Mateřské mléko je věda: seznamte se s jeho složením
Mateřské mléko je věda: seznamte se s jeho složením
3 minuty čtení

Věděla jste, co všechno obsahuje mateřské mléko? A které prospěšné látky v něm jsou obsaženy?

Do oblíbených

Mateřské mléko je věda: seznamte se s jeho složením

3 minuty čtení

Věděla jste, co všechno obsahuje mateřské mléko? A které prospěšné látky v něm jsou obsaženy?

Do oblíbených

Mateřské mléko je složitá sloučenina, která obsahuje dokonalou směs polysacharidů, tuků, proteinů, vitamínů a minerálů, které vaše dítě potřebuje ke zdravému vývoji a její složení se mění dle potřeb kojence. Představuje pro vaše dítě ten nejlepší druh výživy a jeho jedinečné vlastnosti ho pomáhají chránit před nemocemi a záněty a podporují jeho přirozenou obranyschopnost.

Výzkumem mateřského mléka vědci dokázali najít funkční výhody látek, jako jsou například polynenasycené kyseliny, nukleotidy a prebiotické oligosacharidy. Tyto látky hrají důležitou roli během prvních měsíců života vašeho dítěte, a ovlivňují zdraví vašeho dítěte až do dospělosti.

Polynenasycené mastné kyseliny

Výzkumem bylo prokázáno, že obzvlášť dvě z těchto mastných kyselin – označované jako AA a DHA – se v mateřském mléce nacházejí a jsou důležité pro vývoj mozku, očí a nervového systému dítěte. Bylo dokázáno, že vyšší spotřeba polynenasycených mastných kyselin v průběhu těhotenství a období kojení má prospěšný vliv na vývoj dítěte tím, že podporuje lepší rozvoj zraku a mozku a pohybových schopností.

Hlavními zdroji polynenasycených mastných kyselin jsou ryby, vejce a maso. Dobrým zdrojem jak AA tak DHA jsou například mastné ryby jako makrely, sardinky, tuňák a losos, zatímco červené maso je bohaté především na AA. Polynenasycená mastná kyselina AA se také může vytvářet v těle z esenciálních mastných kyselin, které se vyskytují v listové zelenině, ořechách, rostlinném oleji a semenech, ale tento proces není nikdy příliš účinný a nemusí naplnit potřebu polynenasycených mastných kyselin, které dítě potřebuje.

Nukleotidy

Nukleotidy jsou základní stavební kameny všech buněk lidského těla včetně imunitního systému. Imunitní systém je velice složitý a účinný mechanismus, který chrání tělo před infekcemi a výzkumy ukázaly, že právě nukleotidy podporují aktivitu určitých buněk imunitního systému.

Prebiotické oligosacharidy (prebiotika)

Prebiotické oligosacharidy jsou speciální živiny, které vašemu dítěti pomáhají tím, že je chrání zevnitř. Toho je dosaženo zvyšováním úrovně prospěšných bakterií a snižováním úrovní potenciálně patogenních (škodlivých) bakterií.

Čím vám prebiotika prospívají

Prospěšné bakterie existují přirozeně v lidských střevech a dokáží bojovat s potenciálně škodlivými bakteriemi. Prebiotika pro tyto přátelské bakterie znamenají obživu, protože je podporují v jejich růstu a tudíž chrání vaše dítě zevnitř.

V průběhu těhotenství jsou střeva vašeho dítěte sterilní a před nemocemi a infekcemi jsou chráněny jen díky základní ochraně pokožky a vašich vlastních protilátek, které k němu pronikají přes placentu. Tomu se říká „pasivní imunita“. Během přirozeného porodu prochází porodními cestami, kde je vystaveno vašim prospěšným bakteriím, které kolonizují jeho střeva, aby pomohla nastartovat jeho imunitní systém a podpořit rozvoj jeho „aktivní“ činnosti.

V případě porodu císařským řezem nepocházejí první bakterie, se kterými se vaše dítě setká, z porodních cest, ale z nemocničního prostředí a ve střevní mikrofloře dětí, narozených císařským řezem, se nacházejí odlišné bakterie.

Ať už se vaše dítě narodilo přirozenou cestou nebo císařským řezem, posilování přirozených prospěšných bakterií denní dávkou prebiotik je dobré pro jeho zažívání a pomáhá jeho imunitnímu systému.

Pomohl vám článek?
Související témata
Výživa novorozence a kojence Šestinedělí Strava batolete Mateřské mléko Dětská imunita Vše o kojení
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Výživa novorozence a kojence Šestinedělí Strava batolete Mateřské mléko Dětská imunita Vše o kojení
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU