Příběh Nutricia

Příběh s názvem „Nutricia" se začal psát na konci 19. století v Holandsku.
V období, kdy každé páté dítě umíralo na následky nedostatku vyvážené stravy a její zdravotní závadnosti, která se u nekojených dětí skládala ve většině případů pouze z nepřevařeného kravského mléka. Kravské mléko bylo mylně pokládáno za vhodnou náhradu mléka mateřského, avšak citlivý dětský organismus se nedokázal vyrovnat se zátěží a znečištěním neopracovaného mléka.
Mlékař Martinus Van der Hagen si začal naléhavost tohoto problému uvědomovat a v roce 1896 se pustil za pomoci tzv. Backhauseovy metody do výroby speciálního mléka pro děti. Svou první úspěšnou recepturu, díky které začaly nekojené děti prospívat mnohem lépe, nazval Nutricia.
Mlékem pro děti však příběh nekončí! Na počátku 20. století se Nutricia stala průkopníkem i v oblasti vývoje a výroby klinické výživy pro lidi se specifickými výživovými nároky.
Na svět tak přišlo první mléko pro diabetiky či jodizované mléko pro pacienty trpící strumou – onemocněním štítné žlázy.
Se slavnostním otevřením prvního výzkumného centra v Zoetermeer roku 1946 započala éra pokročilého výzkumu a Nutricia se ve vlastní laboratoři věnovala výzkumu a následnému vývoji prototypů svých výrobků.
Pokročilý výzkum mateřského mléka
Důkladné výzkumy prokázaly odlišnost bílkoviny mléka kravského a mateřského. Roku 1968 proto vědci z Nutricia přizpůsobili protein používaný v kojeneckém mléce a složili jej po vzoru mateřského mléka ve správném poměru kaseinu a syrovátkové bílkoviny. Díky adaptaci tohoto proteinu přispívají kojenecká mléka Nutricia ke správnému růstu a vývoji dětí, které nemohou být kojené.
V 80. letech došlo ve výzkumném ústavu Nutricia k průlomovému objevu mastných kyselin s dlouhým řetězcem v tuku mateřského mléka. Díky tomuto vědeckému přelomu si naši odborníci uvědomili, že tzv. LCP mastné kyseliny jsou nezbytně nutné pro správný vývoj mozku, nervové soustavy a dalších důležitých životních funkcí. A kvůli jejich mimořádnosti je Nutricia začala přidávat do svých kojeneckých mlék.
Dalším krokem, díky kterému se kojenecká mléka Nutricia přiblížila svým složením funkci mléka mateřského, byl důkladný výzkum aminokyselinového složení mateřského mléka. V 90. letech došlo k obohacení složení kojeneckých mlék Nutricia právě o aminokyseliny typické pro mléko mateřské. Po dalších důkladných objevech byly v kojeneckých mlécích Nutricia přizpůsobeny poměry mastných kyselin a od roku 1992 v nich najdete nejrůznější druhy tuků - od bezvodého mléčného tuku, přes rozmanité rostlinné oleje až po tuk rybí.
Vznik směsi oligosacharidů GOS/FOS
Důležitým mezníkem ve výzkumu mateřského mléka byl objev probiotických kmenů a polysacharidových řetězců, které mají pozitivní vliv na zdravou střevní mikroflóru a imunitní systém nejmenších kojenců i batolat, díky čemuž vznikla v roce 1994 jedinečná směs oligosacharidů GOS/FOS, kterou si Nutricia po dlouholetých studiích nechala patentovat.
Ve výzkumu tuků v mateřském mléce vědci v Nutricii stále spatřovali neprobádané území, a proto roku 1995 sestrojili první prototyp přístroje pro simulaci trávení dítěte. Díky tomuto zařízení blíže zkoumali, co se děje s tukem v dětských střevech a podařilo se jim identifikovat přítomnost živočišného beta-palmitátu, který pomáhá lépe využít tuk pro vznik energie namísto jeho ukládání.
Zájem veřejnosti o produkty zn. Nutricia narůstal a my jsme opět rozšířili naše výzkumné kapacity. V roce 1997 bylo otevřeno specializované středisko v holandském městě Wageningen.
Téhož roku byl položen základ tzv. Nutričního programování, kterému předcházela zjištění, že budoucí zdraví dítěte je ovlivněno geny jen maximálně z 20%. To znamená, že minimálně 80% můžeme ovlivnit výživou a okolními faktory.
Počet předčasně narozených dětí, které mají jiné výživové nároky než děti narozené v řádném termínu, stále stoupá. Nutricia si tento palčivý problém uvědomila mezi prvními a vědci z našich specializovaných ústavů díky důkladnému výzkumu adaptovali bílkovinu a od roku 2002 jsou kojenecká mléka pro nedonošené děti obohacována dalšími aminokyselinami.
Rozšířili jsme výzkumné kapacity
Výzkum se stal důležitou součástí naší činnosti. V roce 2013 jsme proto opět rozšířili naše badatelské kapacity a otevřeli středisko v holandském Utrechtu, kde pokračujeme v odborných studiích a vědci se zaměřují na ta nejcitlivější období v našich životech - na prenatální vývoj dětí a výživu těhotných a kojících maminek.
Unikátní složení a dokonalost mateřského mléka nás nepřestává inspirovat a posouvat kupředu v našem bádání. V roce 2015 jsme vyvinuli nejmodernější složení kojeneckých mlék inspirovaný právě komplexním složením a funkcí mateřského mléka. Jen o rok později jsme složení obohatili o fosfolipidové a triglyceridové vazby a naše kojenecká mléka se posunula opět o kousek dál – resp. blíže – k funkci mateřského mléka.
Postbiotika v mlécích Nutrilon
Dlouhodobé výzkumy mateřského mléka, které naši vědci provádí, vyústily v roce 2018 v přelomový objev postbiotik a proto jako jediná mléka na trhu jsou Nutrilon mléka nově obohacená o unikátní směs prebiotik a postbiotik dle vzoru mateřského mléka.
Naše poslání
Během celé své historie společnost Nutricia nepodceňovala vzdělávání lidí. Odborníci na dětskou výživu, špičkoví vědci, ale třeba také dietologové, kteří pomáhají zdravotním sestrám a lékařům v oblasti výživy dětí a nemocných – ti všichni tvoří společnost Nutricia. Společnost, která se na až na malé (ačkoli úspěšné) odchylky do světa běžných potravinových výrobků držela striktně svého zaměření, tedy vývoje a výroby speciální a na výzkumu založené výživy. Snad i proto jsme se stali lídrem ve svém oboru a naše produkty jsou rozšířené po celém světě.
Hlavním posláním naší společnosti je pomáhat dětem v jejich zdravém vývoji a zvyšovat kvalitu života nemocným lidem všech generací. Nejen proto naši odborníci na vývoj, zdraví a výživu dětí denně připravují články a návodná videa, díky kterým se maminky mohou připravovat na porod, sledovat vývoj miminka a lépe porozumět dětské výživě. Kromě Nutriklubu je maminkám k dispozici přehledná mobilní aplikace Nutrimimi s podrobnými informacemi o prvních 1000 dní života děťátka - od početí až po batole. A protože starosti maminek nebereme na lehkou váhu, nutriční terapeutky, laktační poradkyně, dětské sestry a další experti jsou připraveni odpovídat na jejich dotazy spojené s mateřstvím na naší telefonické lince.
Jsme věrni mottu „Budoucnost začíná dnes". Jsme Nutricia.
Náš příběh v časové ose
Konec 19. století
Každé páté dítě se nedožívá prvního roku kvůli nedostatku správné a bezpečné výživy
1896
Mlékař Martin Van der Hagen začíná vyrábět speciální mléko pro děti
1901
Založení společnosti Nutricia
Počátek 20. století
Nutricia se stává průkopníkem i v oblasti vývoje a výroby klinické výživy pro lidi se specifickými výživovými nároky
1946
Otevíráme první výzkumné centrum v Zoetermeer (Holandsko)
1946
Na trh uvádíme první zeleninové příkrmy pod názvem Olvarit
1968
Naši vědci přizpůsobují protein a jeho složení po vzoru mateřského mléka ve správném poměru kaseinu a syrovátkové bílkoviny
80. léta
Průlomový objev mastných kyselin s dlouhým řetězcem v tuku mateřského mléka (tzv. LCP mastné kyseliny)
Začátek 90. let
Věnujeme se důkladnému výzkumu aminokyselinového složení mateřského mléka
1992
Odborníci z našeho výzkumného centra přizpůsobují poměry mastných kyseliny a obohacují recepturu kojeneckých mlék Nutricia o nové druhy tuků
1992
Otevíráme pobočku Nutricia v České republice
1996
Zřizujeme pobočku Nutricia na Slovensku
1994
Naši vědci objevují probiotické kmeny a polysacharidové řetězce v mateřském mléce a vzniká patentovaná směs oligosacharidů GOS/FOS
1995
Sestrojení prvního prototypu přístroje pro simulaci trávení
1997
Rozšiřujeme výzkumné kapacity a otevíráme specializované středisko ve Wageningen (Holandsko)
1997
Položení základu tzv. „Nutričního programování"
1999
Díky průlomovým objevům ve výživě dětí s potravinovými alergiemi vyvíjíme speciální kojenecké mléko obsahující bílkoviny na bázi čistých aminokyselin
Začátek 21. stol.
Pokračujeme ve výzkumu vlivu tuků mateřského mléka na metabolismus
2002
Kojenecká mléka pro nedonošené děti jsou obohacována dalšími aminokyselinami
2004
Patentování prebiotické směsi GOS/FOS s dokázaným vlivem na zdraví
2007
Nutricia se stává součástí koncernu Groupe Danone
2011
Naši vědci vyvíjí doplněk k mateřskému mléku pro předčasně narozené děti, které jsou kojené, a přesto mohou trpět nedostatkem bílkovin
2013
Otevření dalšího výzkumného střediska v Utrechtu (Holandsko)
2015
Vývoj nejmodernějšího složení kojeneckých mlék inspirovaný komplexním složením mateřského mléka
2016
Obohacujeme složení kojeneckých mlék o fosfolipidové a triglyceridové vazby
2018
Naše výzkumy potvrzují, že zvláště v kojeneckém věku jsou důležitá postbiotika, která mohou oslabit nepřátelské bakterie
Děkujeme vám za důvěru.
od odborníků