Noční pomočování u dětí: jak skončit s plenami?
Noční pomočování u dětí: jak skončit s plenami?
Mgr. et Mgr. Jitka L.
3 minuty čtení

  • Dělá vám starosti promočené prostěradlo, když jdete ráno vzbudit svého čtyřletého potomka? 
  • Tajíte to před okolím a snažíte se o tom radši nemluvit?

Do oblíbených

Noční pomočování u dětí: jak skončit s plenami?

Mgr. et Mgr. Jitka L.
3 minuty čtení

  • Dělá vám starosti promočené prostěradlo, když jdete ráno vzbudit svého čtyřletého potomka? 
  • Tajíte to před okolím a snažíte se o tom radši nemluvit?

Do oblíbených

Noční pomočování neboli enuréza není žádná legrace. Pokud jste se však rozhodli, že je načase tento problém řešit, jednáte správně. Cesta ven totiž existuje.

Příčiny pomočování

Nejčastější příčinou bývá nezralost centrální nervové soustavy a močového měchýře. Zejména se to projevuje v nočních hodinách, kdy jako by nefungovaly spoje, které mozek upozorní na to, že je třeba se vzbudit a jít se vyčurat. A jistě pro vás není žádná novinka, že právě v noci spí velmi tvrdě.

Velký vliv hraje i psychika

Při pomočování mají význam i vlivy psychické. To, že se vaše dítě pomočuje, může signalizovat, že jeho vnitřní svět není v pohodě a že není spokojeno. Může to být cokoliv, a třeba to neuslyšíte ráda – mohou za tím být rozpory mezi rodiči, stres ze školky, v pozdějším věku špatné známky, šikana nebo narození dalšího sourozence. Pokud se tedy vyloučí organické příčiny pomočování, pak vás čeká hlavně trpělivost a náročná režimová opatření.

Mohlo by vás také zajímat: 10 rad jak naučit dítě na nočník

Řešení pomočování: strachujte se až od 5. roku věku

Noční pomočování se považuje za obtíž až po 5. roce věku dítěte. V pěti letech již může průměrné dítě jít na toaletu samo a zvládnout všechny úkony spojené se svlékáním, oblékáním a utíráním. Do té doby je většinou fakt, že se váš syn nebo dcerka počurává, naprosto normální, a u chlapců je to mnohem častější dokonce i po šestém roce věku.

Nemocné dítě za počurání netrestejte! Je právě vaše dítě nemocné? Pak ho za jeho „nehodu“ netrestejte, při chřipce nebo nachlazení se to stává a nemusíte si tím lámat hlavu. Ve většině případů noční pomočování vymizí – buď samovolně, nebo po léčbě.

1. Ptejte se, proč se to dítěti stává

Pokud si kladete otázku, kdy by se vlastně mělo vaše dítko přestat pomočovat, pak odpověď není jednoznačná. Mezi dětmi jsou odchylky a ty je nutno akceptovat. Většina tříletých dětí se ještě v noci počurá a není na tom nic podivného, i když to třeba budou tvrdit vaše babičky.

2. Odborník by měl poradit, co s tím

Pokud se však dítě pomočuje ještě v pěti letech, je dobré zajít k odborníkovi, aby vyloučil například infekce či jiné organické příčiny. Příčinou může být i zvýšená dráždivost močového měchýře, nádory v malé pánvi či cukrovka. To všechno byste měla vědět, než začnete pátrat po jiných příčinách.

3. Jak na léčbu?

Především zapomeňte na tresty! Dítě naopak chvalte za každou „suchou“ noc, můžete ho i odměnit. Léčba spočívá v opatřeních všeobecného rázu, zejména omezte dítěti příjem tekutin ve večerních hodinách, takže žádné limonády nebo sladké nápoje s kofeinem, které jsou močopudné.

Můžete použít i speciální elektrický alarm, což je nejúčinnější metoda léčby. Ten funguje tak, že čidlo alarmu vložíte do spodního prádla, a pokud se dítě v noci pomočí, dojde k detekci moči, okamžitě dojde k předání této informace centrálnímu alarmu a ten vzbudí dítě i vás. Během prvních týdnů je dítě buzeno po úplném pomočení, v dalších týdnech se dítě budí již po prvních kontrakcí močového měchýře, aniž je pomočeno. Alarm je třeba používat nepřetržitě ještě 3 týdny po posledním pomočení.

Mohlo by vás také zajímat: 9 rad jak zvládnout agresivní dítě

Co můžete udělat sami?

  • Než půjde dítě spát, musí se nejdříve vyprázdnit. Samozřejmě to neplatí u ročních batolat, ale u těch větších, kterým je už kolem tří let.
  • Pokoj, kde spí, musí být vyvětraný.
  • Důležitý je klid – žádná televize, žádný počítač, žádné vypjaté situace a hádky.
  • Zkuste staršímu dítěti nedávat plenu na noc, ta vede spíše k tomu, že dítě nebude mít potřebu se vzbudit.
  • Nebuďte uprostřed noci dítě, aby se šlo vyčurat, v rozespalosti stejně nerozliší močení do postele a do WC a enurézu jen zhoršíte.
  • Pokud je pomočování způsobeno psychickými příčinami, například stresem, je nutné nejdříve zjistit příčinu stresu, odstranit ho a dítě motivovat ke spolupráci.
Pomohl vám článek?
Související témata
Vývoj batolete a péče o něj Zdraví batolete
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Vývoj batolete a péče o něj Zdraví batolete
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU