Jak na jaře podpořit imunitu u dětí pomocí stravy?
Vitamíny A, C a D podporují přirozenou obranyschopnost těla. Klíčky, ředkvičky, mladý špenát nebo jarní cibulka – to všechno jsou výborní pomocníci při doplňování živin, které pomáhají lidskému tělu bojovat s viry i únavou.
Co dětem vařit na jaře?
Po hutných zimních jídlech máme obvykle chuť na něco svěžího a lehčího. Hrášek, cuketa nebo saláty nám usnadňují přípravu pestrých jídel, které potěší nejen chuťové buňky, ale také oči batolat. Ať už začínáte s příkrmy nebo vaříte pro větší děti, jaro přeje jednoduchosti – s minimem ingrediencí vytvoříte pyré, pomazánku i oběd do krabičky. V našem výběru najdete kromě teplých klasik také studené svačinky, aby vás během slunečných dnů nic nedrželo doma u plotny.
Jarní hráškový krém s bramborem
Zelený hrášek je skvělým zdrojem bílkovin, vitamínu C a vlákniny. V kombinaci s bramborem vytvoří jemný krém ideální jako masozeleninový příkrm i lehký oběd pro starší děti.
Budete potřebovat:
1 menší brambor
100 g hrášku (čerstvý nebo mražený)
1 lžičku kvalitního rostlinného oleje nebo kousek másla
špetku majoránky
Brambor oloupejte a nakrájejte na kostičky. Uvařte spolu s hráškem do měkka (10–15 minut), sceďte (nechte si trochu vody stranou) a rozmixujte na hladký krém. Pro zjemnění přidejte olej nebo máslo. U dětí od 10 měsíců můžete zkusit přidat špetku majoránky pro chuťové zpestření.
Ředkvičkový tvarohový dip
Ředkvičky obsahují vitamín C, draslík i hořčiny, které podporují trávení. Ve formě jemného dipu s tvarohem a jogurtem se hodí ke křupavému pečivu i jako pomazánka do svačinové krabičky.
Budete potřebovat:
4–5 ředkviček
100 g tvarohu
2 lžíce bílého jogurtu
kapku citronové šťávy
Ředkvičky nastrouhejte najemno a lehce vymačkejte přebytečnou vodu. Smíchejte s tvarohem, jogurtem a trochou citronové šťávy. Podávejte s pečivem, zeleninou nebo namažte na lívance naslano.
Kokosová krupička s banánem
Voňavá, krémová a jemně nasládlá – tahle kokosová verze klasické krupičky pohladí bříško i chuťové pohárky. Banán dodá přirozenou sladkost, kokos zdravé tuky a exotickou chuť, kterou si malí jedlíci rychle zamilují.
Budete potřebovat:
250 ml kokosového mléka
2 lžíce dětské krupice
1 zralý banán
kousek másla
špetku vanilky
Jarní wrap s tvarohovou pomazánkou, vejcem a avokádem
Rychlý, sytý a přitom svěží. Tento wrap spojuje jemné chutě tvarohu, vajíčka a avokáda s křupavými ředkvičkami – ideální kombinace pro malá bříška i ručky. A navíc plný bílkovin a zdravých tuků.
Budete potřebovat:
1 menší pšeničnou tortillu
1 vejce natvrdo
1–2 lžíce tvarohu
1 lžíci bílého jogurtu
1/4 zralého avokáda
pár tenkých plátků ředkviček
kousek pažitky
Vejce uvařte natvrdo a nasekejte na malé kousky. Avokádo rozmačkejte vidličkou. Tvaroh smíchejte s jogurtem, přidejte vejce i avokádo a vše lehce promíchejte. Pomazánku rozetřete na lehce nahřátou tortillu a zabalte do závitku. Nakrájejte na menší kousky – ideální do ruky i na cesty.
Jemné batátové pyré s cuketou a hráškem
Batát je bohatý na betakaroten, cuketa zas příjemně odlehčí chuť a hrášek dodá zelenou barvu i bílkoviny. Pyré je ideální pro děti od cca 6 měsíců, které začínají s příkrmy, ale chutná i větším jedlíkům jako příloha.
Budete potřebovat:
1 malý batát
1/2 menší cukety
hrst hrášku
lžičku oleje
Batát oloupejte a nakrájejte na kostičky, stejně tak cuketu (neloupejte, pokud je mladá). Vše uvařte doměkka – hrášek přidejte až na posledních 5 minut. Rozmixujte na hladké pyré a dochuťte lžičkou oleje. Můžete podávat samotné nebo s rozmixovaným kuřecím masem jako masozeleninový příkrm.
Tip na závěr:
Při zavádění nových potravin postupujte opatrně – vždy sledujte reakce dítěte a začněte s malým množstvím. Inspirujte se sezónou a nebojte se i méně tradičních kombinací – domácí příkrmy i kaše mohou být plné chuti, barev.