2. týden těhotenství

Druhý týden těhotenství je dobou, kdy dochází k ovulaci, a je tedy nejpravděpodobnější, že otěhotníte. Stejně jako v 1. týdnu těhotenství, jak ho počítají lékaři, ještě nejste těhotná, ale už v této chvíli můžete vytvořit ideální podmínky pro početí a pozitivně tak ovlivnit budoucí zdraví vašeho dítěte.


Vytváření optimálních podmínek pro početí

Jak jsme se dozvěděli v 1. díle seriálu těhotenství týden po týdnu, předpokládaný termín porodu se počítá od prvního dne poslední menstruace. To znamená, že 2. týden těhotenství je čas ovulace a konečně i samotného početí.

Pokud chcete vytvořit optimální podmínky pro otěhotnění, měla byste už při plánování těhotenství zdravě jíst a užívat doplňky stravy s potřebnými vitamíny. Opět nezapomeňte na kyselinu listovou, která je nezbytná pro vývoj nervové trubice vašeho dítěte a pro celý jeho nervový systém.

Početí a genetická informace v zygotě

Při oplodnění jsou všechny dědičné vlastnosti dítěte obsaženy v jedné buňce, tzv. zygotě. Tato buňka má 23 párů chromozomů (46 chromozomů) stejně jako dospělý člověk, přičemž polovina chromozomů vždy pochází od jednoho z rodičů. Tyto chromozomy obsahují veškeré informace potřebné pro vytvoření unikátního jedince, který bude sdílet vlastnosti obou rodičů.

Pomáhejte dítěti už před početím s nutričním programováním v raném věku

Mnoho rodičů se domnívá, že právě genetika je tím jediným, co ovlivňuje budoucnost jejich dítěte. Nedávné studie naopak ukazují, že až 80 % zdraví vašeho dítěte je ovlivněno vnějšími faktory v nejranějších fázích života, včetně zdraví matky těsně před tím, než je dítě vůbec počato.

Živiny, které dítě dostává v průběhu těhotenství a v prvních třech letech života, ovlivňují, jak budou tyto dítěti předané geny naprogramovány pro život – zda se budou chovat zdravě, či budou mít sklony vytvářet zdravotní problémy. Tyto poznatky jsou základem nutričního programování v raném věku.

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 8:30 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x