Jak je důležití míti dobrého pediatra
Jak je důležití míti dobrého pediatra
Radu Řepková Radu Řepková
2 minuty čtení
Když vyberete doktora, který je nejen dobrý, ale i Vám "sedí" osobně, můžete předejít spoustě nepříjemným komplikacím aneb jak je důležité míti dobrého pediatra.
Do oblíbených

Jak je důležití míti dobrého pediatra

2 minuty čtení
Když vyberete doktora, který je nejen dobrý, ale i Vám "sedí" osobně, můžete předejít spoustě nepříjemným komplikacím aneb jak je důležité míti dobrého pediatra.
Do oblíbených

Všechno to začalo už hodně dávno. Tehdy jsme ještě bydleli v Brně. Říkala jsem si velké město, tam bude spousta dobrých lékařů a tak jsem si vybrala doktorku blízko tehdejšího bydliště, protože mi bylo jasné, že tam budeme zprvu docházet často kvůli povinnému, ale i nepovinnému očkování (ano, patřím mezi matky, jež své děti očkuje i nepovinným). 

Problémy jsme měly s první dcerou vlastně ihned po porodu a tak mě nenapadlo jakožto nezkušenou prvorodičku v tom hledat něco více. Doktoři nic neříkali a tak jsem si myslela, že je prostě jen to dítko "s náročnějším režimem", řekněme. Bohužel jsem byla prostě hrozně vyplašená a když mě pokaždé doktorka tvrdila, že je všechno v pořádku a malá má jen "kojenecký reflux, kojeneckou vyrážku, kojeneckou koliku" no prostě všechno je to jen kojenecké a já jsem jen hysterická prvorodička, nabyla jsem dojmu, že asi opravdu přeháním. 

A tak léta plynuly a příznaky se občas zhoršovaly občas jsme je nějak nevnímali, což se o malé určitě říci nedá. Když bylo malé něco málo přes 3 roky, naše už nynější pediatra nás poslala na alergo, protože při jenom zánětu středouší hodně sýpala a tak se bála astmatu kvůli manželově predispozici. Astma se naštěstí nepotvrdilo. Ale za to se nám potvrdila alergie na bílkovinu kravského mléka neboli ABKM a aby toho nebylo málo, tak ještě na kočku (měli jsme dvě). Až teprve po této potvrzené diagnóze jsem si začala uvědomovat souvislosti. A vše do sebe najednou zapadalo. Všechny proplakané dny a noci, všechny výbuchy vzteku, roztěkanost, nesoustředěnost, prostě chudina trpěla 3 roky úplně zbytečně, kdyby mi třeba jen doktorka zmínila, že by to mohlo být něco takového. 

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Osobně jsem si to dávala dost za vinu, ale na druhou stranu mé okolí mělo pravdu v tom, že já nejsem doktor. Nestudovala jsem medicínu a nemohla jsem to jen tak vědět, když mi to nikdo nezmínil. Takže za sebe hlásím, volte pediatra pečlivě a ne jako zprvu já. Zvolte si doktora se kterým se budete moci i pobavit, dozeptat a úplně nejvíc nejlepší je, dotazy či připomínky si napsat třeba na papír, či do mobilu a pak se na vše zeptat, abyste na nic nezapomněli. Je lepší se ptát i na maličkosti nebo "hlouposti". 

Nejdříve mě vůbec nenapadlo, že i to jak byla malá uvztekaná, je vlastně zapříčiněno fyzickým zdravotním nepohodlím. A už jsem pomalu i zvažovala návštěvu dětského psychologa. Nicméně to smysl dává. Ještě pořád je to pro nás relativně nové, takže ohlídat úplně vše je dost těžké, ale naučit se dá vše. Hlavně, že vidím, že to má efekt a vše se pomalu napravuje. A to je to nejvíc nejlepší, co se mohlo stát!

Takže všem, co jsou třeba v podobné situaci přeji pevné nervy, nenechte se odbýt a raději udělat jeden klidně i zbytečný odběr krve, než nechat dítě roky trpět, protože je někomu něco nechtělo.


Pac a pusu v klusu

Radu


Pomohl vám článek?
Související témata
Vaše příspěvky Zdraví novorozence a kojence
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Vaše příspěvky Zdraví novorozence a kojence
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU