Posilněte imunitu svých dětí s těmito 5 fresh jarními recepty

Návrat pravidelných trhů, hladové děti na hřišti, přirozená chuť obměnit ohraný repertoár jídel… Jaro nás nenápadně motivuje k vaření! Tělo (i to dětské) si po zimě žádá vitamíny a pestrou stravu, která ho podrží v období růstu, objevování světa kolem a nekonečného dovádění venku. Přinášíme vám pět receptů na domácí příkrmy i jednoduché svačinky, po nichž se budete oblizovat společně s dětmi.

Feature images - 2

Jak na jaře podpořit imunitu u dětí pomocí stravy? 

Vitamíny A, C a D podporují přirozenou obranyschopnost těla. Klíčky, ředkvičky, mladý špenát nebo jarní cibulka – to všechno jsou výborní pomocníci při doplňování živin, které pomáhají lidskému tělu bojovat s viry i únavou.  

Co dětem vařit na jaře? 

Po hutných zimních jídlech máme obvykle chuť na něco svěžího a lehčího. Hrášek, cuketa nebo saláty nám usnadňují přípravu pestrých jídel, které potěší nejen chuťové buňky, ale také oči batolat. Ať už začínáte s příkrmy nebo vaříte pro větší děti, jaro přeje jednoduchosti – s minimem ingrediencí vytvoříte pyré, pomazánku i oběd do krabičky. V našem výběru najdete kromě teplých klasik také studené svačinky, aby vás během slunečných dnů nic nedrželo doma u plotny. 

Jarní hráškový krém s bramborem 

Zelený hrášek je skvělým zdrojem bílkovin, vitamínu C a vlákniny. V kombinaci s bramborem vytvoří jemný krém ideální jako masozeleninový příkrm i lehký oběd pro starší děti. 

Budete potřebovat: 

  • 1 menší brambor 

  • 100 g hrášku (čerstvý nebo mražený) 

  • 1 lžičku kvalitního rostlinného oleje nebo kousek másla 

  • špetku majoránky 

Brambor oloupejte a nakrájejte na kostičky. Uvařte spolu s hráškem do měkka (10–15 minut), sceďte (nechte si trochu vody stranou) a rozmixujte na hladký krém. Pro zjemnění přidejte olej nebo máslo. U dětí od 10 měsíců můžete zkusit přidat špetku majoránky pro chuťové zpestření. 

Ředkvičkový tvarohový dip 

Ředkvičky obsahují vitamín C, draslík i hořčiny, které podporují trávení. Ve formě jemného dipu s tvarohem a jogurtem se hodí ke křupavému pečivu i jako pomazánka do svačinové krabičky. 

Budete potřebovat: 

  • 4–5 ředkviček 

  • 100 g tvarohu 

  • 2 lžíce bílého jogurtu 

  • kapku citronové šťávy 

Ředkvičky nastrouhejte najemno a lehce vymačkejte přebytečnou vodu. Smíchejte s tvarohem, jogurtem a trochou citronové šťávy. Podávejte s pečivem, zeleninou nebo namažte na lívance naslano. 

Kokosová krupička s banánem 

Voňavá, krémová a jemně nasládlá – tahle kokosová verze klasické krupičky pohladí bříško i chuťové pohárky. Banán dodá přirozenou sladkost, kokos zdravé tuky a exotickou chuť, kterou si malí jedlíci rychle zamilují. 

Budete potřebovat: 

  • 250 ml kokosového mléka 

  • 2 lžíce dětské krupice 

  • 1 zralý banán 

  • kousek másla 

  • špetku vanilky 

Jarní wrap s tvarohovou pomazánkou, vejcem a avokádem 

Rychlý, sytý a přitom svěží. Tento wrap spojuje jemné chutě tvarohu, vajíčka a avokáda s křupavými ředkvičkami – ideální kombinace pro malá bříška i ručky. A navíc plný bílkovin a zdravých tuků. 

Budete potřebovat: 

  • 1 menší pšeničnou tortillu 

  • 1 vejce natvrdo 

  • 1–2 lžíce tvarohu 

  • 1 lžíci bílého jogurtu 

  • 1/4 zralého avokáda 

  • pár tenkých plátků ředkviček 

  • kousek pažitky 

Vejce uvařte natvrdo a nasekejte na malé kousky. Avokádo rozmačkejte vidličkou. Tvaroh smíchejte s jogurtem, přidejte vejce i avokádo a vše lehce promíchejte. Pomazánku rozetřete na lehce nahřátou tortillu a zabalte do závitku. Nakrájejte na menší kousky – ideální do ruky i na cesty. 

Jemné batátové pyré s cuketou a hráškem 

Batát je bohatý na betakaroten, cuketa zas příjemně odlehčí chuť a hrášek dodá zelenou barvu i bílkoviny. Pyré je ideální pro děti od cca 6 měsíců, které začínají s příkrmy, ale chutná i větším jedlíkům jako příloha. 

Budete potřebovat: 

  • 1 malý batát 

  • 1/2 menší cukety 

  • hrst hrášku 

  • lžičku oleje 

Batát oloupejte a nakrájejte na kostičky, stejně tak cuketu (neloupejte, pokud je mladá). Vše uvařte doměkka – hrášek přidejte až na posledních 5 minut. Rozmixujte na hladké pyré a dochuťte lžičkou oleje. Můžete podávat samotné nebo s rozmixovaným kuřecím masem jako masozeleninový příkrm. 

Tip na závěr: 


Při zavádění nových potravin postupujte opatrně – vždy sledujte reakce dítěte a začněte s malým množstvím. Inspirujte se sezónou a nebojte se i méně tradičních kombinací – domácí příkrmy i kaše mohou být plné chuti, barev. 

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 9:00 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x