Zdravým stravováním v těhotenství můžete snížit riziko alergií u dítěte
Zdravým stravováním v těhotenství můžete snížit riziko alergií u dítěte
3 minuty čtení

Věděla jste, že to, co jíte během těhotenství, může ovlivnit imunitu vašeho děťátka? Dokonce i to, zda se u něj později vyvinou alergie?

Do oblíbených

Zdravým stravováním v těhotenství můžete snížit riziko alergií u dítěte

3 minuty čtení

Věděla jste, že to, co jíte během těhotenství, může ovlivnit imunitu vašeho děťátka? Dokonce i to, zda se u něj později vyvinou alergie?

Do oblíbených

Proč je podpora vyvíjejícího se imunitního systému důležitá 

Odborníci dnes už vědí, jak dokáže strava v těhotenství ovlivnit vývoj imunitního systému dítěte. To znamená, že během těhotenství můžete rozhodovat o výživě, která posílí imunitu vašeho dítěte a sníží riziko, že se u něj později v životě vyvine alergie.

Imunitní systém brání infekcím a chrání buňky těla. Při alergii imunitní systém nepracuje tak, jak by měl. Přehnaně zareaguje na alergen (například na potravinu, léky, nebo na štípnutí hmyzem) a vyvolá alergickou reakci v podobě kopřivky, ekzému, astmatu a v závažnějších případech anafylaxe.

Co jíst, abychom snížili riziko alergií?

Odborníci doporučují během těhotenství zdravou pestrou stravu bez nějakých omezení, s dostatkem omega-3 DHA (kyselinou dokosahexaenovou), vitaminem D a potravinami, které pomáhají budovat rozmanitou střevní mikroflóru. Tím můžete snížit riziko vzniku alergií později v životě dítěte.

Pestrá strava bez omezení

Je důležité, aby vaše strava zahrnovala ořechy, ryby a vajíčka, pokud na ně nejste alergická. Strava bez omezení během těhotenství je velmi důležitá, abyste vy i vaše dítě měli dostatek energie, vitamínů a minerálních látek.

Omega-3 mastné kyseliny

Dbejte na to, aby vaše strava během těhotenství obsahovala omega-3 dokosahexaenovou mastnou kyselinu (DHA) a eikosapentaenovou mastnou kyselinu (EPA). Jedná se o polynenasycené mastné kyseliny s dlouhým řetězcem, které jsou esenciální, to znamená, že si je tělo nedokáže samo vytvořit a musí je přijímat ve stravě. Dobrým zdrojem těchto kyselin jsou tučné mořské ryby, jako například makrela nebo losos. Pokuste se je zahrnout do stravy 2-3x týdně během těhotenství a kojení, může to pomoci zabránit vzniku ekzému v raném věku. Další zdroje obsahující omega-3 jsou ořechy a semena rostlin.

Vitamín D - dostatek slunečního svitu

Nedostatek vitaminu D v těhotenství může být spojen s vyšším výskytem alergií u miminek. Získat však dostatečné množství vitaminu D z potravin může být náročné, nachází se pouze v některých potravinách. Nejvíce vitaminu D získáváme při kontaktu se slunečním zářením - naše tělo jej pak totiž samo vytváří. Pokud jste těhotná v měsících, kdy je omezený sluneční svit nebo máte omezené možnosti vystavovat se slunečnímu záření, je důležité poradit se s lékařem, aby vám hladinu vitamínu D zkontroloval. Lékař pak může doporučit jeho doplňování pomocí doplňků stravy nebo léčivých přípravků.

Budujte zdravější střeva

Budování zdravé střevní mikrobioty, často nazývané také jako střevní mikroflóra, pomůže podpořit imunitní systém. Zdravá střevní mikrobiota potřebuje probiotika a prebiotika. Probiotika – zdravé střevní bakterie - se nachází v jogurtech, bohatých na probiotika, zakysaných mléčných výrobcích nebo kvašeném zelí. Prebiotika jsou také důležitá, protože slouží jako výživa pro probiotika, která pomáhají podporovat růst prospěšných bakterií a chrání proti těm škodlivým. Prebiotika můžete najít v banánech, cibuli, rajčatech a možná překvapivě i v česneku.


Pomohl vám článek?
Související témata
Dětská imunita
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Dětská imunita
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU