26. týden těhotenství
26. týden těhotenství
Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
4 minuty čtení

  • Vaše miminko teď v bříšku prochází rychlým růstem. 
  • Snažte se zůstat aktivní, cvičte a přizpůsobte vše rostoucímu bříšku. 
  • Také se naučte, jaké fyzické aktivity vám pomohou snížit riziko těhotenské cukrovky.

Do oblíbených

26. týden těhotenství

Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
4 minuty čtení

  • Vaše miminko teď v bříšku prochází rychlým růstem. 
  • Snažte se zůstat aktivní, cvičte a přizpůsobte vše rostoucímu bříšku. 
  • Také se naučte, jaké fyzické aktivity vám pomohou snížit riziko těhotenské cukrovky.

Do oblíbených

Co se děje uvnitř vašeho těla v 26. týdnu?

Pravidelné cvičení a fyzická aktivita pomáhají zvládat velkou námahu spojenou s těhotenstvím. Kromě toho zlepší lehký sport vaši sílu, ohebnost a vytrvalost, což se vám bude hodit při porodu a po něm. Ženy, které v těhotenství pravidelně cvičí a procvičují například svaly pánevního dna, mívají snazší porod a po porodu se rychleji dostanou do formy. Je však důležité, abyste cvičila bezpečně a především poslouchala svoje tělo. 

Co byste měla při cvičení respektovat:

  • Těhotná jste už 26 týdnů, proto poslouchejte svoje tělo a nevyčerpejte se.
  • Začněte zlehka a postupně zvyšujte zátěž až na úroveň, která vám přijde ideální.
  • Přizpůsobte cvičení vašemu stavu – nemusíte provozovat stejné aktivity jako před těhotenstvím, pokud nejsou bezpečné (například lyžování, vzpírání apod.).
  • Ideální je chůze, která je navíc i bezpečná.
  • Plavání je také vhodné, zpevní se při něm svaly a zlepší se vytrvalost. Váha těla je nadlehčována, takže je nepravděpodobné, že byste si natáhla nějaký sval.
  • Vyhýbejte se namáhavému cvičení v horkých dnech.
  • Pijte hodně tekutin.
  • Pokud jste na pochybách, zda je forma cvičení pro vás vhodná a bezpečná, poraďte se svým gynekologem nebo porodní asistentkou.

Riziko těhotenské cukrovky

Tzv. Gestační diabetes postihuje asi 2-6 % těhotných žen. Když se nehlídá, může znamenat riziko pro matku i dítě. Slinivka nepracuje tak, jak má, a neprodukuje dostatek inzulinu při řízení zvýšené hladiny glukózy v krvi. Cukr se tak dostává přes placentu k dítěti a to se musí se zvýšenou hladinou glukózy vyrovnat. Děti matek, které těhotenskou cukrovku mají, bývají po porodu větší a jejich porodní hmotnost je vyšší než 4 kg. Proto se kolem 25. týdne těhotenství provádí tzv. orální glukózový toleranční test, podle kterého se zjistí, zda netrpíte těhotenskou cukrovkou.

Jídelníček těhotné diabetičky

Gestační diabetes můžete dostat pod kontrolu zdravou stravou a pravidelným cvičením. Rozložte si jídlo na šest až sedm porcí denně, omezte potraviny s vysokým glykemickým indexem (jednoduché cukry jako bílé pečivo, sladké ovoce, bonbony, sladké nápoje atd.) Některé budoucí maminky ale potřebují dokonce léčbu inzulinem, aby se předešlo poškození plodu i matky. Máte-li těhotenskou cukrovku, budete pod lékařským dohledem a bude vám poskytnuta odborná péče v diabetologickém centru. Těhotenská cukrovka ale ve většině případů po porodu sama zmizí.

Vývoj vašeho dítěte v 26. tt

Vaše dítě nyní měří asi 36 cm a váží kolem 760 gramů. Během několika příštích týdnů projde dítě významným růstovým spurtem – obdobím velkého váhového přírůstku. Budete cítit kopání a silné pohyby. Zároveň je to právě dvacátý šestý týden, kdy vaše dítě poprvé otevře oči . V této fázi vidí ale velmi rozmazaně a může vidět jen různé odstíny jasu. Když posvítíte jasným světlem na vaše břicho, ucítíte, jak dítě zareaguje. Srdce je stále silnější a je schopno efektivně cirkulovat krev. Srdeční frekvence klesá, ale holčičky mívají obvykle vyšší tepovou frekvenci než chlapci. Plíce stále rostou a dozrávají, pod kůží se začíná hromadit tuk.

Jak můžete děťátku pomoci ke zdraví?

Výzkumy ukázaly, že vyšší příjem polynenasycených mastných kyselin (LCP) v těhotenství, může přispět ke snížení rizika předčasného porodu. Tyto omega-3 mastné kyseliny jsou spojeny i s lepšími psychomotorickými schopnostmi dítěte v dětství, což je důvod, proč by měly být součástí jídelníčku dítěte i po narození. Nyní dostává vaše dítě LCP mastné kyseliny prostřednictvím placenty, po narození získá stálý přísun prostřednictvím mateřského mléka.

Hladina LCP kyselin, kterou dítě dostává, závisí na množství těchto tuků ve vaší stravě. Jejich hlavním zdrojem jsou čerstvé tučné ryby, jako je makrela nebo sardinky. Snažte se snít dvě porce týdně. Vyvarujte se užívání čistého rybího tuku v těhotenství, protože může obsahovat vysoké množství vitaminu A, který může představovat riziko pro vaše dítě. Více informací o vhodné výživě v těhotenství i dětství vašeho potomka vám přináší nutriční programování v raném věku.

Váš průvodce těhotenstvím

Mějte informace o vývoji vašeho miminka vždy po ruce s naší aplikací Nutrimimi.

Pomohl vám článek?
Související témata
Těhotenství týden po týdnu
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Těhotenství týden po týdnu
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU