Má vaše děťátko plochou nohu, nebo mu hrozí? Otestujte to.
Má vaše děťátko plochou nohu, nebo mu hrozí? Otestujte to.
6 minut čtení

Máte podezření, že vaše dítě trpí plochou nohou nebo je ještě ve věku, kdy se mu nožní klenba teprve vyvíjí? Jak si ověřit, v jakém je noha stavu?

Do oblíbených

Má vaše děťátko plochou nohu, nebo mu hrozí? Otestujte to.

6 minut čtení

Máte podezření, že vaše dítě trpí plochou nohou nebo je ještě ve věku, kdy se mu nožní klenba teprve vyvíjí? Jak si ověřit, v jakém je noha stavu?

Do oblíbených

Přinášíme vám hned 3 způsoby, jak si doma můžete otestovat, zda má vaše dítě správný tvar chodidla. Zaměříme se také na prevenci vzniku ploché nohy a povíme si o dvou metodách cvičení, které můžete používat v případě, že u dítěte plochou nohu zjistíte.

1. test v koupelně

K jednomu z nejjednodušších testů patří např. test v koupelně. Cílem tohoto testu je získat otisk chodidla dítěte. Pokud má tedy vaše dítě nožičku ještě mokrou, postavte ho na suchou dlažbu, projděte se spolu a sledujte otisk jeho nohy.

Hodnocení kvality obtisku je popsáno níže.

2. test s barvou

Pokud budete chtít přesnější obtisk chodidla, natřete nožičku dítěte barvou. Jako vhodné jsou vodové barvy, temperové barvy, či jiné barvy určené pro práci dětí, které nejsou zdraví škodlivé. Poté, s dobře natřenými chodidly, postavte dítě na velký arch papíru, popř. nechte dítě projít přes papír. Tímto testem budete imitovat tzv. plantogram, který se běžně profesionálně používá při vyšetření funkce chodidla v ortopedických ordinacích.

3. test se zrcadlem

Při třetím možném způsobu, jak otestovat kvalitu vytvořených kleneb, potřebujete větší zrcadlo a jakoukoli prosklenou plochu, která je uložená v horizontální rovině alespoň 10 cm nad zemí. Vhodný bude například konferenční prosklený stolek ve vašem obývacím pokoji. Dítě postavte na skleněnou plochu stolku a pod sklo na zem vložte zrcadlo. Tento způsob testu bude nejpřesnější, neboť v zrcadle uvidíte přesný obtisk chodidla a jeho oporné body. V tomto případě bude váš konferenční stolek simulovat tzv. pedobarograf. Pozor však na možné nepříjemné úrazy při provádění testu! Berte ohled na váhu testované osoby a maximální nosnost skleněné desky konferenčního stolku.

Hodnocení testů

Pokud dítě našlapuje na vnitřní stranu nožičky a obtisk nožičky je spíše široký (bez klasického vykrojení na vnitřní straně uprostřed) nežli dlouhý (s klasickým vykrojením na vnitřní straně uprostřed), pravděpodobně se bude jednat o plochou nožičku. V takovém případě doporučujeme zahájit cvičení v podobě proprioceptivní stimulace. U dětí starších můžete zahájit cvičení, které podpoří činnost krátkých svalů chodidla.

kdy hodnotit zda má dítě plochou nohu?

Klenba nohy se utváří do cca 3 let věku dítěte. Pokud tedy test prokáže u vašeho dvouletého dítěte plochou nohu, není třeba zoufat. Naopak, tvar chodidla se teprve utváří a obraz ploché nohy je tedy před 3. rokem života dítěte fyziologický, zcela normální. Před dovršením tohoto věku je tedy předčasné hodnotit úroveň vytvoření klenby a popřípadě stanovit diagnózu ploché nohy („pes planus“). Pokud má nožička dostatečné množství podnětů a podmínky pro svůj zdravý vývoj, vytvoří se nožní klenby do 3 let věku dítěte.

Proprioceptivní stimulace

Mezi proprioceptivní stimulaci můžeme řadit chůzi bosou nohou (popř. v tenkých ponožkách) po různých materiálech. Ve vašem okolí jistě najdete chladnější, hladkou plovoucí podlahu, chladnou dlažbu nebo teplejší, měkký koberec. V létě dbejte na to, aby děti chodily bosou nohou po trávníku, kamínkách, v písku, brouzdaly se ve vodě, chodily po kluzkém či hrubém povrchu. Pozor pouze na možné nepříjemnosti s bodnutím hmyzem či zraněním nožičky na ostrých předmětech. Proprioceptivní stimulace je jednoznačně vhodná i jako prevence vzniku ploché nohy u dětí. Pro správný vývoj nohy je stimulace chodidla dostatečným množstvím vzruchů (tzv. „propriocepce“) bezpodmínečně nutná.

Mohlo by vás také zajímat: Dítě nechce jíst - často chybujeme i my

Rehabilitace ploché nohy

Fyzioterapeutické metody jsou vhodné na nápravu ploché nohy pouze tehdy, pokud vaše dítě, jež má plochou nohu, je ve věku, kdy je schopno spolupracovat a vědomě dokáže ovládat jemné pohyby svého těla. Jaké cvičení tedy doporučit?

  • Aktivitu drobných svalů nohy u větších dětí, které dokáží spolupracovat, lze podpořit tak, že se dítě pokusí přitahovat záprstní kost palce a malíku směrem k patní kosti.

Cvičení v praxi: jakoby palec a malík jeli po kolejích (v ose obou podélných kleneb) směrem k patě. Pokud to dělá dítě správně, uvidíte, jak se zvedají podélné klenby na straně palce a na straně malíku.

Chyby při cvičení: dítě nesmí při cvičení krčit prsty. V takovém případě, by docházelo spíše k aktivitě svalů, jež mají za funkci ohýbat prsty, a nedocházelo by k aktivitě hlubokých drobných svalů podpírajících klenbu.

  • Dalším je cvičení podporující funkci svalů, jež mají za úkol správné postavení palce nohy.

Cvičení v praxi: představujte si, že palcem hýbete do strany. Z počátku můžete vnitřní stranu nohy od palce směrem k vnitřnímu kotníku poškrábat. Tím nastimulujete svaly, jež mají posléze pracovat. Současně s pohybem palce do strany dopomožte palci rukou.

Toto cvičení je pohybově náročnější. Pohyb palce nohy můžete porovnat s pohybem palce u ruky. Položíte-li ruku na stůl, snadno můžete pohnout palcem do strany. Jde tedy o stejný pohyb na rukou i nohou, i když na nohou v menší míře.

Účinky pravidelného cvičení: pokud se vám toto cvičení podaří, může jeho pravidelné opakování sloužit jako prevence vzniku tzv. „halux valgus“ vbočeného palce.

Mohlo by vás také zajímat: 5 zlatých pravidel pro posílení imunity dětí

Zastaralé metody

Dříve bylo standardním cvičením pro plochou nohu uchopování předmětů prsty nohou. V devadesátých letech 20. století studie ukázaly, že toto cvičení není vhodné, či spíše může noze škodit. Může vést ke vzniku tzv. kladívkových prstů, aniž by došlo k podpoře nožní klenby. Zvedání a uchopování předmětů prsty totiž provádí jiné svaly než ty, jež mají za úkol zvedat klenbu nohy proti gravitační síle Země.

z vašich dotazů

"Dobrý den, mám roční dcerku a zajímalo by mě, co je pro zdravý vývoj nožiček lepší. Mám ji nechat doma chodit naboso jen v ponožkách nebo jí mám koupit papučky? Děkuji."


Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Renata Š. – Brno Venkov


Vážená paní Renato, pro dítě je jednoznačně vhodná volná noha. Je-li nožička ortopedicky zdravá, není nutné v domácím prostředí fixovat patu a kotník jakoukoli obuví. Naopak! Pro vývoj zdravé nohy je důležitá volnost a co možná největší variabilita povrchu, po kterém dítě chodí – teplo, chlad, tvrdost, měkkost, kluzkost, drsnost… Pokud máte doma dlažbu nebo jiný studený povrch, můžete koupit zateplené ponožky s protiskluzovou úpravou na chodidle. Bačkůrky na doma dítě velmi omezují v pohybu. Doporučujeme je používat je jen do zařízení, jako jsou tělocvičny, mateřské školy apod. Ponožky bychom měli kupovat kvalitní, aby se po vyprání nevysrážely a délka chodidla odpovídala i po vyprání délce chodidla dítěte.

Přejeme vám mnoho zábavy při testování i stimulaci chodidel vašich dětí. Věříme, že tato aktivita bude veselým zpestřením vašeho společného dne. Pokud se rozhodnete pro testování chodidla za pomoci barev a papíru, jistě bude tato činnost dětmi velmi vřele přijata. Výsledný výkres, na němž mohou být i obtisky jiných částí těla dětí a třeba i ostatních členů rodiny, vám budou milou upomínkou na příjemně strávené chvíle.

 Autor: Mgr. Iva Bílková, fyzioterapeut

Mohlo by vás také zajímat: Mapa psychomotorického vývoje 1. - 3. rok
Pomohl vám článek?
Související témata
Vývoj batolete a péče o něj Zdraví batolete
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Vývoj batolete a péče o něj Zdraví batolete
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU