Porodní poranění a jejich ošetření

Během porodu může nastat u rodičky poranění. Nejčastějším poraněním je nástřih, trhliny hráze, pochvy a děložního hrdla. Jak se taková poranění ošetřují?

New born baby with his mother

Protože každý porod je vždy zcela jedinečná událost, je vel­mi těžké se k jeho průběhu dodatečně vyjadřovat a soudit, co by bývalo bylo lepší. Zda provedení nástřihu, nebo porod bez něj za cenu rizika vzniku jiných porodních poranění.

Významnou roli zde hraje i zkušenost asistujícího u porodu a schopnost rodičky s ním spolupracovat.

Druhy porodních poranění

Nejčastější porodní poranění je nástřih neboli epiziotomie, dále pak trhliny hráze, pochvy hrdla děložního.

Ošetření porodních poranění

Zjištěná porodní poranění jsou znecitlivěna injekcí s anestetikem (obvykle Mesocainem®) a poté v této místní anestezii ošetřena. Délka ošetření závisí na jejich rozsahu, obvykle to bývá mezi 15–30 minutami. Rodička ho obvykle vnímá, ale nemělo by být výrazně bolestivé. K šití jsou používány vstřebatelné materiály, které se za několik dní buď samy vstřebají, anebo stehy samy vypadnou.

Zdroj: Nová kniha o těhotenství a mateřství: MUDr. Martin Gregora, MUDr. Miloš Velemínský, Ph.D., Grada Publishing, a.s., 2011, ISBN 978-80-247-3081-3

Související články

Zjistěte více o mateřství

mom and baby

Spojte se s naší poradnou odborníků

Potřebujete radu? Spojte se s námi. Pomůžeme vám s otázkami týkajících se těhotenství, mateřství, rodičovství nebo výživy dětí.

Na vaše dotazy jsme připraveni odpovídat každý všední den od 8:30 do 16:00.

Důležité upozornění

Pro výživu novorozenců a kojenců je nejpřirozenější a nejvýhodnější stravou, zastoupením a kvalitou živin, mateřské mléko. Kojenecká výživa by měla být používána jen na základě doporučení lékaře nebo osoby kvalifikované v oblasti výživy lidí, farmacie nebo péče o matku a dítě. Světová zdravotnická organizace doporučuje výhradné kojení do 6 měsíců věku dítěte, a pokud je to možné, pokračovat v kojení až do dvou let věku dítěte. Vždy mějte na paměti, že rozhodnutí přestat kojit může být nevratné. Přechod na kojeneckou výživu má i zvýšené finanční a sociální dopady oproti kojení. Pro zdraví kojence je důležité důsledné dodržovat doporučený postup přípravy, dávkování a použití kojenecké výživy uvedený na obale. Způsob použití a další informace na obalech. Batolecí mléka, příkrmy, kaše a sušenky mají být pouze součástí smíšené a vyvážené stravy dítěte. Potraviny pro zvláštní výživu. 

x