Z kojence je batole: co vás čeká v druhém roce života?
Z kojence je batole: co vás čeká v druhém roce života?
Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
4 minuty čtení

  • Vaše miminko se neustále vyvíjí. 
  • Spolu s tím, jak roste, se mění i způsob, jakým poznává okolní svět, mění se jeho aktivity, mění se i jeho komunikace.

Do oblíbených

Z kojence je batole: co vás čeká v druhém roce života?

Bc. L. Berešová Bc. L. Berešová
4 minuty čtení

  • Vaše miminko se neustále vyvíjí. 
  • Spolu s tím, jak roste, se mění i způsob, jakým poznává okolní svět, mění se jeho aktivity, mění se i jeho komunikace.

Do oblíbených

Rozvoj hrubé motoriky

Několik prvních měsíců se přidržuje nábytku, avšak potom se již snaží pohybovat se bez opory. Žádný „správný“ čas pro první samostatné krůčky není, vývoj každého dítěte je zcela individuální. Mnohé děti začínají chodit mezi jedenáctým a čtrnáctým měsícem života, některé to však zkoušejí podstatně dříve, či naopak ve věku sedmnácti měsíců. Buďte svému miminku nablízku a podporujte ho; nic se však nesmí uspěchat a jediným vodítkem je jeho vlastní vůle a chuť jít dál.

První krůčky

Jakmile se vaše miminko odhodlá podniknout první krůčky, k pevné chůzi, hbitému pobíhání či poskakování kolem už je to blíž, než si myslíte. První samostatné kroky vyžadují pevný a již poměrně vyvinutý opěrný, resp. svalový systém, a je tedy nejvýš důležité zajistit vašemu batoleti zdravý a vyvážený jídelníček, ve kterém může čerpat vitamíny, minerály a další nutriční látky potřebné pro další rozvoj.

Mohlo by vás také zajímat: Výživa batolat je odlišná od jídelníčku dospělých

Pravá nebo levá?

S blížícími se druhými narozeninami uvidíte, zda je vaše dítě spíše pravák nebo spíše levák. Ve skutečnosti se tato vlastnost formuje již v děloze, a leváků je pak poměrně málo: jsou v dospělé populaci zastoupeny ze 7 - 10%. Ale ať již vaše miminko dává přednost jakékoli straně, bude to jeho oblíbená strana pro následné krmení, čmárání i kopání do balónu. S drobnou výpomocí si s ní dokonce dokáže vyčistit i zuby.

Jak si dítě postupně uvědomuje samo sebe

Centrální nervový systém vašeho miminka se vyvíjí spolu s ním, a ono si tak postupně uvědomuje a osvojuje celou řadu emocí a prožitků. Slovní zásoba je v tomto raném věku příliš omezená, než aby vyjádřila vše, co je potřeba sdělit, což často vede k jisté frustraci jak na straně dítěte, tak také na vaší. A právě proto jsou ve věku dvanácti až osmnácti měsíců děti tolik náchylní k výbušnému chování a k nejrůznějším výlevům. Zároveň se však učí nonverbální komunikaci, například, zakrývají si obličej, když se stydí.

Já, já, já, jenom já

Batolata si také začínají uvědomovat sama sebe, o čemž svědčí mj. nadužívání osobního zájmena „já“. Také jim činí určitý problém pochopení konceptu sdílení, není tedy zdaleka neobvyklé, že se co chvíli něčeho chopí a křičí, že to je „moje“. Snažte se zachovat klid a nenechte se znervóznit zjištěním, že vaše miminko zcela otevřeně upřednostňuje hry sám se sebou, než aby se zapojovalo do nějaké skupinky – to je zcela běžné.

Zdokonalování komunikačních dovedností

Komunikační dovednosti vašeho miminka se postupně zlepšují, používání jednotlivých slov přechází ve formování vět a konkrétních požadavků. Přibližně ve věku dvanácti měsíců je batole schopno používat od jednoho do pěti slov, ve věku čtrnácti měsíců pak již dvaceti. Jestliže svého drobečka vychováváte v dvojjazyčné domácnosti, počty se dělí mezi oba používané jazyky.

Některá batolata „na mluvení“ příliš nejsou. Nepropadejte panice, pakliže si vámi vaše miminko „nechce“ povídat; chápe totiž mnohem více, než je schopno sdělit. Cílem je samozřejmě uslyšet od dítěte, například, „chtěl bych svůj hrnek“, ale pro začátek přirozeně postačí „hrnek“.

První "věty"

První repliky jsou velmi jednoduché a často obsahují jen to nejpodstatnější, například, „máma hrát“ místo „mami, pojď si se mnou hrát“. Čím slov a pojmů si dítě osvojí, tím pozorněji vám bude naslouchat. V tomto období děti milují jednoduché písníčky a říkanky, osvěžte si tedy v paměti své nejoblíbenější a naučte je i svého drobečka.

Každodenní nasávání poznatků

S rostoucím uvědomováním vlastní identity, s rostoucím objemem nejrůznějších přání a tužeb může vaše dítě začít usilovat o vedoucí roli a chtít mít věci pod svou kontrolou. Ponechání určité volnosti a prostoru pro rozhodování je skvělým způsobem, jak podnítit další rozvoj batolete. Dovolte mu například vybírat si oblečení nebo určovat, kterou hru si zahrajete. Také ho učte orientovat se v prostoru, a to tím, že mu ukážete, jak se chodí dopředu, dozadu nebo do strany, a také jak se běhá a skáče.

Mějte, prosím, na paměti, že v tomto období batole obzvláště citlivě vnímá mimiku a výrazy tváře, a může leckdy překvapit, co všechno si dokáže zapamatovat a napodobit.

Optimální rovnováha v jídelníčku

Ačkoli vaše dítě vypadá každým dnem víc a víc jako malý dospělák, jeho každodenní potřeby jsou stále velmi odlišné od našich. Například pokud jde o výživu, tak spotřeba energie je u batolete oproti dospělému člověku trojnásobná, kdežto žaludek má naopak třetinový objem. To znamená, že každé sousto se počítá.

Optimální rovnováhy dosáhnete podáváním tří malých, ale vyvážených hlavních jídel denně a vydatných svačinek v intervalech mezi nimi.

Máte-li v souvislosti s krmením či vývojem svého miminka jakékoli další otázky, obraťte se na naše odborníky prostřednictvím živého chatu ve všední dny od 8:00 do 16:00.

Pomohl vám článek?
Související témata
Vývoj batolete a péče o něj Psychomotorický vývoj
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Vývoj batolete a péče o něj Psychomotorický vývoj
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU