22. týden těhotenství
22. týden těhotenství
Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
3 minuty čtení

  • Všimla jste si v tomto týdnu změn na vaší pokožce? 
  • Není to nic neobvyklého, a proto je dobré vědět, proč se tyto skvrny objevují a jak byste se o svou pleť i celé tělo měla starat.

Do oblíbených

22. týden těhotenství

Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
3 minuty čtení

  • Všimla jste si v tomto týdnu změn na vaší pokožce? 
  • Není to nic neobvyklého, a proto je dobré vědět, proč se tyto skvrny objevují a jak byste se o svou pleť i celé tělo měla starat.

Do oblíbených

Co se děje uvnitř vašeho těla?

Během gravidity potřebuje vaše tělo dostatek tekutin, aby se zajistila látková výměna a dobrá funkce ledvin. Dostatek hydratace je také životně důležitý pro udržení zdravé hladiny plodové vody. Přestože je potřeba tekutin velmi individuální, denně byste měla vypít aspoň 1,5 -2 litry tekutin, což odpovídá asi 8-10 sklenicím. Pokud máte problém s nočním chozením na WC, snažte se vypít většinu vody v průběhu dne, nikoliv navečer.

Co se týče změn na pokožce, dostatečná hydratace má na ni pozitivní vliv. Tváře bývají růžovější než obvykle a celá vypadáte mnohem mlaději. Vaše pokožka může být ovlivněna také těhotenskými hormony, které stimulují mazové žlázy, a kůže může mít tendenci více se mastit. U některých žen to může vést k ucpání pórů či tvorbě skvrn a akné. Používejte proto vhodnou kosmetiku, která neucpává póry a která vaši pleť dobře vyčistí. Nezapomínejte na nemastné hydratační krémy, které zabrání vysychání. Pokud trpíte akné, používejte kosmetiku, kterou vám doporučí lékař. Nebojte se, vaše pleť se obvykle vrátí do původního stavu několik týdnů po porodu.

Pečujte o bříško a celé tělo

Jak se vaše tělo mění a bříško roste, vaše pokožka se roztahuje a může být citlivější než obvykle. Mohou se také objevit strie, které jsou velkým strašákem těhotných žen. Proto se o svou pleť starejte velmi důkladně, a to po celou dobu těhotenství!

  • Udržujte pokožku hydratovanou, abyste snížila riziko vysychání a podráždění.
  • Nechoďte příliš na slunce a používejte ochranné přípravky s vysokým UV faktorem proti slunečnímu záření.
  • Používejte jemné, přírodní produkty.
  • Noste oblečení z přírodních látek, jako je bavlna nebo len.
  • Ošetřujte pokožku bříška, hýždí a stehen kvalitními přípravky proti celulitidě a striím. Pravidelně kůži promašťujte, třeba i obyčejným hydratačním tělovým mlékem.
  • Máte-li podezření, že něco, jako je mýdlo, parfém nebo prací prášek způsobily podráždění vaší pokožky, vyměňte je za neparfemované přírodní přípravky.

Vývoj vašeho dítěte ve 22. týdnu těhotenství

Vaše děťátko nyní měří asi 27-28 cm a váží asi 430 gramů. Jeho rozměry se už podobají těm, jaké bude mít jako novorozenec. Jeho pokožka je stále ještě transparentní a není v ní žádný tuk. Mozek stále zvětšuje svůj objem, každý den se vyvíjejí smysly. Zlepšuje se sluch, který stále víc reaguje na váš hlas. Na jazyku se již začaly tvořit chuťové buňky – to, co jíte, bude mít vliv na chuťové preference děťátka v budoucnu. Miminko má stále zavřené oči, ale má už řasy i obočí. Vytvořily se potní žlázy.

Jak můžete děťátku pomoci ke zdraví

Živiny, které dítě dostává v průběhu těhotenství a v jeho prvních třech letech života, významně ovlivňují to, jak budou jeho buňky naprogramovány pro budoucí život. Tyto znalosti tvoří základy nutričního programování v raném věku, pomocí kterých můžete už nyní pozitivně ovlivnit zdraví svého dítěte až do dospělosti.

Váš průvodce těhotenstvím

Mějte informace o vývoji vašeho miminka vždy po ruce s naší aplikací Nutrimimi.

Pomohl vám článek?
Související témata
Těhotenství týden po týdnu
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Těhotenství týden po týdnu
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU