Toxoplazmóza a těhotenství

Toxoplazmóza je parazitární onemocnění člověka a zvířat, které způsobuje jednobuněčný prvok Toxoplasma gondii. Inkubační doba je 1 - 3 týdny. Infekce se šíří z buněk sliznice střevního traktu krevní a lymfatickou cestou.

Infekce toxoplazmózou probíhá u 95 % nakažených skrytě (latentně), bez příznaků nebo jen s mírnými příznaky chřipkového charakteru

Prvok napadá všechny buňky v těle vyjma červených krvinek. Především napadá buňky nervové soustavy a oka. Tato fáze primoinfekce (po proniknutí infekce do organizmu) přechází do latentní formy, která v těle přetrvává několik měsíců i celý život. K reaktivaci infekce může dojít při oslabení imunitního systému, např. léčbou cytostatiky, po transplantaci, při HIV pozitivitě. 

Dalšími projevy jsou těžké zápaly plic a záněty srdečního svalu. 

Toxoplazmóza v těhotenství

v 1. trimestru a 2. trimestru těhotenství, to znamená do ukončeného 27. týdne, kdy může způsobit potrat nebo odumření plodu s následným porodem mrtvého plodu nebo vrozenou toxoplazmózu plodu, což zahrnuje celou škálu možných projevů onemocnění:

Vrozená (kongenitální) toxoplazmóza je způsobena přenosem prvoka z krve matky na plod v případě akutní primoinfekce ženy během 1. a 2 trimestru těhotenství.

3. trimestru, tj. po 28. týdnu těhotenství k přenosu na plod nedochází.

Je vhodné provádět serologické testy na toxoplazmózu 1x v průběhu těhotenství. U plodu je diagnostika možná odběrem vody plodové při amniocentéze nebo odběrem fetální krve. 

Člověk se nakazí nejčastěji perorálně (vstupní cestou infekce jsou ústa), a to pozřením vysporulovaných oocyst z trusu koček nebo tkáňových cyst z masa infikovaných zvířat.

Nákaza hrozí také při konzumaci syrové nemyté zeleniny a ovoce, syrového nebo nedostatečně tepelně upraveného masa hlavně skopového, králičího, vepřového

Jak lze nákaze toxoplazmózou předejít?

pečlivé omývání ovoce a zeleniny, i z vlastní zahrádky. 

3) Maso dostatečně tepelně upravovat (při teplotách vyšších než 70°C). 

5) Umývat si ruce po práci na zahradě, po manipulaci se syrovým masem, po kontaktu s kočičími exkrementy. 

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 8:30 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x