něj Péče o novorozence a kojence Zdraví batolete Dětská imunita
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Vývoj novorozence a kojence Vývoj batolete a péče o něj Péče o novorozence a kojence Zdraví batolete Dětská imunita
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat

Nutriklub na tomto webu využívá cookies. Ty pomáhají s hladkým chodem webu a usnadňují vám jeho používání. Pokud budete souhlasit, rádi bychom vám nabízeli personalizovaný obsah i formou reklam na sociálních sítích a dalších webech. Více informací o cookies.

Online poradna