Příkrmy a potravinová alergie: kdy je čas na setkání s alergeny?

Příkrmy a potravinová alergie: kdy je čas na setkání s alergeny?

 Lucia Lucia
3 minuty čtení

Jedním z důležitých kroků při prevenci alergií je zavedení potenciálních alergenů do stravy dítěte ve správný čas.

Do oblíbených

Příkrmy a potravinová alergie: kdy je čas na setkání s alergeny?

 Lucia Lucia

Jedním z důležitých kroků při prevenci alergií je zavedení potenciálních alergenů do stravy dítěte ve správný čas.

Do oblíbených

Kdy je ten nejlepší čas?

Na základě závěrů studií proběhlých v poslední době zaujaly k problematice zavádění tuhé stravy stanovisko i odborné lékařské společnosti. Toto stanovisko říká, že:

Nejvhodnější období pro zavádění nemléčné stravy u zdravých dětí určí na základě fyziologického vývoje dítěte lékař. U kojených dětí je to nejpozději po 6.měsíci věku. Zároveň  s prvními příkrmy by se měly postupně zavádět všechny alergeny.

Nebylo prokázáno, že by oddalování i potenciálně alergenních nemléčných příkrmů za uvedenou hranici vedlo ke snížení alergických onemocnění. Právě období prvních příkrmů  je optimální pro setkání i s potravinovými antigeny a navození imunitní tolerance - tedy přijetí cizorodé látky bez alergické reakce organismu.

Dle současného pohledu na vývoj imunitní orální tolerance je doloženo, že pozdější (ale i příliš brzké) zavádění příkrmů může naopak vést k častějším alergickým onemocněním u dětí se zvýšeným i nízkým rizikem vzniku alergií. Toto platí zejména pro lepek, který je nutné podat včas – nejpozději do ukončeného 6. měsíce, dokud je dítě ještě z větší části kojeno.

Do 6. měsíce je doporučováno výhradně kojení mateřským mlékem, které nejlépe připraví imunitu dítěte

Nové doporučení ale neznamená, že by dítě mělo dostat první příkrm např. s rybou – v případě prvního setkání s potenciálním alergenem jde skutečně o malé množství, které zkusíme poté, co dítě dobře toleruje nealergenní příkrm.

S jakými příkrmy začít?

Příkrmy mají postupně obsahovat brambory, rýži, luštěniny, mouku i z lepkových obilovin, maso včetně ryb, celá slepičí vejce, ovoce, zeleninu i výrobky z mléka (mléčné výrobky ne u dětí s prokázanou ABKM). Nicméně u dětí s rizikem vzniku alergií i alergických je stále nutné, aby se do jídelníčku přidávalo zpočátku jen málo druhů potravin a každá nová potravina se zaváděla samostatně, aby při případné nesnášenlivosti bylo zřejmé, co je její příčinou.

Podrobnější informace o správném postupu při zavádění příkrmů si přečtěte v samostatném článku Potravinová alergie a zásady zavádění nových potravin do jídelníčku dítěte. 

Jak připravit vhodné příkrmy pro děťátko s rizikem vzniku alergie? Podívejte se na Recepty pro děti s alergií v rodině.

Pomohl vám článek?
Související témata
Péče o novorozence a kojence Alergie u dětí Zdraví novorozence a kojence Příkrmy
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Péče o novorozence a kojence Alergie u dětí Zdraví novorozence a kojence Příkrmy
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat

Nutriklub na tomto webu využívá cookies. Ty pomáhají s hladkým chodem webu a usnadňují vám jeho používání. Pokud budete souhlasit, rádi bychom vám nabízeli personalizovaný obsah i formou reklam na sociálních sítích a dalších webech. Více informací o cookies.

Online poradna