5 kroků k přípravě a podávání kojeneckého mléka
5 kroků k přípravě a podávání kojeneckého mléka
5 minut čtení

Připravit kojenecké či batolecí (neboli „umělé“) mléko vypadá zdálky trochu jako alchymie. Ale nebojte se, pokud dodržíte základní zásady při výběru vody, lahvičky, savičky a správně je sterilizujete, mléko pro vaše děťátko už pak vykouzlíte snadno.

Do oblíbených

5 kroků k přípravě a podávání kojeneckého mléka

5 minut čtení

Připravit kojenecké či batolecí (neboli „umělé“) mléko vypadá zdálky trochu jako alchymie. Ale nebojte se, pokud dodržíte základní zásady při výběru vody, lahvičky, savičky a správně je sterilizujete, mléko pro vaše děťátko už pak vykouzlíte snadno.

Do oblíbených

1.    Vyberte kojeneckou lahvičku

Ideálně byste měla pořídit jednu lahvičku výhradně na mléko a nepřipravovat v ní žádné jiné pití – např. čaj. Dobře zvažte, který materiál, velikost a tvar bude vám a vašemu miminku nejlépe vyhovovat.

První rozhodnutí musí padnout mezi plastovou a tradiční skleněnou lahví. Skleněná kojenecká lahev se lépe udržuje a snadněji poznáte teplotu mléka, zatímco plastová může být pro dítě lehčí do ruky a téměř nerozbitná, což se hodí, pokud se již snaží lahvičku samo přidržovat.

Tvarů lahviček je nespočet: prohnutý, širší, úzký, s otvorem pro snadnější držení atd. Velikost vybírejte podle věku děťátka, zkoušejte, jaký tvar mu pak bude nejlépe vyhovovat. Pamatujte, že 3 až 4 měsíční dítě vypije najednou asi 100 - 150 ml, 8 měsíční dítě může vypít až zhruba 200 ml mléka. Batolata mohou batolecí mléka pít rovnou z hrnečku s pítkem.

2.    Zvolte správnou savičku

Mezi nejběžnější materiály saviček patří přírodní guma – latex anebo silikon. Každý z nich jinak „chutná“, latex je měkčí, silikon by zase měl o něco déle vydržet.

Jak poznáte vhodnou velikost dírky v savičce? Dítě se musí při pití trochu namáhat, aby byl uspokojen jeho sací reflex. Tekutina by měla z láhve držené dnem vzhůru jen pomalu odkapávat, ne rychle kapat nebo dokonce téci pramínkem. V tom případě by dítě rychle vypilo velké množství mléka a poté by mohlo mléko opět vyzvrátit.

Nezapomeňte, že zahuštěná mléka a některá speciální mléka budou potřebovat spíše jednu větší dírku než více malých, aby nedošlo k ucpávání.

3.    Čistěte a sterilizujte

Kojenci jsou velmi citliví na bakteriální nákazu. Proto je třeba všechny potřeby pro krmení a přípravu jídla pečlivě umýt a následně sterilizovat. Jak sterilizovat kojeneckou lahvičku?

  • Při přípravě nového mléka lahvičku pečlivě vymyjeme pomocí kartáče a opláchneme.
  • Zkontrolujeme savičku. Otvor a těsnění na láhev musí být nepoškozené.
  • Sterilizujeme lahvičku i savičku varem ve vodě 3 - 5 minut nebo párou v parním sterilizátoru.
  • Vysterilizované nádobí necháme oschnout a uchováváme na čisté podložce přikryté vyvařenou a vyžehlenou utěrkou.
  • Před dalším krmením si omyjeme ruce, vysterilizované savičky se snažíme nedotýkat.

TIP NA CESTY

Pokud nemáte přístup k teplé vodě např. při cestování, můžete využít sterilizační roztok či tablety. Všechny potřeby stačí ponořit do roztoku na 30 minut a poté opláchnout převařenou pitnou vodou.

4.    Vyberte správnou vodu

Kojenecké mléko většinou nelze připravit z obyčejné vody z kohoutku, která nemá vhodné složení. Vybírejte vždy jen balené vody, které mají na obalu napsáno „vhodná pro přípravu kojenecké stravy“ či „kojenecká voda“. Takové vody mají nízký obsah dusičnanů a jsou přísně kontrolované. Vodu před přípravou mléčné dávky vždy převařte.

Pozn.: Pokud voda z vodovodního řádu splňuje svým složením požadavky na kojeneckou vodu, lze ji po převaření také použít (tuto informaci by měl podat správce příslušné vodovodní sítě).

5.    A připravte mléko!

Vždy postupujte přesně dle návodu výrobce vybraného mléka, dodržujte uvedená množství – vždy se dává jedna odměrka mléka na 30 ml vody. Převařte kojeneckou vodu a ochlaďte ji na doporučenou teplotu dle návodu. Vlijte odměřené množství vody do sterilní lahvičky. Přidejte správný počet odměrek – vždy dávejte odměrky zarovnané. Nepřidávejte nic jiného.

tip

Některá kojenecká mléka mají praktické obaly, které mají již zabudovaný plastový pásek určený k zarovnání odměrky. Mléko se tak pohodlně dávkuje.

Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Lahvičku zavřete a zatřepte jí, aby se mléko dobře rozpustilo. Před podáním mléka vyzkoušejte jeho teplotu kápnutím kapky na vnitřní stranu zápěstí – mléko musí být příjemně teplé (mateřské mléko má teplotu lidského těla tj. cca 37°C), ne horké.

ZAPAMATUJTE SI!

Dávky mléka si nikdy nepřipravujte dopředu, byť by bylo mléko po přípravě skladováno v lednici. Připravujte vždy jen tolik mléka, kolik spotřebujete. Nedopité mléko vždy vylijte – mohlo by být v případě uchovávání zdrojem bakteriální nákazy, protože teplé mléko představuje ideální živný roztok.

Pokud je mléko nebo vodu třeba přihrát, ohřejte ho ve speciálním ohřívači nebo ve vodní lázni. Ohřev v mikrovlnné troubě je rizikový z důvodu vytvoření lokálních horkých míst a dítě se může popálit.

TIP NA NOC

Pro noční krmení je vhodné mít u postele připravenou termosku s převařenou horkou vodou a v noci jen odměřit vodu do lahvičky a přisypat dávku mléka. Můžete využít speciální dávkovač na sušené mléko, který pohodlně pojme 3 dávky mléka, abyste nemusela počítat odměrky.

Další tipy pro spokojené krmení

  • Dítěti dejte bryndáček nebo plínku a položte si jej krčkem na ohbí lokte.
  • Lahvičku držte tak, aby byla hladina mléka stále dostatečná a dítě nepolykalo vzduch nebo zbylou pěnu z mléka. Nakloněním lahvičky můžete upravovat rychlost vytékání mléka.
  • Po krmení nechejte miminko odříhnout, stejně jako po kojení.

Pokud se to napoprvé nezadaří, nezoufejte a vytrvejte s pokusy. Miminko nakonec „bojovat“ s lahvičkou přestane a uvidíte, že za chvíli se pití mlíčka stane jeho oblíbenou činností.

Má miminko dostatek mléka?

Víte, jaká je pediatry doporučená denní dávka mléka pro vaše miminko? Zjistěte, jestli vaše děťátko pije dost mléka!

další otázky? VYUŽIJTE PORADNU NAŠICH ODBORNÍKŮ

Registrovaní členové Nutriklubu mají možnost kontaktovat naše odborníky se svými dotazy prostřednictvím živého chatu. V případě, že se otázka týká univerzálního problému, zodpoví jej náš odborník v nejbližší možné době, obvykle do jednoho dne. Na specifické dotazy pak odpovídá specializovaný lékař. Doba odezvy na takové dotazy je obvykle 3 až 5 dní.


>> Chci se zaregistrovat a kontaktovat odborníky


Pomohl vám článek?
Související témata
Výživa novorozence a kojence Péče o novorozence a kojence Strava batolete Přechod na umělé mléko
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Výživa novorozence a kojence Péče o novorozence a kojence Strava batolete Přechod na umělé mléko
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU