Když musí dítě do nemocnice
Když musí dítě do nemocnice
Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
3 minuty čtení

  • Dozvěděli jste se, že vaše dítě musí do nemocnice? 
  • Vypořádat se s tím není vůbec snadné. 
  • Připravte své dítě i sebe. Jak na to?

Do oblíbených

Když musí dítě do nemocnice

Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
3 minuty čtení

  • Dozvěděli jste se, že vaše dítě musí do nemocnice? 
  • Vypořádat se s tím není vůbec snadné. 
  • Připravte své dítě i sebe. Jak na to?

Do oblíbených

Obvykle je velmi těžké smířit se s informací, že je vaše dítě nemocné a že léčba doma nepřichází v úvahu. Zpočátku přichází silná reakce, tzv. popření, kdy rodiče nevěří tomu, že je to pravda. Postupně však realita začne doléhat a rodič začne napínat všechny svoje síly, aby dítěti pomohl. Všechny pocity, které rodiče prožívají, jsou naprosto normální a nemusejí se jich děsit. Výčitky nejsou v tuto chvíli na místě.

Buďte dítěti především oporou

Každý pobyt v nemocnici je hlubokým zásahem do vztahu rodič (především maminka) a dítě. Dítě je najednou od matky odděleno, aniž by chápalo proč. Je v cizím prostředí mezi lidmi, které nezná, a kde mu navíc provádějí nepříjemné úkony. Proto buďte dítěti oporou. Vaše dítě sice potřebuje nemocniční péči, ale potřebuje hlavně vaši citovou podporu, a tu mu ani při sebelepší vůli nemůže v nemocnici nikdo nabídnout.

Separační úzkost může způsobit ztrátu bezpečí

Kolem jednoho roku až 18 měsíců přichází tzv. separační úzkost , kdy se dítě zkouší vzdalovat od matky, ale zároveň mu to je nepříjemné a rychle se k ní vrací. I separační úzkost je normální vývojový stupeň, nicméně pokud by bylo odloučení od matky neúnosné, mohlo by narušit strukturu osobnosti dítěte a vytratil by se pocit bezpečí. Proto je důležité, jak pobyt v nemocnici svému dítěti vysvětlit.

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Jak dítě na pobyt připravit

Cokoli budete vysvětlovat (v případě staršího dítěte), vysvětlujte mu to vždy jednoduše, srozumitelně, a především podle pravdy . Ujistěte ho, že doktoři a sestřičky mu chtějí pomoci a že se po uzdravení vrátí brzy domů. Konkrétní termín však neříkejte. Pokud ho čeká operace, řekněte mu, že bude probíhat "ve zvláštním spánku", kdy ho uspí, takže nic neucítí a nic ho nebude bolet. A i kdyby přece trochu, tak to přejde. Rozhodně má dítě právo vzít si s sebou oblíbenou hračku, kterou má rádo.

Můžete být s dítětem v nemocnici?

Přestože je v Chartě práv hospitalizovaného dítěte zaručeno, že můžete spolu s dítětem do určitého věku v nemocnici pobývat, raději se v nemocnici informujte, zda je to skutečně možné. Obecně platí, že většina nemocnic maminkám umožňuje, aby se svými dětmi v nemocnici pobývaly. O přijetí nakonec vždy rozhodne lékař, který se řídí jednak stavem dítěte a povahou onemocnění, jednak volnou kapacitou.

Přednost mají maminky, které kojí

Hospitalizace doprovodu do 6 let věku dítěte je bez poplatku, nad 6 let se souhlasem příslušné zdravotní pojišťovny také bez poplatku. Pokud nemáte souhlas pojišťovny, nemáte nárok ani na vystavení pracovní neschopnosti. Na společné pokoje se přijímají přednostně matky kojící a matky dětí, u kterých se předpokládá delší pobyt. V ostatních případech spí maminka na pokoji mimo oddělení, ale přes den je na pokoji se svým dítětem, o které se stará běžným způsobem. Pokud rodiče není možné přijmout, můžete u dítěte zůstat z vlastního rozhodnutí, ale pak se ovšem musíte stravovat sami a sami si taky zajistit ubytování. V případě, že ani to nejde, je vhodné dítě aspoň pravidelně navštěvovat, kdykoli to je možné. 

Pomohl vám článek?
Související témata
Zdraví batolete Vývoj batolete a péče o něj Péče o novorozence a kojence Zdraví novorozence a kojence
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Zdraví batolete Vývoj batolete a péče o něj Péče o novorozence a kojence Zdraví novorozence a kojence
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU