Vánoce s batoletem: jak si to u stromečku užít?
Vánoce s batoletem: jak si to u stromečku užít?
 K. Vondrová K. Vondrová
4 minuty čtení
I ten nejzarytější odpůrce vánočních svátků zjihne, když se mu narodí vlastní dítě. S ním se pod stromeček vrací upřímné nadšení z každé maličkosti. První advent s novým členem rodiny je výjimečný, ale skutečná legrace přichází s druhým nebo třetím zdobením stromečku, kdy už vaše batole cupuje balící papíry a vnímá vyprávění o Ježíškovi. Jak se během Vánoc s batoletem vyhnout zbytečnému stresu?

Do oblíbených

Vánoce s batoletem: jak si to u stromečku užít?

 K. Vondrová K. Vondrová
4 minuty čtení
I ten nejzarytější odpůrce vánočních svátků zjihne, když se mu narodí vlastní dítě. S ním se pod stromeček vrací upřímné nadšení z každé maličkosti. První advent s novým členem rodiny je výjimečný, ale skutečná legrace přichází s druhým nebo třetím zdobením stromečku, kdy už vaše batole cupuje balící papíry a vnímá vyprávění o Ježíškovi. Jak se během Vánoc s batoletem vyhnout zbytečnému stresu?

Do oblíbených

Svátky plánujte podle režimu nejmladšího

Když přijde na průběh Štědrého dne, každá rodina má svoje zajeté tradice, na které se nesahá. Oprava: nesahalo. Teď hoďte za hlavu zvyklosti a harmonogram Štědrého dne (i následujících svátků) přizpůsobte dítěti. Zkuste vychytat čas rozbalování nadílky tak, aby vaše zlatíčko mělo ještě dost energie. Den plný barevných světýlek, nevšední atmosféry a lákavého cukroví bude pro jeho smysly skutečný záhul.

Nebraňte se proto dřívější večeři, ať dárky rozbalujete v nejbdělejším okně malého natěšence a vyhnete se jeho přetažení. Pokud vás obávaný výbuch emocí nemine, nic si z toho nedělejte. Jen myslete i na svoje síly, ať jste pro syna nebo dceru oporou a přístavem bezpečí, jak je zvyklé.

Následující dny patří obvykle návštěvám. Zkuste je naředit i volnými dny, ať těch přejezdů a cizích tváří (i chovajících rukou) není zbytečně moc. Vidíte, že vaše děťátko toho začíná mít u pratety moc? Nestyďte se ho s omluvou vzít na samotku do ložnice a dopřát si chvilku pro sebe, třeba u čtené pohádky. Je jasné, že na děti se celá rodina těší nejvíc, ale jejich komfort a výdrž jsou v takové situaci na prvním místě.

Nápady na vánoční dárky pro batolata

Možná zastáváte názor, že největší úspěch u vašich drobečků stejně sklidí balící papír (a máte úplnou pravdu), a zabalíte dětem jen pár dárků, o kterých máte dopředu jasno. Přesto se inspirace hodí – pro babičky a dědečky, strýčky a tetičky, nezlomitelné přátele, co si tak rádi hrajou na Ježíška. Co jim našeptat?

  • Kurzy cvičení nebo plavání, dětské divadlo, dílničky… zážitek! Dospělí si společné zážitky věnují běžně. U dětí máme pocit, že to kvůli nedostatku jejich abstraktního myšlení nemůže fungovat. A to je škoda, protože tak mohou dostat to, co opravdu potřebují! Přitom batole může u stromečku třímat vstupenku a těšit se na zážitek v budoucnu.
  • Senzorické hračky. Stimulují vícero smyslů najednou a pomáhají dětem objevovat různé textury, tvary, barvy a zvuky. Podporují zvědavost a kreativitu. Stohovací věže, barevná rýže, úchopové míčky… Ježíšek nemůže sáhnout vedle.
  • Mluvící tužka Albi (a knížky k ní). Nic nenahradí společné čtení s rodiči, to se ví. Ale co když po namáhavém dni už pletete páté přes deváté a pohádka na dobrou noc nejvíc uspává vás? Série knih Kouzelné čtení stojí na jednoduchém nápadu: tužka při přidržením nad konkrétním obrázkem přehraje zvukovou stopu s ním spjatou. Děti interaktivní zábavu milují a nabídka knih k tužce je skutečně široká, od pohádkových po edukativní. Nechybí ani knížky Vánoční koledy, Adventní kalendář nebo Betlém. Navíc knížky namlouvají divadelní herci i logopedi!

Co může batole na Vánoce jíst?

Kojenec se i pod stromečkem spokojí jen s prsem nebo lahví. Batole už je o poznání náročnější strávník, který nevynechá jedinou příležitost, aby svět ochutnal všemi smysly. A pokud může být jeho talíř co nejpodobnější tomu, co mají před sebou dospěláci, je na vrcholu blaha!

Jak upravit štědrovečerní menu, aby se hodila i pro prcky?

  • Rybu nesmažte, zkuste ji jen podusit nebo opéct. Na trojobal je ještě čas. I žaludek dospělých uvítá tohle odlehčení. Nezapomeňte drobečkovi pomoct s kostmi.
  • U bramborového salátu nahraďte tučnou majonézu jogurtem. Přeskočte uzeninu a hořčici. Při solení a pepření si hlídejte ruku.
  • S kořením buďte opatrní i u rybí polévky. Aby si ji drobečkové snáze oblíbili, připravte k ní u nesmažené krutonky.
  • Hlídejte množství cukroví, co děti (často bleskově a nepozorovaně) tláskají. Nic nezkazíte lineckým nebo vánočkou. Pozor na “sugar hype” a rozparáděné ratolesti, co nechtějí spát ani po Popelce.

TIP: K Vánocům patří také ovoce! Ideální příležitost, jak společně objevit (v symbolickém množství) chuť ananasu nebo manga. Navíc tak nenápadně zkrotíte i množství rafinovaného cukru, které si malí uličníci strčí do volátka.

Šťastné a bezpečné

Elektrické zásuvky, ostré hrany, drahé dekorativní předměty. Rodič batolete je ve střehu nonstop. Na Vánoce se výčet nástrah v domácnosti ještě rozšiřuje. Na co si dát pozor?

  • Dobře upevněte vánoční stromek. Pokud nevěříte samotnému stojánku, klidně natáhněte přídavný vlasec k nejbližší zdi, který zbrzdí případný pád. Nebo zkuste stromek v květináči.
  • V krabicích nechte drobné dekorace (co se vejdou do pusinky a dýchacích cest) a křehké ozdoby (které nevydrží tlak zvědavých ručiček). Doma si to pohlídáte snadno, větší postřeh mějte na návštěvách, kde podobná opatření nejsou zaběhnutou celoroční rutinou.
  • Svíčky z vosku umístěte mimo dosah dětí, jejich mihotavá světýlka jsou tak lákavá. Pozor si dejte i na kabely od elektrických světýlek.

A kdyby jakýkoliv bod programu nedopadl podle vašich představ, nezoufejte! Vaše děti nejsou tak přísnými kritiky jako vy.. Navíc má vaše rodina před sebou ještě desítky “opravných pokusů”! 

Pomohl vám článek?
Související témata
Vývoj batolete a péče o něj
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Vývoj batolete a péče o něj
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU