ROZHOVOR: Ambasadorka a Influencerka Zuzumatka
ROZHOVOR: Ambasadorka a Influencerka Zuzumatka
6 minut čtení

Zuzka je maminka 3 krásných kluků. Dva už jsou školou povinní a třetímu je pouhý rok! Možná ji znáte ze sociální sítě Instagram pod přezdívkou Zuzumatka, kde tvoří kouzelný obsah a nechává nahlédnout své sledující do života se třemi draky. Zuzka je ale také naše aktivní ambasadorka, která na sebe upozornila svými skvělými výstupy v našem ambasadorském programu a i díky tomu se stala naši influencerkou, prožila s námi krásný den a my jsme ji při té příležitosti pro vás vyzpovídali. 

Do oblíbených

ROZHOVOR: Ambasadorka a Influencerka Zuzumatka

6 minut čtení

Zuzka je maminka 3 krásných kluků. Dva už jsou školou povinní a třetímu je pouhý rok! Možná ji znáte ze sociální sítě Instagram pod přezdívkou Zuzumatka, kde tvoří kouzelný obsah a nechává nahlédnout své sledující do života se třemi draky. Zuzka je ale také naše aktivní ambasadorka, která na sebe upozornila svými skvělými výstupy v našem ambasadorském programu a i díky tomu se stala naši influencerkou, prožila s námi krásný den a my jsme ji při té příležitosti pro vás vyzpovídali. 

Do oblíbených

Zuzko, víme, že jste maminkou tří synů – bylo každé těhotenství a mateřství jiné? Nebo jste nevnímala žádné zásadní rozdíly?

Musím přiznat, že jsem to vždy vnímala a prožívala jinak. Když jsem byla těhotná poprvé, bylo to něco zcela nového. Pocity a stavy, které jsem před tím nezažila a na které vás na 100% nepřipraví žádná příručka.

Druhé těhotenství přišlo v dost krátké době po tom druhém a neměla jsem už tolik prostoru se pozorovat. Navíc jsem věděla, co mě čeká a co jednotlivé pocity znamenají. Vzhledem k tomu, že byl první porod náročný a ukončen akutní sekcí a druhé těhotenství začalo přibližně 18 měsíců po porodu, jsem měla bříško citlivější a více jsem cítila změny, které v mém těle probíhaly.

Třetí těhotenství už bylo s velkým časovým odstupem a kluci byli dost velcí na to, aby se o sebe zvládli starat sami a dokonce mi i pomáhali. Bohužel jsem musela v 11.týdnu podstoupit odběr choriových klků. Chvíli po odběru jsem onemocněla běžnou virózou a celkově jsem byla dost oslabená. Pak přišel lockdown, zavřené školy, rizikové těhotenství a mé představy o pohodovém těhotenství byli pryč. Nepatřím mezi ženy, pro které bylo těhotenství požehnaným stavem a klidně budou těhotné celý život. Já jsme se vždy těšila na cílovou rovinku.

Váš nejmenší synek Kája za nedlouho oslaví první narozeniny, jak budou oslavy probíhat? Do jakého dárku vkládáte největší naděje na úspěch?

Vzhledem k současné pandemické situaci jsme se rozhodli uspořádat dvě menší oslavy. Narozeniny oslavíme v kruhu blízké rodiny a den poté s pár přáteli a jejich dětmi. S dárky jsem si moc starostí nedělala. Ale takové zásadní dárky jako je tříkolka, odrážecí auto anebo dřevěná houpačka samozřejmě nesmí chybět a netroufnu si říct, který ze zmiňovaných dárků potěší Kájíka nejvíc. Necháme se překvapit.

Máte nyní čas na své koníčky? Stíháte si při tom všem – 3 synové, partner, nová domácnost – udělat si čas sama na sebe?

Mým koníčkem je moje rodina a na tu mám čas 24/7. Taky mě baví focení, tvoření obsahu na sociální síti a sport. A protože si uvědomuji, že spokojená máma = spokojené dítě, snažím se tímto rčením řídit a na své zájmy si čas najít. Někdy je to náročné vše skloubit, ale myslím, že pokud se chce, vše se dá zvládnout. I když bych uvítala, kdyby měl den alespoň 48 hodin.


Ale zpět k mateřství.. jak se Vám dařilo kojení? Bylo pro Vás těžké přejít na umělé mléko?

S kojením jsem to snadné neměla. Myslím, že na tom má významný podíl psychika matky. Jak jsem již zmiňovala, můj první porod skončil akutní sekcí, což znamená, že byl dost náročný. Navíc syn vážil 4710g a měl celkem apetit hned od narození. Takže přechod na umělé mlíčko byl jednoduchý a přibližně 14 dní po narození jsem, po důkladné konzultaci s lékařem, kojit úplně přestala. Nemělo smysl se trápit.

U druhého syna jsem už byla vnitřně smířená s možností nekojení a možná i díky tomu se laktace rozjela i navzdory tomu, že byl syn po porodu hospitalizován na novorozenecké jednotce intenzivní péče po dobu 72 hodin. Ačkoli jsem byla po sekci, chodila jsem za ním každé 3 hodiny „přikládat“ až se nám povedlo laktaci plně rozjet. Vydrželo nám to 6 měsíců a synův apetiti byl tak velký, že byl přechod na pokračovací mléko tím nejlepším rozhodnutím. S mlíčkem neměl žádný problém. Trápil ho reflux jícnu a díky řadě AR se nám dokonce podařilo reflux zmírnit.

U třetího syna to už tak dramatické nebylo, ale jak jsem zmiňovala, že je důležitá psychika matky, tak já jsem moc v pohodě nebyla a odráželo se to na mé životosprávě a laktaci. Bohužel naši rodinu několikrát zasáhly životní ztráty, které mě dost hluboce ranily. Nutrilon byl moje záchrana a Kájíkovi hned zachutnal. Musím říct, že mu mlíčko pořád dost chutná, protože si ho dává s chutí celkem často ve srovnání s jinými vrstevníky.

A když už jsme u toho jídla – vaříte malému Kájovi pravidelně nebo preferujete kojenecké a batolecí příkrmy? Kdy jste kromě mlíčka začali s příkrmy? Nechala jste si poradit od pediatra nebo jste se řídila svými předchozími zkušenostmi?

Ohledně přikrmování jsem se vždy řídila radou pediatra. Za těch 11 let se názory lékařů změnily a v současné době se doporučuje dětem podat co nevíce alergenů do jednoho roku. Jídlo preferuji domácí, ale ne všechny suroviny vždy seženu v nejvyšší anebo v BIO kvalitě. Proto se nebráním ani batolecím příkrmům, protože jsou vyráběny pod přísným dohledem z těch nejkvalitnějších potravin. Často kombinuji domácí stravu s příkrmy. Mám ale pár domácích rychlovek, které si zamrazím jako například masové kuličky anebo nesolený kuřecí vývar.

Vzpomenete si na okamžiky štěstí, které jste se svými dětmi za poslední dobu prožila?

Okamžiky štěstí se svými dětmi prožívám denně. I když zlobí a je to opravdu náročné, jsem nesmírně vděčná za to, že je mám. Jsou to báječní lidé a mým štěstím je, že s nimi můžu prožít několik chvil.

Léto klepe na dveře! Máte pro letošní horké dny nějaké konkrétní plány nebo si spíše budete užívat první léto ve vašem novém domově? A prozraďte nám.. jak vypadá taková ideální dovolená se třemi dětmi?

Současná doba moc plánování nepřeje. Takže se na konkrétní plány moc neupínáme. Samozřejmě nás čeká dost práce s budováním zahrady a také bych se ráda podívala domů na východní Slovensko a pokud to situace dovolí, třeba bude i moře anebo alespoň naše milované jezero Lago di Garda v severní Itálii.

A jak vypadá ideální dovolená se třemi dětmi? Na to ještě neznám odpověď vzhledem k tomu, že se Kája narodil do lockdownu, jsme neměli příležitost si jakoukoliv dovolenou prožít. Nicméně moje dokonalá dovolená je ta, na které nemusím vařit, uklízet a vymýšlet dětem program. Takže za mě jsou to resorty s nabídkou all inclusive, dětským animátorem a možností výletu po okolí. Poznávací a zážitkové dovolené si užiji víc bez dětí.

Máte nějakou radu, doporučení nebo vychytávku, se kterou byste se chtěla s ostatními rodiči podělit? Váš vzkaz se může týkat výchovy, mateřství nebo maminek samotných.

Tohle je náročná otázka. Nepatřím mezi maminky, které na počkání rozdávají rady anebo své názory na mateřství. Za tu dobu co jsem matka, jsem pár takových dostala a někdy nebyly žádané.

Myslím, že každá žena vychovává své děti nejlépe jak umí. Je důležité dětem naslouchat. Můžou nás toho hodně naučit a taky se učí od nás. Proto je důležité si vždy promyslet, jakým příkladem svým dětem budeme a jakým hodnotám je učíme.

V průběhu mého mateřství jsem zjistila, že se každý narodí s určitými povahovými vlastnostmi, které pak ovlivní celý náš budoucí život. Je dobré tyto vlastnosti u svých dětí vnímat, nepotlačovat je, ale naučit je použít v jejich prospěch tak, aby byly v budoucím životě co nejvíc šťastné.

Nepotlačujme jejich emoce, ale naučme je s nimi pracovat. Nebuďme jim nadřazeni, ale rovnocenni a taky tak s nimi i jednejme. Jen proto, že jsou menší než my, neznamená, že si k nim můžeme dovolit víc. Užívejte si se svými dětmi každý okamžik, protože čas plyne moc rychle a nejde vrátit zpět.



Zadejte svůj e-mail a dostaňte z Nutriklubu víc!
Získejte cenné rady od našich odborníků a množství další výhod!
Přidejte s k nám!

Pomohl vám článek?
Související témata
Naši ambasadoři
Sdílejte článek s přáteli
Do oblíbených
Související témata
Naši ambasadoři
Související články
Nutriklub stále roste.
Děkujeme vám za důvěru.
Chci se zaregistrovat
20+
Odborníků se zapojilo do tvorby obsahu
100 000+
Spokojených maminek a tatínků
350+
Článků
od odborníků
25 000+
Zodpovězených dotazů v naší poradně
Chci se zaregistrovat
Nový e-shop - CHCI SLEVU