Žloutenka typu A u dětí: ochrání je očkování
Žloutenka typu A u dětí: ochrání je očkování
4 minuty čtení

  • Jak a kdy očkovat? 
  • Jak se nemoc projevuje? 
  • Očkovat při kojení? 
  • Na všechny tyto otázky naleznete odpověď v následujícím odborném článku, čtěte dál.

Do oblíbených

Žloutenka typu A u dětí: ochrání je očkování

4 minuty čtení

  • Jak a kdy očkovat? 
  • Jak se nemoc projevuje? 
  • Očkovat při kojení? 
  • Na všechny tyto otázky naleznete odpověď v následujícím odborném článku, čtěte dál.

Do oblíbených

Žloutenkou typu A se ročně nakazí na celém světě 1,5 milionů lidí. Nejčastěji pozřením kontaminovaného jídla nebo pití. Infikováno může být ovoce, zelenina, ale také kostka ledu, byla-li vyrobena z nakažené vody. Jediná sklenka chlazeného nápoje nám tak vedle kýženého ochlazení může přivodit i nečekané obtíže. Ohroženi jsou přitom dospělí stejnou měrou jako děti.

Zvlášť opatrní bychom měli být v případě, že se chystáme za exotikou, například do jižních oblastí Asie, Jižní Ameriky, Afriky nebo Indonésie. V tamních oblastech je hygienická úroveň nižší a také počet infikovaných lidí je podstatně vyšší než u nás. Riziku nákazy se ale nemusíme vyhnout ani v případě, že se pro tentokrát rozhodneme zůstat hezky doma za pecí.

Ani doma nejsme zcela v bezpečí

Hepatitidu A si totiž můžete odnést třeba z veřejných záchodků. Obzvlášť děti si občas zapomenou po použití toalet umýt ruce a infekce se tak může bez problému šířit dál.

Jak se hepatitida typu A projevuje?

Virová žloutenka typu A se projevuje horečkami, zežloutnutím kůže, nechutenstvím, teplotami, zvracením, ztmavnutím moči a světlou stolicí.

Nemusí se však vyskytnout všechny příznaky. U někoho se hepatitida A projeví třeba jen únavou nebo se vůbec žádné příznaky nedostaví.

Zvláště děti nemoc lépe zvládají. To ale neznamená, že virus nemohou přenášet na ostatní. U bezpříznakových nosičů viru hepatitidy A je tak nebezpečí přenosu ještě vyšší, jelikož nemocný ani neví o tom, že se nakazil. Nemocný člověk je přitom infekční již 1 – 2 týdny před objevením prvních příznaků nemoci.

Jak probíhá léčba?

Nemoc se zpravidla vyléčí, nezanechává trvalé následky. Léčba však může být časově, psychicky a fyzicky náročná. V některých případech může vyžadovat i dlouhou hospitalizaci a izolaci. Inkubační doba hepatitidy A bývá od 15 do 50 dní.

Vakcíny

V České republice je registrováno několik vakcín proti hepatitidě A

Pro zjištění vakcín, které se aktuální používají se podívejte na oficiální web státního zdravotnického ústavu.


Očkovací schéma

Vakcíny Havrix Junior a Twinrix Paediatric jsou určeny pro děti od 1 do 15 let, Vaqta pediatric. pro deti od 1 do 17 let, vakcína Avaxim pro mladistvé od 16 let.

Vakcínou Havrix, Vaqta, Avaxim se očkuje jednou dávkou, a to nejméně 2 týdny před možným setkáním s virem hepatitidy A (cesta do zahraničí…). Pokud je to možné, je lepší dodržet interval 4 týdny před touto expozicí. Dále se doporučuje podat posilující dávku v době 6 – 12 měsíců po první dávce.

Vakcína Twinrix má odlišné schéma očkování. Očkuje se třemi dávkami vakcíny, druhá měsíc po první dávce a třetí půl roku po první dávce.

Nebylo zatím pevně stanoveno, zda je u vakcín proti hepatitidě A nutné přeočkování. Nejnovější studie však prokázala, že protilátky proti viru hepatitidy A přetrvávají 21–27 let, proto posilující dávky po 10 letech nejsou potřebné.

V jakém případě očkování odložit?

Očkování se musí odložit v případě akutního horečnatého onemocnění. Vakcíny proti hepatitidě A obsahují stopové množství neomycinu a další pomocné látky, proto se nesmí očkovat, má-li člověk na tyto látky alergii.

Očkování v těhotenství a při kojení

Očkování proti hepatitidě A se v těhotenství nedoporučuje, protože není dostatek klinických údajů o vlivu očkování na plod či matku. Předpokládá se však, že riziko očkování je zanedbatelné, protože tyto vakcíny patří mezi tzv. inaktivované (patogeny, které jsou obsaženy ve vakcíně, jsou „usmrcené“).

Pro očkování kojících žen nejsou rovněž dostupné údaje, nebyly dosud prováděny žádné odpovídající studie u zvířat. Očkování kojících žen je proto nutné rovněž pečlivě zvážit a očkovat jen v případě nutnosti.

Jaké mohou být nežádoucí účinky očkování?

Nežádoucí účinky vakcín proti hepatitidě A jsou podobné, jako u většiny ostatních vakcín.

Místní příznaky:

  • otok,

  • zarudnutí,

  • bolestivost v místě vpichu.

Celkové příznaky:

  • únava,

  • bolest hlavy,

  • nevolnost.

Všechny tyto nežádoucí účinky očkování však samy do několika dnů odezní.

Pro zjištění vakcín, které se aktuální používají se podívejte na oficiální web státního zdravotnického ústavu.


 Mohlo by vás také zajímat: Kdy očkovat děti proti rotavirovým infekcím?

Pomohl vám článek?
Související témata
Zdraví batolete Vývoj batolete a péče o něj Dětské nemoci Dětská imunita
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Zdraví batolete Vývoj batolete a péče o něj Dětské nemoci Dětská imunita
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU