Věděli jste, že pokud jsou oba rodiče alergici, je riziko, že se u jejich dítěte projeví alergie, 50 - 90 %?
Alergie je chybná reakce imunitního systému, kdy organismus pokládá neškodnou látku, obvykle bílkovinné povahy (antigen), za rizikovou a spustí obrannou imunitní reakci, jako kdyby se jednalo o látku potenciálně nebezpečnou.
Výskyt alergických onemocnění se rok od roku zvyšuje a přispívají k němu různé faktory – největší vliv mají dědičné vlohy. Významnou roli v rozvoji alergie mohou hrát také další faktory jako:
- nemožnost kojení
- porod císařským řezem
- časná léčba antibiotiky (u dětí v kojeneckém věku nebo matky v posledních 3 měsících těhotenství)
- vystavení dítěte tabákovému kouři
Jak můžete přispět ke snížení rizika vzniku alergie u dětí?
Nejlepším způsobem ochrany proti vzniku alergického onemocnění je kojení. Odborníci doporučují plné kojení do 6. měsíce věku miminka.
Pokud však kojení není možné, důležitou roli hraje zvolení vhodné mléčné výživy. Na trhu můžete najít speciální hypoantigenní kojenecké mléko (HA), které díky částečnému naštěpení mléčné bílkoviny (hydrolyzované bílkovině - HB) může pomoci snížit riziko vzniku alergie. Při jeho zavádění buďte trpělivá. Některá miminka zpočátku odmítají HA mléko pro jeho nahořklou chuť. Nezapomeňte výběr vždy konzultovat i se svým pediatrem.
Kojení a prevence alergie
Ideální stravou je pro kojence mateřské mléko. Obsahuje všechny důležité živiny, které malý človíček potřebuje ke zdravému růstu a vývoji. Plným kojením v prvních šesti měsíci života dítěte přispějete ke snížení pravděpodobnosti vzniku ekzému i alergie na bílkovinu kravského mléka.
Pro kojící maminku je základem vyvážený jídelníček s dostatkem kvalitních bílkovin. Kojící maminka by měla ze své stravy vyřazovat jen ty potraviny, na které je sama alergická. Pokud se u miminka objevily nějaké potíže, je vhodná porada s pediatrem, který může případně doporučit vyřazení některých potravin ze stravy kojící ženy.
Snižování rizika alergie u nekojených dětí
Dětem, které pijí kojenecké mléko, je možné podávat speciálně upravená kojenecká mléka, označovaná zkratkou HA (tzv. hypoantigenní mléka). Jejich užívání by však měla maminka prokonzultovat s dětským lékařem. Pediatr na základě rodinné anamnézy a zdravotního stavu kojence doporučí vhodný typ mléka.
Hypoantigenní kojenecká výživa je vyráběna speciálním procesem z kravského mléka, neobsahuje kasein, syrovátková mléčná bílkovina je v ní částečně naštěpená (hydrolyzovaná). Díky této úpravě je organismem lépe tolerována.
Kvůli speciální úpravě bílkoviny (naštěpení - hydrolýze) mají však mléka mírně nahořklou chuť. Jsou děti, kterým specifická chuť nevadí. Někdy vypijí hned napoprvé, jindy až tehdy když budou vyhládlé. Pokud vaše děťátko patří k těm, kteří napoprvé lahvičku se speciálním kojeneckým mlékem odmítnou, je důležité se hned nevzdávat a vytrvat. Dítě si postupně na chuť zvykne. V případě dlouhodobého odmítání se obraťte na svého pediatra.