10. týden těhotenství
10. týden těhotenství
Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
5 minut čtení

  • Během desátého týdne těhotenství se velmi rychle rozvíjí mozek vašeho dítěte. 
  • Pro jeho správný vývoj je nezbytný hlavně dostatečný přísun železa. 
  • Zjistěte, v kterých potravinách železo najdete a proč je tak důležité pro budoucí zdraví vašeho dítěte.

Do oblíbených

10. týden těhotenství

Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
5 minut čtení

  • Během desátého týdne těhotenství se velmi rychle rozvíjí mozek vašeho dítěte. 
  • Pro jeho správný vývoj je nezbytný hlavně dostatečný přísun železa. 
  • Zjistěte, v kterých potravinách železo najdete a proč je tak důležité pro budoucí zdraví vašeho dítěte.

Do oblíbených

Co se děje uvnitř vašeho těla?

Stejně jako v 9. týdnu těhotenství vaše děloha stále pozvolna roste. Nyní má dvojnásobnou velikost v porovnání s dobou před těhotenstvím a je veliká asi jako grapefruit. Zároveň pokračuje vývoj placenty, která je s plodem spojená pupečníkem.

Pokud čekáte své první dítě, pravděpodobně na vás těhotenství ještě není vidět, ale už se můžete cítit unavenější než obvykle. Stoupá vám tepová frekvence a zrychluje se váš metabolismus. Zároveň můžete zažívat návaly tepla a pocení.


Velikost plodu v 10. TT a vývoj vašeho dítěte

V desátém týdnu těhotenství se tělo dítěte stále prodlužuje, váží asi 5 g a měří kolem 3 - 4 cm. Hlava se nadále rozvíjí, aby vytvořila místo pro mozek, a je stále neúměrně velká ve srovnání s ostatními částmi těla. Jsou na ní už vidět vnější zvukovody děťátka. Vaše dítě už také může ohnout ruce v lokti, což pomáhá rozvoji svalstva. Může i kroutit prsty, které jsou už odděleny. Kdybyste mohla nahlédnout dovnitř, viděla byste páteř dítěte jasně viditelnou přes kůži. Dítě je v této fázi den ode dne aktivnější, a rozděluje svůj pobyt v bříšku maminky na období spánku a bdění.

Dbejte stále na přísun kvalitních živin, které vaše dítě dostane v průběhu těhotenství, neboť to ovlivní, jak budou jeho buňky naprogramovány do budoucna. Tyto poznatky tvoří základ nutričního programování v raném věku, které vám poradí, na jaké potraviny a výživu se zaměřit.

10. týden těhotenství – jaký je to měsíc? 

Patříte také k těm maminkám, kterým počítání týdnů těhotenství není zcela jasné a nejste si jista, kolikátý měsíc těhotenství právě je? 

Těhotenství se počítá někdy na lunární měsíce, kdy jeden měsíc jsou 4 týdny/28 dnů. Proto se můžete setkat s tvrzením, že těhotenství trvá 10 měsíců. 

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Rozšířenější je však počítání dle kalendářních měsíců, podle nichž těhotenství trvá 9 měsíců. Celkem těhotenství trvá 40 týdnů (280 dní) a počítá se od prvního dne vaší poslední menstruace. Takže nyní v 10 týdnu těhotenství jste na začátku 3. měsíce. 

Záleží však na miminku, kdy se rozhodne, že opustí pohodlí maminčina bříška a „vykoukne“ na svět. Obvykle se jedná o období mezi 38. – 40. týdnem těhotenství, kdy se bere narozené miminko jako donošené. 

Trimestry

První trimestr

0+0 až 12+6

Druhý trimestr

13+0 až 26+6

Třetí trimestr

27+0 až 40+0

A jak se tedy počítají jednotlivé týdny? Jistě jste se již setkala s označením „9+3“, kdy první číslo ukazuje počet ukončených týdnů těhotenství a druhé počet dnů. V tomto případě jste těhotná již 66 dní a jste v 10. týdnu těhotenství, tedy ve třetím měsíci.

Kalendářní měsíce

1. měsíc

0+0 až 4+3

2. měsíc:

4+4 až 8+5

3. měsíc: 

8+6 až 13+1

4. měsíc: 

13+2 až 17+4

5. měsíc:

17+5 až 21+6

6. měsíc:  

22+0 až 26+2

7. měsíc: 

26+3 až 30+4

8. měsíc: 

30+5 až 35+0

9. měsíc: 

35+1 až 40+0


Bříško v 10. týdnu těhotenství

Každý den se netrpělivě pozorujete v zrcadle a říkáte si, že už je možná na vás těhotenství vidět? U každé z nás je to však velmi individuální. Může se vám zdát, že se bříško lehce „vyboulelo“, což může být zapříčiněno například nadýmáním v souvislosti s těmi všemi velkými změnami ve vašem těle. 

V době těhotenství se také postupně tvoří tukové „zásoby“ a to především v oblasti boků, stehen a břicha. Děloha se nám pozvolna zvětšuje, je veliká asi jako grapefruit, ale na velikosti bříška se to zatím neprojevuje. V těchto týdnech můžete jen pozvolna nabírat celkově na váze a všímavému oku možná neunikne, že jste lehce přibrala. Miminko je však ve vašem bříšku stále hodně maličké, a tak ještě nějakou chvíli potrvá, než se skutečně objeví „těhotenské bříško“. Pokud však trpíte nevolnostmi a často zvracíte, můžete i nějaké to kilo ztratit.

10. TT ultrazvuk

V tomto týdnu těhotenství se plod již začíná podobat skutečnému člověku. Hlavička tvoří téměř polovinu celého těla, a je možné už rozeznat i ručičky a nožičky. Brzy vás již čeká velké ultrazvukové vyšetření, kde se budete moci podívat na své miminko detailněji.

Špinění, krvácení v 10. týdnu těhotenství

Během těhotenství se kdykoliv může nečekaně objevit špinění či slabé krvácení. Není to nic vzácného, přesto to může nastávající maminku vystrašit a znepokojit.

 Obvykle se špinění či slabé krvácení může objevovat po pohlavním styku, proto se v prvním trimestru doporučuje šetrný pohlavní styk. Slabé krvácení či špinění může souviset také s hormonálními změnami, kterými vaše tělo v tomto období prochází. Proto, jakmile si všimnete něčeho, co vám nepřijde v pořádku, je dobré vždy kontaktovat svého gynekologa a celou věc s ním prodiskutovat.


Jak můžete děťátku pomoci ke zdraví

Zásadní látkou pro správný vývoj dítěte je v 10. týdnu těhotenství je železo. Podílí se na tvorbě hemoglobinu, ze kterého se tvoří červené krvinky. Ty zajišťují přenos kyslíku z plic do ostatních částí těla. Železo hraje obecně důležitou roli pro správný vývoj mozku vašeho dítěte. Nemáte-li dostatek železa ve stravě, hrozí vám chudokrevnost (anémie), která se projevuje nejčastěji v poslední třetině gravidity. Její příznaky se projevují v podobě únavy, slabosti, bledosti a podobně. Pokud byste trpěla anémií a neřešila ji, může se vaše dítě narodit s nízkou porodní hmotností.

Pokud chcete zajistit tělu dostatek železa, měla byste jíst:

  • Červené maso (libové hovězí)
  • Ryby a mořské plody
  • Vejce
  • Luštěniny (sójové boby a výrobky z nich, čočka)
  • Pivovarské kvasnice
  • Ovoce (brusinky, ostružiny, meruňky, jahody, rybíz a sušené ovoce)
  • Celozrnné potraviny a pšeničné klíčky
  • Zelenina (špenát nebo brokolice)
  • Dýňová a slunečnicová semínka
  • Mandle
  • Kakao

Neméně důležitý je vitamin C, který pomáhá tělu dobře železo vstřebat. Přidejte si k obědu nebo ke svačině sklenku pomerančového džusu nebo čerstvé ovoce. Hodně vitaminu C mají například jahody, černý rybíz, červená paprika nebo brokolice. Pokud i nadále máte málo železa v krvi, pravděpodobně vám lékař doporučí, abyste užívala železo v potravinových doplňcích.

Váš průvodce těhotenstvím

Mějte informace o vývoji vašeho miminka vždy po ruce s naší
aplikací Nutrimimi.

Pomohl vám článek?
Související témata
Těhotenství týden po týdnu
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Těhotenství týden po týdnu
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU