Příběh Nutricia

Výzkumné centrum Nutricia v Utrechtu
Výzkumné centrum Nutricia v nizozemském Utrechtu

Příběh s názvem „Nutricia" se začal psát na konci 19. století v Holandsku. 

V období, kdy každé páté dítě umíralo na následky nedostatku vyvážené stravy a její zdravotní závadnosti, která se u nekojených dětí skládala ve většině případů pouze z nepřevařeného kravského mléka. Kravské mléko bylo mylně pokládáno za vhodnou náhradu mléka mateřského, avšak citlivý dětský organismus se nedokázal vyrovnat se zátěží a znečištěním neopracovaného mléka.

Mlékař Martinus Van der Hagen si začal naléhavost tohoto problému uvědomovat a v roce 1896 se pustil za pomoci tzv. Backhauseovy metody do výroby speciálního mléka pro děti. Svou první úspěšnou recepturu, díky které začaly nekojené děti prospívat mnohem lépe, nazval Nutricia.

Mlékem pro děti však příběh nekončí! Na počátku 20. století se Nutricia stala průkopníkem i v oblasti vývoje a výroby klinické výživy pro lidi se specifickými výživovými nároky.

Na svět tak přišlo první mléko pro diabetiky či jodizované mléko pro pacienty trpící strumou – onemocněním štítné žlázy.

Se slavnostním otevřením prvního výzkumného centra v Zoetermeer roku 1946 započala éra pokročilého výzkumu a Nutricia se ve vlastní laboratoři věnovala výzkumu a následnému vývoji prototypů svých výrobků.

Pokročilý výzkum mateřského mléka

Důkladné výzkumy prokázaly odlišnost bílkoviny mléka kravského a mateřského. Roku 1968 proto vědci z Nutricia přizpůsobili protein používaný v kojeneckém mléce a složili jej po vzoru mateřského mléka ve správném poměru kaseinu a syrovátkové bílkoviny. Díky adaptaci tohoto proteinu přispívají kojenecká mléka Nutricia ke správnému růstu a vývoji dětí, které nemohou být kojené.

V 80. letech došlo ve výzkumném ústavu Nutricia k průlomovému objevu mastných kyselin s dlouhým řetězcem v tuku mateřského mléka. Díky tomuto vědeckému přelomu si naši odborníci uvědomili, že tzv. LCP mastné kyseliny jsou nezbytně nutné pro správný vývoj mozku, nervové soustavy a dalších důležitých životních funkcí. A kvůli jejich mimořádnosti je Nutricia začala přidávat do svých kojeneckých mlék.

Dalším krokem, díky kterému se kojenecká mléka Nutricia přiblížila svým složením funkci mléka mateřského, byl důkladný výzkum aminokyselinového složení mateřského mléka. V 90. letech došlo k obohacení složení kojeneckých mlék Nutricia právě o aminokyseliny typické pro mléko mateřské. Po dalších důkladných objevech byly v kojeneckých mlécích Nutricia přizpůsobeny poměry mastných kyselin a od roku 1992 v nich najdete nejrůznější druhy tuků - od bezvodého mléčného tuku, přes rozmanité rostlinné oleje až po tuk rybí.

Vznik směsi oligosacharidů GOS/FOS

Důležitým mezníkem ve výzkumu mateřského mléka byl objev probiotických kmenů a polysacharidových řetězců, které mají pozitivní vliv na zdravou střevní mikroflóru a imunitní systém nejmenších kojenců i batolat, díky čemuž vznikla v roce 1994 jedinečná směs oligosacharidů GOS/FOS, kterou si Nutricia po dlouholetých studiích nechala patentovat.

Ve výzkumu tuků v mateřském mléce vědci v Nutricii stále spatřovali neprobádané území, a proto roku 1995 sestrojili první prototyp přístroje pro simulaci trávení dítěte. Díky tomuto zařízení blíže zkoumali, co se děje s tukem v dětských střevech a podařilo se jim identifikovat přítomnost živočišného beta-palmitátu, který pomáhá lépe využít tuk pro vznik energie namísto jeho ukládání.

Zájem veřejnosti o produkty zn. Nutricia narůstal a my jsme opět rozšířili naše výzkumné kapacity. V roce 1997 bylo otevřeno specializované středisko v holandském městě Wageningen.

Téhož roku byl položen základ tzv. Nutričního programování, kterému předcházela zjištění, že budoucí zdraví dítěte je ovlivněno geny jen maximálně z 20%. To znamená, že minimálně 80% můžeme ovlivnit výživou a okolními faktory.

Počet předčasně narozených dětí, které mají jiné výživové nároky než děti narozené v řádném termínu, stále stoupá. Nutricia si tento palčivý problém uvědomila mezi prvními a vědci z našich specializovaných ústavů díky důkladnému výzkumu adaptovali bílkovinu a od roku 2002 jsou kojenecká mléka pro nedonošené děti obohacována dalšími aminokyselinami.

Rozšířili jsme výzkumné kapacity

Výzkum se stal důležitou součástí naší činnosti. V roce 2013 jsme proto opět rozšířili naše badatelské kapacity a otevřeli středisko v holandském Utrechtu, kde pokračujeme v odborných studiích a vědci se zaměřují na ta nejcitlivější období v našich životech - na prenatální vývoj dětí a výživu těhotných a kojících maminek.

Unikátní složení a dokonalost mateřského mléka nás nepřestává inspirovat a posouvat kupředu v našem bádání. V roce 2015 jsme vyvinuli nejmodernější složení kojeneckých mlék inspirovaný právě komplexním složením a funkcí mateřského mléka. Jen o rok později jsme složení obohatili o fosfolipidové a triglyceridové vazby a naše kojenecká mléka se posunula opět o kousek dál – resp. blíže – k funkci mateřského mléka.

Postbiotika v mlécích Nutrilon

Dlouhodobé výzkumy mateřského mléka, které naši vědci provádí, vyústily v roce 2018 v přelomový objev postbiotik a proto jako jediná mléka na trhu jsou Nutrilon mléka nově obohacená o unikátní směs prebiotik a postbiotik dle vzoru mateřského mléka.

Naše poslání

Během celé své historie společnost Nutricia nepodceňovala vzdělávání lidí. Odborníci na dětskou výživu, špičkoví vědci, ale třeba také dietologové, kteří pomáhají zdravotním sestrám a lékařům v oblasti výživy dětí a nemocných – ti všichni tvoří společnost Nutricia. Společnost, která se na až na malé (ačkoli úspěšné) odchylky do světa běžných potravinových výrobků držela striktně svého zaměření, tedy vývoje a výroby speciální a na výzkumu založené výživy. Snad i proto jsme se stali lídrem ve svém oboru a naše produkty jsou rozšířené po celém světě.

Hlavním posláním naší společnosti je pomáhat dětem v jejich zdravém vývoji a zvyšovat kvalitu života nemocným lidem všech generací. Nejen proto naši odborníci na vývoj, zdraví a výživu dětí denně připravují články a návodná videa, díky kterým se maminky mohou připravovat na porod, sledovat vývoj miminka a lépe porozumět dětské výživě. Kromě Nutriklubu je maminkám k dispozici přehledná mobilní aplikace Nutrimimi s podrobnými informacemi o prvních 1000 dní života děťátka - od početí až po batole. A protože starosti maminek nebereme na lehkou váhu, nutriční terapeutky, laktační poradkyně, dětské sestry a další experti jsou připraveni odpovídat na jejich dotazy spojené s mateřstvím na naší telefonické lince.

Jsme věrni mottu „Budoucnost začíná dnes". Jsme Nutricia.

Náš příběh v časové ose

Konec 19. století

Každé páté dítě se nedožívá prvního roku kvůli nedostatku správné a bezpečné výživy

1896

Mlékař Martin Van der Hagen začíná vyrábět speciální mléko pro děti

1901

Založení společnosti Nutricia

Počátek 20. století

Nutricia se stává průkopníkem i v oblasti vývoje a výroby klinické výživy pro lidi se specifickými výživovými nároky

1946

Otevíráme první výzkumné centrum v Zoetermeer (Holandsko)

1946

Na trh uvádíme první zeleninové příkrmy pod názvem Olvarit

1968

Naši vědci přizpůsobují protein a jeho složení po vzoru mateřského mléka ve správném poměru kaseinu a syrovátkové bílkoviny

80. léta

Průlomový objev mastných kyselin s dlouhým řetězcem v tuku mateřského mléka (tzv. LCP mastné kyseliny)

Začátek 90. let

Věnujeme se důkladnému výzkumu aminokyselinového složení mateřského mléka

1992

Odborníci z našeho výzkumného centra přizpůsobují poměry mastných kyseliny a obohacují recepturu kojeneckých mlék Nutricia o nové druhy tuků

1992

Otevíráme pobočku Nutricia v České republice

1996

Zřizujeme pobočku Nutricia na Slovensku

1994

Naši vědci objevují probiotické kmeny a polysacharidové řetězce v mateřském mléce a vzniká patentovaná směs oligosacharidů GOS/FOS

1995

Sestrojení prvního prototypu přístroje pro simulaci trávení

1997

Rozšiřujeme výzkumné kapacity a otevíráme specializované středisko ve Wageningen (Holandsko)

1997

Položení základu tzv. „Nutričního programování"

1999

Díky průlomovým objevům ve výživě dětí s potravinovými alergiemi vyvíjíme speciální kojenecké mléko obsahující bílkoviny na bázi čistých aminokyselin

Začátek 21. stol.

Pokračujeme ve výzkumu vlivu tuků mateřského mléka na metabolismus

2002

Kojenecká mléka pro nedonošené děti jsou obohacována dalšími aminokyselinami

2004

Patentování prebiotické směsi GOS/FOS s dokázaným vlivem na zdraví

2007

Nutricia se stává součástí koncernu Groupe Danone

2011

Naši vědci vyvíjí doplněk k mateřskému mléku pro předčasně narozené děti, které jsou kojené, a přesto mohou trpět nedostatkem bílkovin

2013

Otevření dalšího výzkumného střediska v Utrechtu (Holandsko)

2015

Vývoj nejmodernějšího složení kojeneckých mlék inspirovaný komplexním složením mateřského mléka

2016

Obohacujeme složení kojeneckých mlék o fosfolipidové a triglyceridové vazby

2018

Naše výzkumy potvrzují, že zvláště v kojeneckém věku jsou důležitá postbiotika, která mohou oslabit nepřátelské bakterie

Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat

Nutriklub na tomto webu využívá cookies. Ty pomáhají s hladkým chodem webu a usnadňují vám jeho používání. Pokud budete souhlasit, rádi bychom vám nabízeli personalizovaný obsah i formou reklam na sociálních sítích a dalších webech. Více informací o cookies.

Online poradna