Věděli jste, že pokud jsou oba rodiče alergici, je riziko, že se u jejich dítěte projeví alergie, 50 - 90 %?
Alergie je chybná reakce imunitního systému, kdy organismus pokládá neškodnou látku, obvykle bílkovinné povahy (antigen), za rizikovou a spustí obrannou imunitní reakci, jako kdyby se jednalo o látku potenciálně nebezpečnou.
Výskyt alergických onemocnění se rok od roku zvyšuje a přispívají k němu různé faktory – největší vliv mají dědičné vlohy. Významnou roli v rozvoji alergie mohou hrát také další faktory jako:
- nemožnost kojení
- porod císařským řezem
- časná léčba antibiotiky (u dětí v kojeneckém věku nebo matky v posledních 3 měsících těhotenství)
- vystavení dítěte tabákovému kouři
Jak můžete přispět ke snížení rizika vzniku alergie u dětí?
Nejlepším způsobem ochrany proti vzniku alergického onemocnění je kojení. Odborníci doporučují plné kojení do 6. měsíce věku miminka.
Vhodné je také zavedení příkrmů ve vhodný čas – kdy je pravý čas pro vase děťátko vám poradí pediatr. U kojených, dobře prospívajících dětí se doporučuje příkrmy zařazovat od ukončeného 6. měsíce věku, u nekojených dětí (jsou-li psychomotoricky zralé) může pediatr doporučit začít zařazovat příkrmy již od ukončeného 4. měsíce věku. Doporučuje se postupně vyzkoušet i potraviny s vyšším potenciálem vyvolat alergickou reakci (např. vaječný bílek, ryby) a neodsouvat jejich zařazení do stravy dítěte až do dosažení vyššího věku.
Kojení a prevence alergie
Ideální stravou je pro kojence mateřské mléko. Obsahuje všechny důležité živiny, které malý človíček potřebuje ke zdravému růstu a vývoji. Plným kojením v prvních šesti měsíci života dítěte přispějete ke snížení pravděpodobnosti vzniku ekzému i alergie na bílkovinu kravského mléka.
Pro kojící maminku je základem vyvážený jídelníček s dostatkem kvalitních bílkovin. Kojící maminka by měla ze své stravy vyřazovat jen ty potraviny, na které je sama alergická. Pokud se u miminka objevily nějaké potíže, je vhodná porada s pediatrem, který může případně doporučit vyřazení některých potravin ze stravy kojící ženy.
Snižování rizika alergie u nekojených dětí
Dětem, které pijí kojenecké mléko, je možné podávat speciálně upravená kojenecká mléka, označovaná zkratkou HA (tzv. hypoantigenní mléka). Jejich užívání by však měla maminka prokonzultovat s dětským lékařem. Pediatr na základě rodinné anamnézy a zdravotního stavu kojence doporučí vhodný typ mléka.
Hypoantigenní kojenecká výživa je vyráběna speciálním procesem z kravského mléka, neobsahuje kasein, syrovátková mléčná bílkovina je v ní částečně naštěpená (hydrolyzovaná). Díky této úpravě je organismem lépe tolerována.
Kvůli speciální úpravě bílkoviny (naštěpení - hydrolýze) mají však mléka mírně nahořklou chuť. Jsou děti, kterým specifická chuť nevadí. Někdy vypijí hned napoprvé, jindy až tehdy když budou vyhládlé. Pokud vaše děťátko patří k těm, kteří napoprvé lahvičku se speciálním kojeneckým mlékem odmítnou, je důležité se hned nevzdávat a vytrvat. Dítě si postupně na chuť zvykne. V případě dlouhodobého odmítání se obraťte na svého pediatra.